Det finns många idéer och åsikter om vilken diet och vilka livsmedel som ger bäst och snabbast resultat för din viktminskning. Vår allmänna rekommendation är att du följer en förnuftig kostplan. Med vettig menar vi en plan som passar dig, din tid och dina resurser. På så sätt blir du mer framgångsrik.
Det finns ingen allomfattande dietplan som passar alla, eftersom våra kroppar är individuella, men det viktigaste för att uppnå målet om viktminskning i en bra dietplan är att du äter mindre än du förbränner. Med andra ord måste du skapa ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt.
Det är alltid en bra idé att kombinera kost och motion, men det är faktiskt förändringen av dina kostvanor som gör störst skillnad när det gäller viktnedgång och en friskare kropp. Vi rekommenderar att du motionerar eller är aktiv minst en halvtimme per dag - helst mer, eftersom motion generellt sett är bra för hälsan. En bra kost i kombination med motion kan också "tillåta" dig att äta lite extra under dagen :-)
När vi talar om viktminskning måste vi först se om du är överviktig i en sådan grad att det påverkar din hälsa. Detta kan mätas på flera olika sätt. Ett enkelt sätt att beräkna det är att beräkna BMI: Vikt / (höjd x höjd)
Till exempel, en kvinna som väger 60 kg och är 170 cm lång:
60 kg / 1,70 m x 1,70 m = BMI 20,76
BMI är inte det mest exakta sättet att beräkna, men det kan ge en indikation.
En hälsosam viktminskning är en hälsosam kost och regelbunden motion. Många tror felaktigt att en hungerstrejk är snabb och effektiv. Det finns en viss sanning i detta, men det håller inte i längden, eftersom kroppen behöver en viss mängd näringsämnen från mat och dryck för att fortsätta att fungera optimalt.
Kalorier berättar något om kroppens behov, intag och konsumtion. Det är ett mått på den energi som kroppen behöver. Kroppen förbrukar alltså ständigt kalorier så länge hjärtat slår och förbrukar ständigt energi, oavsett om vi tränar, äter, sover osv. Kalorier finns i det vi äter. När du till exempel äter en müslibar förbrukar du en viss mängd kalorier. Antalet kalorier står på baksidan av varje livsmedel.
Vi behöver en viss mängd energi för att hålla våra kroppar igång, men mängden kalorier du bör äta varierar från person till person, eftersom våra kroppar har olika energibehov både för allmän löpning, men också beroende på hur mycket vi tränar. För att uppnå viktminskning måste du skapa ett underskott av kalorier, men samtidigt måste du hitta balansen med att konsumera en viss mängd som är nödvändig för kroppen. Det finns därför ingen dietplan som passar alla eftersom vi är så olika.
En kostplan är bra för din viktminskning eftersom den håller struktur och hjälper dig att undvika ohälsosamma och extra mellanmål. Följ planen och inkludera tillräckligt med (hälsosamma) mellanmål i din dagliga rutin så att du inte går runt hungrig och frestas av ätbara tillbehör.
Sätt upp dina mål och lev efter dem - MEN sätt dem på ett förnuftigt sätt så att du inte blir besviken på dig själv för att du inte kan leva upp till en strikt plan utan utrymme för skoj och överdrifter.
För ett kaloriräkningssystem där du räknar hur många kalorier du äter Det är till exempel skillnad mellan hur många kalorier en bit choklad innehåller och en bit äpple. Om du är sugen på godis rekommenderar vi att du tömmer ditt godisskåp för att undvika frestelser. Byt från godis och kakor till mer frukt.
Långsam viktminskning är bäst. Du behåller muskelmassan, vilket är viktigt för förbränningen. Därför rekommenderar vi att du håller dig till ett underskott på cirka 500 kalorier dagligen. En hälsosam kostplan för viktminskning ska hålla över tid och så småningom hjälpa dig att få en hälsosam kropp. Ät mat där sammansättningen av det goda, hälsosamma fettet, fiberrika kolhydrater och protein fyller kosten. Det är vad som krävs för att hålla kroppen igång.
När du sätter ihop din kostplan är det viktigt att känna till ditt balansintag om du vill gå ner i vikt. Ditt jämviktsintag anger hur mycket kalorier du kan och bör äta för att din kropp ska fungera. Man kan förutsäga den ganska exakt utifrån kön, längd, vikt, ålder och aktivitetsnivå, till exempel med hjälp av Benedict-Harris-ekvationen, men det finns mer exakta mått än så.
Tryck Benedict-Harris-ekvationen här
Grovt sett anger ekvationen hur mycket energi, dvs. kalorier, du kan och bör konsumera för att uppnå ett jämviktsintag där du varken går ner eller upp i vikt. Om du överskrider ditt kaloriintag i förhållande till din energiförbrukning kommer du att gå upp i vikt. Om ditt kaloriintag är mindre än din balans, kommer du att gå ner i vikt. Det är alltså här vi rekommenderar att du äter minst 500 kalorier i underskott.
Gör det enkelt för dig att handla. Planera din vecka så att du inte behöver handla varje dag. Du sparar tid, behöver inte tänka ut nya rätter varje dag och köper mat som du gillar - att ändra sin kost behöver inte vara en "syssla". När du handlar, tänk på att göra enkla och snabba måltider, så att du får mer energi och tid att kombinera med motion och fritid.
Men även om rätterna ska vara enkla och snabba ska de också vara hälsosamma, och du ska fortfarande få i dig de fibrer, vitaminer, mineraler och näringsämnen som behövs för att hålla kroppen igång.
Töm godisskåpet så att du inte frestas hemma. Ha alltid ett extra mellanmål i väskan om du skulle bli hungrig - men se till att det är nyttiga mellanmål, som frukt och nötter.
Gör en bra kombination av välbalanserade livsmedel som håller dig mätt längre. Enkelt uttryckt rekommenderar vi att du kombinerar fettsnåla proteinkällor, långsamt smältande kolhydrater med mycket frukt och grönsaker.
Hitta en bra gräns där du kombinerar proteiner, kolhydrater, frukt och grönsaker så att du fortfarande får tillräckligt med energi för din kropp och dess aktivitetsnivå.
Här är några exempel på livsmedel som gynnar din viktminskning:
Protein
Förmiddagsfrukost:
Lunch:
Måltid på kvällen:
Kolhydrater
Frukost:
Lunch:
Måltid på kvällen:
Är också bra för snacks och desserter:
Snacks
När du har beräknat ditt jämviktsintag och vet hur många kalorier du bör äta kan du sätta ihop din kostplan. Kom ihåg att du måste äta färre kalorier än ditt balansintag för att gå ner i vikt. Vi rekommenderar cirka 500 kalorier i underskott.
Motivation - Väga dig regelbundet på vågen och mät de ställen där fett vanligtvis samlas på din kropp. Detta kan bidra till att motivera dig ytterligare. Kom ihåg att allt inte försvinner över en natt, så ha tålamod - din kropp måste vänja sig vid livsstilsförändringen.