Squat

Squat är den övning som alla känner till och som är kroppsbyggarnas favorit, helt enkelt för att den involverar en stor del av hela muskelsystemet. Squats tränar specifikt quadriceps (lårmuskel), adduktorerna (både lår och höft), ryggsträckorna, gluteusmuskulaturen (alla tre musklerna i skinkorna), magmusklerna och baksidan av låren.

Guide till knäböj:

 1. Placering av en skivstång i knäböjningsstället 
 2. Böj dig under stången och placera den över axlarna ovanpå trapezius (en muskel som löper från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna) precis bakom den bakre delen av deltoideus (muskeln som bildar axelns rundade konturer)
 3. Grip tag i stången med ett grepp anpassat till din kroppstyp och dra armbågarna bakåt
 4. Inandas (för att betona bröstet och förhindra att du böjer dig framåt) 
 5. Sväng ryggen genom att rotera bäckenet framåt. 
 6. Se rakt fram och lyft skivstången ur stativet 
 7. Gå ett eller två steg bort från stativet och placera fötterna på ett axelbredds avstånd 
 8. Tåerna måste peka rakt fram
 9. Böj knäna långsamt tills låren är parallella med golvet
 10. Sträck ut benen och återgå till utgångspositionen
 11. Andas ut medan du genomför rörelsen

Viktigt för knäböj: För att undvika att ryggen skadas bör du hålla den i samma position under hela övningen. För att verkligen känna träningen i sätesmusklerna är det viktigt att böja knäna tills låren är parallella med golvet.

Goda råd för knäböj:Övningen kan varieras på flera olika sätt - om du till exempel är ojämn i fotlederna eller har långa lårben kan du sätta upp hälarna på ett träblock eller liknande, helt enkelt för att förhindra att du lutar dig för mycket framåt. Den här varianten av övningen fokuserar mer på quadriceps (lårmuskeln). Det finns dock en risk med denna variant av övningen, nämligen att knäna kan komma för långt fram över tårna, så du bör vara extra försiktig när du använder denna variant. 

Denna övning är också för dem som vill använda tunga vikter - placera skivstången längre ner på ryggen för att förbättra balansen och öka ryggens lyftkraft. Denna teknik används främst av styrkelyftare. 

Du kan också göra knäböjningar i en maskin, vilket gör att du inte böjer dig för mycket i framtiden. Samtidigt isolerar den träningen till quadricepsmuskeln (lårmuskeln). 

Denna övning är både en ben-, höft- och skinkövning.