C-Vitamin

Det är viktigt för hälsan att få alla vitaminer och mineraler du behöver. Om du lever ett mycket aktivt liv kan du behöva en större mängd av dessa eftersom det ökar din ämnesomsättning.

C-vitamin (eller askorbinsyra) är viktigt för att upprätthålla ett starkt immunsystem för att skydda mot bakterier och virus. Det minskar också trötthet och håller din ämnesomsättning uppe. Det är också viktigt vid bildandet av aminosyran i proteinkollagen.

 .. Läs mer


C-vitamin - stort urval av kvalitets vitaminprodukter

C-vitamin eller askorbinsyra är viktigt för att upprätthålla ett starkt immunsystem för att skydda mot bakterier och virus. Det minskar också trötthet och håller din ämnesomsättning uppe. Det är också viktigt vid bildandet av aminosyran i protein kollagen.

Kollagen är en viktig komponent i t.ex. brosk och ben, så vitamin C säkerställer att denna vävnad bildas ordentligt. Vitaminet är alltså viktigt och kan orsaka allvarliga biverkningar om du har brist. Ett dagligt tillskott kan se till att din kropp alltid får den mängd den behöver, även om du tränar mycket.

Vad är vitamin C bra för?

C-vitaminer är oumbärliga för att vårt immunsystem ska fungera optimalt. Deras funktion är förebyggande för bakterier och virus. Det betyder att de hjälper till mot att vi inte blir förkylda eller får influensa, men kurerar inte om sjukdomen har brutit ut. De har också en viktig funktion för att se till att hjärnan aldrig saknar syre. Dessutom hjälper vitaminet att upprätthålla många viktiga funktioner i kroppen:

 • Hjälper till god mental hälsa

 • Hjälper till att transformera energi

 • Hjälper till att säkerställa att nervsystemet fungerar optimalt

 • Stärker immunförsvaret

 • Förhindrar trötthet

 • Hjälper till att skapa kollagen i kroppen

 • Optimerar kroppens absorption av järn

 • Stärker ben, tänder och vävnader

 • Stärker tandkött, slemhinnor, hud och ögon

 • Kan förebygga hjärtsjukdomar, högt blodtryck och blodproppar i hjärnan

 • Skyddar celler från oxidativ stress

Det är tydligt att C-vitamin är ett av de mest fördelaktiga och oumbärliga vitaminerna. Det har en enorm inverkan på många aspekter av vår hälsa. Detta är inte bara vår fysiska hälsa, utan också vår mentala hälsa. Vitaminet hjälper till att upprätthålla en stabil psyke och motverkar humörsvängningar och stress.

Det är inte bara ett viktigt inslag i kroppens vanliga funktionalitet, utan förhindrar också en mängd allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och blodproppar. Därför är vitaminet inte bara viktigt i förhållande till vår hälsa just nu och här, utan också i relation till de sjukdomar vi vill undvika att gå framåt.

Så vitamin C gör mycket mer än bara förhindra förkylning, vilket är vad du vanligtvis hör, men det hjälper kroppen på riktigt många sätt. Så om du vill se till att din kropp fungerar optimalt, eller om du är nervös för om den kan hålla jämna steg med din aktiva livsstil, kan du ta ett blodprov för att se om du får den mängd C-vitamin som kroppen behöver .

Hur mycket C-vitamin behöver jag?

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder och kön. Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget följande:

Spädbarn 6-11 månader

20 mg

Spädbarn 12-23 månader

25 mg

Barn 2-5 år

30 mg

Barn 6-9 år

40 mg

Barn 10-13 år

50 mg

Vuxna

75 mg

Gravida

85 mg

Ammande

100 mg

 

Var finns C-vitamin i min mat?

Kroppen kan inte producera C-vitamin själv. Därför är det viktigt att vi får det genom kosten. I tabellen ovan kan du se det rekommenderade dagliga intaget (= RDI). Här är några av de livsmedel du bör gå efter om du vill se till att du får tillräckligt med C-vitamin genom din mat:

Nypon

270 mg / 100 g - motsvarar 337,5 % av rekommenderat dagligt intag (RDI). Se upp för nyponsoppa i pulverform, det innehåller mer socker än vad nyttigt är. 

Chilipeppar - färsk

240 mg / 100 g - motsvarar 300 % av RDI. Förutom att det är rikt på C-vitamin påstås chili ha en smärtlindrande effekt då det innehåller smak ämnet capsaicin som ökar kroppens produktion av endorfiner.

Röd paprika - färsk

200 mg / 100 g - motsvarar 267 % av RDI. Detta är ungefär tre gånger så mycket som apelsiner. Innehåller även mycket A-vitamin.

Persilja - färsk

182 mg / 100 g - motsvarar 227,5 % av RDI. Även persilja är rikt på nyttiga vitamin A.

Grönkål - färsk

120 mg / 100 g. - motsvarar 150 % av RDI. Denna kål har också många andra fördelar, t.ex. ett högt innehåll av både fiber, A-vitamin och olika mineraler.

Brysselkål - färsk

85 mg / 100 g - motsvarar 106,3 % av RDI och mängder av fibrer.

Broccoli - färsk

83 mg / 100 g - motsvarar 103,8 % av RDI Om du tycker om rå broccoli, har du också en bra källa till vitamin C. Broccoli innehåller 121 mg / 100 g. Denna grönsak kan också ge dig vitamin A, folsyra och järn.

Blomkål - färsk

79 mg / 100 g - motsvarar hela 98,9 % av RDI. Prova blomkål på din pizza eller finhackad blomkål istället för ris. 

Kiwi

63 ​​mg / 100 g - motsvarar 78,8 % av RDI. Det blir dessutom sundare för dig om du också vågar att äta skalet, vilket du enkelt kan. Men så bör den också vara ekologisk!

Papaya

62 mg / 100 g - motsvarar 77,5 % av RDI. 

Jordgubbar

61 mg / 100 g -  motsvarar 76,3 % av RDI. Så till och med jordgubbar innehåller mer C–vitamin än apelsin. 

Apelsin

53 mg / 100 g - motsvarar  66,3 % av RDI. Apelsin är den mest välkända vitamin C-källan fastän den har så många konkurrenter som listan ovan visar. Apelsiner har fördelen att de lätt kan konsumeras i större mängder, till exempel som färskpressad juice, där vitaminerna bevaras.

Så ska du ha en riktig C-vitamin boost genom livsmedel så är möjligheterna många. Och nu blev jag sugen på att pressa en härlig juice eller smoothie med nypon, kiwi, jordgubbar, apelsin och papaya med en liten stump av en röd chili för en lite kryddigare och varmare avrundning på de annars söta ingredienserna. 

För en läskande smoothie kan man bara tillsätta frysta bananer från frysen, så blir den både tjock och kall. Och ja - banan innehåller nämligen också C-vitamin. Score! 

I allmänhet är citrusfrukter en bra källa till C-vitamin. Detsamma gäller för många bär och kål varianter. Potatis är också en bra källa, särskilt mandelpotatis.

C-vitamin är värmekänsligt. Därför förlorar en stor del av vitaminerna under matlagningen om du till exempel kokar dina grönsaker. Ett bra råd är att ånga dina grönsaker istället för att koka eller steka dem om du vill se till att du får så många vitaminer ur dem som möjligt.

Symptomer på vitamin C-brist?

Det är inte alltid lätt att se de tidiga tecknen på vitamin C-brist. Gradvis blir symptomen tydligare och därmed lättare att diagnostisera. Här är några av de symtom som du bör vara medveten om om du tror att du saknar C-vitaminet:

Håravfall

Eftersom C-vitamin är viktigt i förhållande till kollagen och proteiner som håller ditt hår friskt och starkt, kan en brist på detta göra att du tappar hår och hårbotten blir torr och irriterad.

Infektioner

Om du har C-vitamin är brist det mer troligt att du blir smittad med infektioner än andra människor. Detta beror på att vitamin underskottet hämmar immunsystemet och gör det svårare för kroppen att bekämpa patogener som gör dig sjuk. Till exempel kan återkommande urinvägsinfektioner, munproblem eller hudallergi indikera att du inte får nog.

Humörsvängningar

Det kan vara svårt att koppla din känslomässiga och mentala hälsa till vitaminbrist, men den hänger faktiskt ihop. Brist på C-vitamin kan göra att du känner dig mer stressad, blir lättare överväldigad av negativa känslor och är i allmänhet i sämre humör. Vitaminet hjälper till att kontrollera hormonerna som avbryter kursen och det ger dig mer mental stabilitet.

Trötthet

Om du ständigt känner dig trött eller utmattad kan det vara ett tecken på att du inte får tillräckligt med C-vitamin. Det är också ett av symptomen som kan vara svåra att koppla till, eftersom trötthet är ett symptom på många fysiska och psykiska problem. Det är dock ett oerhört viktigt vitamin om din energinivå ska vara stabil.

Dålig sårläkning

Om du saknar detta vitamin kan det bromsa din läkning. Detta beror på att syresättnings- och reparationsprocessen inte fungerar optimalt utan C-vitamin. Det kan också lättare ge blåmärken.

Smärta i kroppen

Eftersom C vitamin också är viktigt för funktionerna i dina muskler och leder kan ett underskott orsaka försvagning. Din kropp får svårare att ta upp några av de viktiga mineralerna, vilket kan orsaka muskelsvikt. Dessutom försvagar det brosket eftersom kollagenet i kroppen inte kan produceras ordentligt. Det är här som i värsta fall c-vitamin bristen kan utvecklas till skörbjugg.

Det kan vara svårt att upptäcka C-vitaminbrist, eftersom många av symtomen också kan bero av så många andra saker. Om du misstänker att du har vitaminbrist kan du få det kontrollerat genom ett blodprov från din läkare. Behandlingen består av vitamintillskott.

Hitta de bästa C-vitamintillskotten på Apuls24.se

Om du har kommit fram till att C-vitamintillskott kommer att vara fördelaktigt för dig, ta reda på vilket preparat som är bäst för dig. Det finns många produkter på marknaden, och vissa är bättre än andra. Därför är det viktigt att undersöka vad produkten innehåller och vad den gör. Hos oss har vi noga utvalt produkterna, så du kan vara säker på att köpa C-vitamin produkter av högsta kvalitet från oss.

C-vitamintillskott är mest effektiva om de tas i kombination med bioflavonoider. Dessa ökar biotillgängligheten avsevärt, vilket innebär att ämnet stannar i kroppen under en längre tid. Du kan hitta tillskott där bioflavonoider läggs till. Det kan till exempel. vara C-vitamintillskott med rosmarin och citron eller med blåbär.

Det är viktigt att alltid läsa om preparatet du har köpt, hur mycket du ska ta som en daglig dos. Det är inte bra för kroppen att få för mycket. Du får inte heller tro att vitamintillskott håller dig så frisk och näringsrik att du sedan kan äta som du vill. Inga tillskott kan ersätta en hälsosam och varierad kost. Det är bara en vitamin ökning om du har svårt att få den rekommenderade dagliga dosen genom livsmedel.

Om du inte gillar att svälja piller kan de fås som pulver, brustabletter eller sugtabletter. Du kan definitivt hitta en variant som fungerar för dig.

Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Om du tror att du har ett underskott på C-vitamin handlar det bara om att komma igång med att ta det som ett kosttillskott eller lägga särskilt fokus på att få det genom din mat. C-vitamin är inte ett ämne du vill vara förutan.


Filter

Filter

 • Pris
  -
 • Tillverkare
  Visa mer ()