Kosttillskott

Kosttillskott ska inte ersätta din kost, utan komplettera den med den extra näring du behöver. Man kan få tillskott i många olika former och varianter, men vanligt för dem alla är att de måste ha en positiv fysiologisk eller näringsrik effekt.

 I Sverige finns det ett antal regler för minsta och maximala innehåll av vitaminer i kosttillskott, så vi är säkra på att inte få för mycket eller för lite av de olika näringsämnena.

Läs mer
Sortera efter:

Kosttillskott är en bra produkt för dig som vill få ut det mesta av din träning. Genom ett intag av t.ex. proteinpulver, säkerställer du kroppen att återhämtningen är i topp. Och om det är något som är viktigt för en bra träning så är det din återhämtning.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är näringsämnen som har en fysiologisk eller näringsrik effekt. Syftet med att äta kosttillskott är att komplettera din dagliga kost så att du får bästa möjliga nytta av t ex träning. Kosttillskott finns i många former och varianter, men viktigast av allt, i många kvaliteter. Det finns många produkter på marknaden där kvaliteten äventyras. Det händer även att kosttillskott av dålig kvalitet skadar kroppen mer än det gynnar. Vi säljer därför ENDAST högsta kvalitet i kosttillskott.

Val av kosttillskott

Kosttillskottet bör komma från en erkänd plats. Med det menar vi att du inte bör köpa vad som helst, fastän det är billigt. Vi har valt att sälja Bodylab Kosttillskott eftersom det är av en hög kvalitet som vi kan garantera på Apuls24.se

Varför ta kosttillskott?

När du tränar, sker nedbrytning av musklerna, efter vilket musklerna naturligt återhämtar sig och den nya byggda muskelstrukturen blir ännu starkare än den tidigare. Det är viktigt att musklerna får de nödvändiga "byggstenarna". Om kroppen inte får tillräckligt av detta material kommer du inte att förstärka din muskelstruktur och din träning blir bortkastad.

För att bygga muskler behöver du bl.a. mycket protein. Om du inte har 100% kontroll över din kost och är inte helt säker på att du får tillräckligt med protein, då bör du komplettera med kosttillskott för att uppnå maximal nytta av din träning.

Det är inte bara genom styrketräning att du ska komplettera din kost med kosttillskott. Om du aktivt tränar ex. genom att cykla eller springa, kommer det att ha många fördelar för att komplettera din kost med kosttillskott.

Om du är osäker på vilket kosttillskott du ska välja eller hur man kompletterar det med din kost är du alltid välkommen att kontakta oss på Apuls24.se. Vi har massor av bra idéer till recept etc. som vi gärna delar med dig.

Kosttillskott ska inte ersätta din kost, utan komplettera den med den extra näring du behöver. Man kan få tillskott i många olika former och varianter, men vanligt för dem alla är att de måste ha en positiv fysiologisk eller näringsrik effekt.

Vad kommer kosttillskott från?

Kosttillskott kommer i många former som pulver, piller, tabletter, oljor, vätskor och så vidare. Det finns många som tror att kosttillskott är onaturliga för kroppen och att man bör få sina vitaminer och mineraler uteslutande från "riktig mat". Men nästan alla kosttillskott utvecklas från "riktig" föda, till exempel i form av ris, ginseng rot, komjölk, hampa och så vidare. Om ett kosttillskott kommer från naturliga livsmedel behöver man inte vara oroad över att kosttillskottet ska vara skadligt så länge som den rätta mängden konsumeras.

Funkar kosttillskott överhuvudtaget?

Tyvärr finns det många företag som säljer det rena fusket i kosttillskott, och du bör alltid läsa noggrant om produkten du är intresserad av innan du köper den. Fuffens och oärliga kampanjer finns överallt, med exempel på snabb viktmindskning och större muskler. Lyckligtvis finns det många bra och högkvalitativa tillägg, vilka forskning och otaliga studier har visat sig fungera. På apuls24.se erbjuder vi bara kosttillskott som vi vet fungerar. 

Vitaminer och mineraler i kosttillskott

Vitaminer och mineraler är två viktiga element för att hålla oss friska och sunda. De hänger ihop och hjälper varandra. Vitaminer ingår i en stor del av kroppens vitala processer, medan mineraler antingen hjälper kroppen att uppta vitaminerna eller fungera som kroppens viktiga byggstenar. Till exempel skulle kroppens nervsystem eller vätskebalans inte fungera optimalt om det inte var för vitaminer och mineraler. Kosttillskott med vitaminer och mineraler kan extraheras från många olika källor, till exempel nypon för kosttillskott med vitamin C.

Vem bör ta kosttillskott?

Det finns många anledningar och skäl till varför folk tar kosttillskott. Det finns många kostråd som inte omfattar kosttillskott, men tyvärr är de mycket generaliserande och gäller bara för den genomsnittliga svensken. Därför passar råden inte alltid någon som tränar mycket, behöver gå upp i vikt eller kan ha svårt att koncentrera sig. En av de mest populära orsakerna är att du självklart får större muskler, blir starkare och gör resultaten effektivare, men det kan också vara om du vill gå upp i vikt, ha en högre energinivå, minska dina återhämtningstider eller förhindra komplikationer i ben, hjärta eller blodflöde.

Det finns flera kosttillskott som förebygger osteoporos, hjärt-kärlsjukdomar och problem med blodflödet och blodkvaliteten. Det rekommenderas alltid att personer med styrketräning får extra protein, eftersom detta är ett behov av kroppen efter hård styrketräning. Det kan emellertid vara svårt att uppnå hela behovet bara med sin "normala" diet i form av mat, så därför använder många idrottsmän de många olika varianterna av proteinpulver. Det rekommenderas dock till exempel veganer att ta vitamin B12-tillskott, människor med mörkare hud att ta vitamin D-tillskott och äldre människor att ta multivitamintillskott.

Styrketräning med kosttillskott

Kosttillskott har särskilt fått fart i styrketräningsvärlden, och det är inte utan en god grund. Kroppen behöver extra näring och mer proteiner när man styrketränar, och därför är olika varianter inom proteinpulver särskilt populära. Här får du rätt dos protein vid rätt tidpunkt. Studier har visat att du upplever mycket bättre resultat i styrketräning om du tar protein direkt efter träningen, istället för att ta det på morgonen och kvällen. Detta beror på att kroppen är mycket mer mottaglig för dessa näringsämnen vid denna tidpunkt. Det är dock svårt att äta middag i gymmet, och det är därför som många tillgriper protein-shakes och andra proteinrika produkter som är lättare att ta med sig.

Om du också konsumerar kolhydrater med proteinet optimerar du absorptionen. Proteinpulver finns i många versioner, såsom whey, vassle, ris, soja, hampa och risprotein. Förutom proteinpulver används kreatin och weight gainer ofta också i styrketräning. Kreatin hjälper till att göra dina muskler starkare, samtidigt som återhämtningstiden minskar. Kreatin fungerar lite som ett energilager som kan användas för kortsiktig aktivitet och är därför mycket bra för styrketräning, men inte så mycket för långvarig kardioträning. Man bör dock bara vara medveten om att kreatin är vätskebindande och kan därför medföra en viktökning när du just har börjat använda den. Weight gainer används för avsiktlig viktökning. Du får vanligtvis 400 kalorier per dag. 100 gram viktökare, men det är inte tomma kalorier, eftersom du också får 40 gram protein på köpet.

De mest populära formerna för kosttillskott

Förutom tidigare nämnda populära kosttillskott som proteinpulver, kreatin och weight gainer, finns det många andra populära kosttillskott på marknaden.

Koffein är ett av de mest använda energitillskotten, eftersom det ger en snabb energi när du behöver det. De flesta koffein produkterna extraheras från plantan guarana och finns som pulver, piller, flytande eller tabletter.

Ginseng är också en populär energikälla. Ginseng är en växt från Asien, känd för ökad energi, koncentration, välbefinnande och mycket mer. Detta kosttillskott är också tillgängligt i olika former som piller, pulver eller till och med hela ginseng-rötter.

Ett annat populärt kosttillskott är aminosyror. När man konsumerar protein kommer kroppen sedan att bryta ner proteinet i aminosyror. Dessa aminosyror transporteras runt i kroppen och det är de som bygger muskler och vävnader.Ett mycket populärt sätt att konsumera aminosyror är genom BCAA-aminosyror som blandas upp i en uppfriskande dryck.

Vi bör inte heller glömma att nämna fiskoljan, vilket hjälper till att upprätthålla balansen mellan mättat och omättat fett. Det är nödvändigt för människor att få båda, men utan kosttillskott tenderar vi att få för mycket mättat fett och för lite omättat och därigenom skapa en ohälsosam fettsyrabalans. Detta omättade fett kan erhållas helt enkelt genom kapslar med fiskolja. Fiskolja hjälper också på styrketräning, eftersom det verkar som smörjning av lederna.

Risker med kosttillskott

De flesta kosttillskott som säljs i Sverige idag är utan särskilt många biverkningar om ens egen hälsa är normal och stabil, men det rekommenderas alltid att använda dem med respekt. Du bör aldrig ta mer än den rekommenderade dosen som beskrivs på förpackningen eller läkarens uttalande, även om det tar mycket tid innan du upplever biverkningar från höga doser. Man bör också vara mycket försiktig med kosttillskottets interaktion med medicin och andra läkemedel, eftersom kosttillskott kan ge medicinen en ökad eller minskad effekt, baserat på vad som förväntas. Fråga alltid din läkare om du är osäker

Inte ett måste - men en hjälpande hand

Det är inte på något sätt ett måste att ta kosttillskott, men det finns många fördelar med det, både i praktiken men också i säkerheten för att få exakt de näringsämnen du behöver. De flesta idrottsmän använder tillsatser idag eftersom det är en hjälpande hand på vägen till bättre resultat. Nästan alla elitidrottare använder någon form av kosttillskott, men det blir också allt vanligare hos vanliga träningsentusiaster. Oavsett om du strävar efter att optimera ditt träningspass eller vill få mer nödvändiga vitaminer, så finns det definitivt en produkt för ditt specifika behov. Så länge du ser till att du använder väl dokumenterade produkter, kan du enkelt få den optimala sammansättningen av näringsämnen naturligt med kosttillskott.

 

Vill du veta mer om kostillskott och träning, läs mer på

kostillskottochtraning.se eller livsmedelsverket.se