Hur man köper rätt crosstrainer

Nedan följer en checklista som du kan följa när du köper en crosstrainer

Oavsett om du köper din crosstrainer här hos oss eller någon annanstans är det viktigt att du är tydlig med nedanstående punkter så att du är säker på att få en modell som passar dig perfekt.

Om du har några frågor innan du köper en crosstrainer är du välkommen att kontakta oss på 60 62 71 00 eller skicka ett e-postmeddelande till info@apuls - här får du alltid ärliga och grundliga råd.

Typ

Här måste du välja om din crosstrainer ska vara framhjuls- eller bakhjulsdriven.

Bakhjulsdrivna modeller är de vanligaste, eftersom de tar väldigt lite plats och därför är lätta att förvara i hemmet.

Framhjulsdrivna modeller tar mer plats, men har en mer naturlig rörelse på grund av den långa steglängden. Vikten är i allmänhet högre och du står högre på crosstrainern. Det ställer därför lite högre krav på tillträdesförhållandena och takhöjden i huset. Crosstrainers med framhjulsdrift används ofta på gym eftersom de helt enkelt ger den bästa användarupplevelsen.

Maximal användarvikt

Den maximala användarvikten är extremt viktig eftersom den avslöjar hur bra en crosstrainer är byggd.

Det är därför mycket viktigt att du undersöker den här faktorn, oavsett om du väger 60 kg eller 100 kg. En crosstrainer som klarar 150 kg är alltid betydligt stabilare under träningen än en modell som bara klarar 100 kg.

Optimal stabilitet ger hög motivation och högre kvalitetskänsla.

Kalklängd

Steglängden avgör hur naturligt träningspasset kommer att kännas.

En mycket kort steglängd på 28-35 cm kommer att kännas mer som en cykel och en längre steglängd på 40-58 cm kommer att kännas mycket mer som löpning. Den långa steglängden är helt klart att föredra om du vill ha ett bekvämt och naturligt träningspass.

Bromssystem

Bromssystemet kan vara antingen magnetiskt, elektromagnetiskt eller luft

Alla tre bromssystem ger dig ett bra motstånd, så det är främst hållbarheten du behöver tänka på.

Det magnetiska systemet fungerar genom att fysiskt flytta en kraftfull magnet närmare svänghjulet för att öka motståndet, och tvärtom för att minska det. Detta är den billigaste lösningen att tillverka och kommer därför att finnas i de billigaste modellerna. Den är fin och har en livslängd som vanligtvis är över 10 år.

Elektromagnetiska bromsar har den stora fördelen att det inte finns några rörliga delar. Det är helt enkelt en spole där kraften minskas eller ökas utan att den faktiskt rör sig fysiskt. Detta ger ett mer stabilt motstånd som också är starkare och har en längre livslängd.

De flesta människor kommer att uppleva ett gott motstånd i det billiga magnetsystemet.

Utbildningsprogram

Antalet kan vara viktigt för vissa för att hålla motivationen uppe.

De flesta crosstrainers har 10-12 träningsprogram och det borde räcka för de flesta. På lång sikt bör du nog tänka på att ha en bra utsikt, en TV eller liknande, för att ge motivationen en skjuts.

Bluetooth

Denna funktion kan ge en enorm motivationshöjning, eftersom du får extremt många alternativ när det gäller träningsprogram, statistik, användare och mycket mer.

Om en crosstrainer har denna bluetooth-funktion kan den anslutas till en surfplatta/iPad eller smartphone.
Med detta tar den över kontrollen över din crosstrainer och den kostnadsfria appen gör det möjligt att träna var du än vill och skapa ett träningsprogram baserat på den specifika platsen. Din surfplatta/smartphone använder helt enkelt Google Maps för att skapa ett träningsprogram, längs Champs Elysees i Frankrike eller Strandpromenaden i Köpenhamn. Motståndet styrs av hur lutningen är i verkligheten, vilket ger dig ett obegränsat antal träningspass på din crosstrainer.

Denna Bluetooth-funktion ökar priset på maskinen, eftersom tillverkaren måste betala en licens för dig och bygga in funktionen i datorn. När du däremot köper en crosstrainer med denna funktion är den gratis.

Justering av motstånd

Det finns två typer av motståndsjustering på en crosstrainer. Manuell eller elektronisk.

De billigaste modellerna har manuell motståndsjustering och kan därför inte ha automatiska träningsprogram.

Elektroniskt styrt motstånd ger crosstrainern många fler möjligheter till träningsprogram och gör den också bekvämare för dig, eftersom du bara behöver koncentrera dig på träningen.

Swing wheel

Svänghjulets vikt är en mycket missförstådd faktor när du köper en crosstrainer - den är opålitlig och bör inte tas i beaktande.

Svänghjulets vikt bör indikera hur smidig en tråd du kommer att känna i pedalerna samt hur hårt motstånd du kan uppnå. Problemet är att olika tillverkare mäter svänghjulets vikt på olika sätt. Därför blir siffran helt opålitlig.

Vissa tillverkare mäter den som den totala massan av allt som snurrar runt i systemet, vissa mäter den enbart på själva svänghjulet och andra använder mystiska beräkningar för att komma fram till siffran.
Många säljare kommer att säga att du ska titta på den här faktorn, men det är en missuppfattning som kan uppstå om säljaren inte känner till den tekniska installationen. Det finns många andra faktorer i denna checklista som du bör titta på i stället.

Mode-nivåer

Antalet motståndsnivåer avgör hur små intervaller du kan klättra - ju fler motståndsnivåer, desto lättare blir det att klättra på din crosstrainer.

Ett mycket lågt antal motståndsnivåer motsvarar en uppsättning hantlar där du tvingas klättra 3 kg i stället för 0,5 kg. Ju lägre vikt du kan öka belastningen med, desto lättare blir det för dig att öka din kondition och styrka.

Det är därför vi rekommenderar att du noga överväger hur många du behöver. De flesta crosstrainers har 16 eller 32 motståndsnivåer.

Pulsmätning

Hjärtrytmövervakning är inte nödvändigt för ett bra träningspass, men det kan vara motiverande att övervaka din puls och kaloriförbränning på crosstrainern.

De flesta crosstrainers har pulsmätning i handtagen och de mer avancerade har möjlighet att ansluta ett trådlöst pulsbälte.

När crosstrainern hela tiden känner till din puls kan den styra träningsprogrammen i enlighet med detta och mer exakt informera om din kaloriförbränning.

Wattfunktion

Crosstrainers med wattfunktion gör det lättare att följa din styrkeutveckling och jämföra din prestation med andra träningsformer.

Till jämförelse motsvarar 310 watt ungefär 40 km/h på en normal väg.

Watt-talet visar hur hårt du tränar baserat på en beräkning, med den valda motståndsnivån och din intensitet.

Varför välja en crosstrainer

När du vill öka din kondition, gå ner i vikt eller bygga muskler är det en bra idé att köra cirkelträning. Det får hela kroppen att röra på sig och det är lätt att få upp pulsen. Med en crosstrainer är det superenkelt att köra cirkelträning.

Denna artikel berättar allt du behöver veta om crosstrainers. Först går vi igenom några av de många fördelarna med att träna på en crosstrainer och sedan ger vi dig några tips för ditt träningspass. Slutligen hittar du en checklista för att köpa en crosstrainer. Kom ihåg att du alltid är välkommen att ringa våra experter på 60 62 71 00 eller skicka ett e-postmeddelande till info@apuls

Crosstrainern är en allround träningsmaskin som är lätt att träna med. Du tränar hela kroppen genom att göra löprörelser med benen och dra och trycka med armarna. Allt detta leder till en hälsosam rörelse som är mycket lik den träning som vi ser med längdskidåkning.

Sund form av motion

Cirkelträning är superhälsosamt - på lång sikt kan det hjälpa dig att leva ett friskare och längre liv. Det är inte bara kaloriförbränning och muskeluppbyggnad, utan det bidrar också till att förbättra din hälsa genom att stärka ditt hjärta och dina lungor och öka bentätheten. Cirkelträning kan öka din blodvolym och förbättra din syretillförsel, vilket också innebär att det kan förebygga olika livsstilssjukdomar och minska sömnlöshet och stress.

Effektiv och skonsam träning

Crosstrainern är skonsam jämfört med att springa på asfalt, eftersom den inte ger kroppen stötar och därmed skonar fotleder, knän och höfter. Det är därför också bra för att förebygga eller rehabilitera skador, eftersom du kan få upp pulsen utan att utsätta kroppen för onödig belastning.

Bara fem minuter på en crosstrainer stärker dina knän och höfter avsevärt. På en crosstrainer är fötterna alltid i kontakt med pedalerna och du överbelastar inte knän och höfter, vilket minskar risken för ledvärk.

Höj pulsen - sänk vikten

Med en crosstrainer är det lätt att bygga upp en bra grundform eller gå ner i vikt, eftersom många av kroppens stora muskelgrupper är i arbete, så hela kroppen används och stärks.

Med regelbunden träning på en crosstrainer och rätt kost kan du effektivt gå ner i vikt. Det är bra att använda de höga handtagen på crosstrainern, eftersom det ger ett effektivt träningspass för armar och överkropp.

Välj rätt crosstrainer

När du väljer en crosstrainer finns det några saker du bör tänka på. Det finns crosstrainers med olika träningsprogram, och det kan vara en bra idé att leta efter en crosstrainer med många program som kan bidra till att variera din träning och göra den spännande.

Det är dessutom viktigt att titta på skrittlängden, en medelhög skrittlängd är cirka 40 cm, medan en lång skrittlängd är cirka 50 cm. Skrittlängden kan inte vara för lång, men den kan vara för kort. Ofta är den önskade insexlängden relaterad till benlängden, ju längre dina ben är, desto längre måste insexlängden vara för att du ska få en naturlig känsla. Många människor är rädda för att skrittlängden ska vara för lång, men vi har aldrig hört talas om något sådant fall. Ju längre insexmåttet är, desto mer naturlig blir känslan.

På en crosstrainer anges en maxvikt, vilket också är viktigt att tänka på. Även om du inte behöver en hög maximal användarvikt är det bättre om den är högre.

Den maximala användarvikten visar hur bra en crosstrainer är konstruerad och detta har en direkt inverkan på stabiliteten - oavsett om du väger 100 kg eller 60 kg. Ju högre maximal användarvikt en crosstrainer har, desto stabilare är den.

Det är ofta en bra idé att välja en robust crosstrainer, vilket innebär att den ska vara tung och ha en stark ramkonstruktion som gör maskinen stabil. Det är bra att leta efter en maskin med ett tungt svänghjul eller en hög växel, eftersom det ger en bättre tråd.

Priset på en crosstrainer

Crosstrainern är en populär träningsmaskin, både på gymmet och för hemmabruk, men alla crosstrainers är inte lika bra. För att hitta rätt crosstrainer är det en bra idé att prata med några experter på området. Du kan kontakta oss eller någon av våra konkurrenter - i vilket fall som helst, se bara till att du inte köper fel maskin.

Priset spelar en viktig roll när man tittar på crosstrainer. Naturligtvis måste priset passa din budget. Om du letar efter en billig maskin som ändå är bra att använda är en budget på 4-5000 kr lämplig. Efter det får du naturligtvis fler funktioner, mer hållbarhet osv., så ta dig tid att bestämma din budget utifrån dina behov.

När du köper en begagnad crosstrainer är det viktigt att se till att den är i gott skick och att fråga om nypriset. Det är dock sällan värt det om du verkligen vill använda träningsmaskinen.

De flesta crosstrainers är ganska slitna - det finns alltid en anledning till att de säljs.

Det finns många crosstrainers för mindre än 4 000 kr, men pris och kvalitet hänger oftast ihop. Det är svårt att hitta en bra crosstrainer för under 4.000kr som har bra hållbarhet och ger optimal träning.

Mellanpriset för crosstrainers ligger mellan 4 000 kr och 6 000 kr. Crosstrainers i den här prisklassen är solida crosstrainers som kan hålla i flera år och ge en bra träningsupplevelse. Varumärken som Abilica, Kettler och Reebok tillverkar bra crosstrainers i mellanklassen.

De dyra crosstrainers kostar runt 6.000-16.000kr, det är här du ska leta om du vill ha en högkvalitativ träningsmaskin som kan hålla i många år och ge en optimal träningsupplevelse varje gång.

Professionella crosstrainers kostar vanligtvis från 16.000,- och har mycket strängare krav att uppfylla. Här bör den maximala användarvikten vara 180 kg eller mer, användarvänligheten bör vara enorm så att alla användare i gymmet kan använda den och steglängden bör vara minst 50 cm.

Underlagsmatta

Samman med din crosstrainer kan du köpa en matta. En matta skyddar golvet, minskar buller och eliminerar statisk elektricitet - samtidigt får den crosstrainern att stå stadigare.

Det finns olika storlekar på mattor som passar olika träningsmaskiner.

Det finns huvudsakligen två typer av underlagsmattor: golvskydd, som du kan sätta ihop själv, och mattor i särskilda storlekar.

Fördelen med golvskydd är att du kan använda dem för andra ändamål om du inte längre behöver dem under din träningsmaskin. Du kan också enkelt utöka området om du till exempel vill ha ytterligare en träningsmaskin, ett stretchområde eller liknande.

För- eller bakhjulsdrift för crosstrainer?

Det finns både fram- och bakhjulsdrivna crosstrainers. De två är lika bra, men själva upplevelsen är annorlunda.

En crosstrainer med bakre drivning har ofta inte lika långa steg som en med främre drivning, rörelsen är mer jämförbar med en cykelrörelse och stegbredden är bredare. Stegbredden har också ett stort inflytande på hur naturlig rörelsen kommer att kännas och denna faktor förbises ofta i jakten på en ny crosstrainer.

Rörelsen på en crosstrainer med frontdrift sker med mjuka rörelser, vilket kan jämföras med långsam löpning eller längdskidåkning, steglängden är ofta längre och stegbredden smalare. Därför känns rörelsen på en framhjulsdriven crosstrainer mer naturlig och bekväm. Dessa frontdrivna crosstränare tar dock upp betydligt mer utrymme.

Det är ofta de framhjulsdrivna crosstrainers som finns på gym, eftersom de vill ge användarna den absolut bästa upplevelsen av rörelse och kvalitet. De har också sällan samma strikta dimensionskrav som en crosstrainer för hemmabruk.

Underhåll av en crosstrainer

Det krävs nästan ingenting för att underhålla en crosstrainer, den måste torkas av från svett då och då, och sedan kan det vara en bra idé att olja om den, några veckor efter att den har monterats eller vid behov.

Förmodellerna med framhjulsdrift behöver ibland smörjas med silikon på de bakre skenorna.

Mjukare träning med en crosstrainer

För att göra träningen roligare kan du placera crosstrainern framför en TV eller sätta på bra musik medan du tränar.

Vissa crosstrainers gör det möjligt att ansluta en iPad eller surfplatta via Bluetooth så att du kan följa en rutt, FaceTime med vänner, titta på program, läsa eller vad du vill medan du tränar. Möjligheterna är helt enkelt oändliga och appen som du behöver ladda ner till din surfplatta är gratis. Den coolaste funktionen är möjligheten att springa var som helst på jorden. Du använder helt enkelt den inbyggda Google Maps-funktionen och väljer var du vill springa. Sedan höjer eller sänker crosstrainern motståndet, beroende på hur det ser ut i verkligheten.

Denna Bluetooth-funktion gör att priset på crosstrainern ökar lite, men det ger också en supermotivation till träningen.

Crosstrainers med denna funktion börjar på runt 6.000kr.

Många fördelar med en crosstrainer

Crosstrainers har blivit otroligt populära under de senaste åren, och det är av goda skäl - de stärker hela kroppen, ökar konditionen och gör det enkelt att få upp pulsen och förbränna kalorier, samtidigt som de skonar kroppen från överbelastning.

Crosstrainern är särskilt användbar på vintern, det kan vara svårt att springa när det är kallt och vädret är dåligt, men med en crosstrainer kan du träna hemma i vardagsrummet, vilket är lite roligare än att springa i snö och slask.

Med en crosstrainer kan du enkelt styra din träning - till skillnad från ute i naturen kan du bestämma när du vill ta backar och vilken belastning du vill ha. Du kan skapa ditt eget utbildningsprogram eller följa ett som redan har skapats.

Det är lätt att hålla koll på distans, tid, förbrukning och pedalvarv, så crosstrainern kan vara en bra motivation för att träna och förbättra sig.

Det är lätt att köra intervallträning med en crosstrainer för att komma i form och förbränna kalorier snabbt.

Anpassa din crosstrainer så att den passar dig

På de flesta crosstrainers kan du hålla reda på "steg per minut" eller spm, vilket är ett tal som anger hur många gånger du kliver fram och tillbaka på en minut.

Talet bör ligga mellan 140 och 175. Om det ligger under 140 är belastningen för hög, vilket kan leda till att du snabbt blir sur och inte får ut tillräckligt mycket av din träning. Om den är över 175 betyder det att din belastning är för låg och att du inte får ut tillräckligt mycket av din träning.

Följ dessa intervaller för att få ett effektivt träningspass.

Få ut det mesta av ditt träningspass med en crosstrainer

För att få ut det mesta av din träning på en crosstrainer är det viktigt att använda armarna effektivt så att du får ut det mesta av din träning på maskinen.

En av de faktorer som gör crosstrainern så effektiv är att den aktiverar så många muskler som möjligt samtidigt, vilket gör det mycket lättare att få upp pulsen på ett ögonblick.

Träning på en crosstrainer ska vara bekväm, men inte för bekväm, om du inte känner dig påverkad av träningen får du oftast inte ut så mycket av den. Det är därför du måste komma upp till en belastning som kan kännas.

Det finns flera sätt att träna med en crosstrainer, du kan till exempel använda dig av intervallträning där du växlar mellan hård intensiv träning med hög belastning och lugn träning med lägre belastning, du kan till exempel välja att ta 5 x 2 minuter hård träning och däremellan 1 minut lugn träning.

Ett annat sätt att använda crosstrainern är tempoträning, där du värmer upp i några minuter och ökar intensiteten till en bra nivå och sedan håller intensiteten i till exempel 15 minuter, beroende på hur hög intensiteten är.

Oavsett vilken typ av träning du väljer är det viktigt att du känner dig nöjd med rörelserna och motiverad.

Fokusera på överkroppen - Om du vill fokusera träningen på överkroppen kan du ta tag i de höga handtagen på crosstrainern och koncentrera dig mest på armarbetet, slappna av lite med benen och få maskinen att gå runt med hjälp av armarna.

Detta tränar främst biceps, triceps och bröstmuskler.

Fokusera på underkroppen - För att fokusera träningen på underkroppen tar du tag i handtaget i mitten och håller armarna stilla så att benen gör jobbet.

I den här övningen ska hälarna inte röra pedalerna, så det är den yttre delen av foten som bär din kroppsvikt.

Värma upp och stretcha för bättre prestanda

För att förbättra din prestation är det en bra idé att göra några uppvärmningsövningar eller stretching innan du börjar på crosstrainern, så att dina muskler är redo att prestera på bästa sätt.

Om du tränar länge kan det vara en bra idé att stretcha efter träningen så att musklerna kan lugna ner sig och inte bli ömma.

En uppvärmning bör vara mellan 8-12 minuter och kan göras på crosstrainern om du hittar ett bekvämt tempo som värmer upp kroppen långsamt.

Många professionella idrottare använder en foamroller för uppvärmning, eftersom den kan ge många olika djup och gör det enkelt att uppnå en perfekt stretch för hela kroppen.

Om du är nybörjare rekommenderar vi att du börjar med en mycket mjuk skumrulle.

För att undvika muskeltrötthet bör du sakta ner innan du planerar att sluta träna, istället för att sluta plötsligt mitt i ett hårt träningspass.

För optimala resultat bör du använda 10 minuter för att sakta ner innan du slutar helt.

För att få rätt teknik - För att få rätt teknik och undvika rygg- och nackskador ska du komma ihåg att spänna in magen, hålla ryggen rak och hålla axlarna på plats.

Det är dessutom viktigt att titta rakt fram och inte ner på fötterna, eftersom det kan orsaka nacksmärta.

En perfekt träningsmaskin för hemmet

En crosstrainer är ett bra val för en träningsmaskin för hemmet, eftersom den kan anpassas till alla nivåer och kan användas av alla, så hela familjen kan njuta av den.

Det är en bra allround träningsmaskin och kan användas oftare än många andra träningsmaskiner eftersom den är så skonsam.

Träning på en crosstrainer ger samma höga kaloriförbränning som träning på ett löpband, men är mycket skonsammare.

Goda råd för träning på crosstrainer

Det är en bra idé att planera din träning innan du börjar på crosstrainern.

En av de saker som gör crosstrainern till en populär träningsmaskin är att det finns gott om möjligheter att variera träningen och följa träningsprogram så att det inte blir tråkigt.

Det är viktigt att ha ett mål för din träning och en idé om vad du vill uppnå innan du sätter dig på maskinen, eftersom detta kommer att motivera dig att fortsätta när det blir svårt, vilket är precis där träning gör extra nytta.

Som tidigare nämnts är handtagen till för att användas, du får inte ut mycket av träningen om du lutar dig mot det fasta handtaget i mitten och låter benen göra allt arbete. Kom ihåg att räta upp dig och få armar och ben att röra på sig.

Det är viktigt att öka intensiteten i träningen. Du kommer längre när det gäller viktminskning, kondition och en hälsosammare livsstil om du inte följer samma rutin varje gång du sätter dig på maskinen utan fortsätter med olika träningspass som ökar intensiteten varje gång.