Axelpress

Axelpress är en populär och välkänd träningsform som tränar flera delar av överkroppen. Träningsformen utförs av både män och kvinnor, och du kan använda olika elementära styrketräningsredskap för träningen.

 Läs mer


Träna hela din kropp samtidigt med axelpress

Du kan använda skivstång, hantlar och specialdesignad bänk för detta ändamål. Och du kan göra övningarna både stående och sittande.

Många föredrar axelpress över bänkpress, eftersom det aldrig är någon risk för att fastna under en skivstång när man tränar med den.

Det finns ingen anledning att välja bort axelträning som kan ha fler fördelar och effekter än bänkpress. Med axelfokuserad träning kan du träna hela kroppen på en gång när du utför övningarna i upprätt läge.

Nedan kan du se ett antal fördelar du kan få från att träna med axelpress:

 • Effektiv träning av kroppens stora muskelgrupper
 • Uppnå muskulösa, sunda och starka axlar
 • Stärkande av kroppens stabiliserande muskelgrupper
 • Starkare ben (vid träning i upprätt läge)
 • Många möjligheter till variation med avseende på träningsutrustning

De flesta väljer att kombinera träningsformen med andra pressövningar, där axeln "stressas".

Det finns många olika övningar som kan göra det möjligt för var och en att komma igång med träningen.

Du får den bästa och mest funktionella träning av axlarna genom att skapa variation i dina övningar och säkerställa maximal rörlighet i lederna i och runt axlarna.

På Apuls24.se strävar vi inte bara efter att erbjuda alla våra kunder den bästa kvalitativa utrustningen på marknaden för träning. Vi strävar också efter att ge de bästa förutsättningarna för en fruktbar träning.

Effektiva axel övningar till flera träningsnivåer 

Du kan få massor av träningsvariationer med axelpress och du kan utföra övningarna i olika positioner. Oavsett din nuvarande träningsnivå kan du hitta övningar och redskap som passar dig.

Övning 1 - Sittande position med hantlar

Denna klassiska övning kan utföras av alla nivåer, eftersom hantlar används där belastningen kan justeras. Det är en relativt enkel teknik som alla kan delta i. Övningen kräver dock bra rörlighet i överkroppen.

Startposition: Sätt din med god hållning på din träningsbänk och börja med att föra dina hantlar upp till axlarna.

Rörelse: Starta rörelsen genom att lyfta hantlarna uppåt i en svag båge. De kan peka något snett bakåt. Ju tyngre dina vikter är desto mer behöver du pressa med dina fötter mot underlaget.

Tempo: Du kan göra explosiv träning genom att snabbt pressa upp vikterna och långsamt föra ner dem till startpositionen.


Övning 2 - Stående position med hantlar

Startposition: Stå i en bra och fast position på ett säkert underlag med lätt böjda knän så du inte överbelastar din svank. Ha en god hållning och titta rakt framåt. Håll dina hantlar i axelhöjd och med handflatorna vända mot dig.

Rörelse: Starta rörelsen när du spänner upp i ben, lår och mage. Pressa vikterna upp i en rak linje i luften och räta ut armbågarna utan att låsa eller översträcka dessa. Flytta armarna ner till viloläge på axelhöjd igen.

Tempo: Du kan göra explosiv träning genom att snabbt pressa upp vikterna och långsamt föra ner dem till startpositionen.

Övning 3 - Ett-arms-lyft med hantel 

När du tränar axlarna en efter en, kan du utöva balans genom att utföra träningen stående. Spänn upp i buk- och rumpmuskler för att upprätthålla en stabil hållning.

Startposition: Stå med axelbredds avstånd mellan dina fötter. Använd två hantlar och placera dem över axlarna. Handflatorna ska peka framåt. 

Rörelse: Pressa ena hanteln upp i luften. Se till att dina axlar håller en neutral position hela rörelsen så den pressande axeln inte kommer upp till örat. Sänk hanteln till startpositionen och byt sida. 

Tempo: Du kan göra explosiv träning genom att snabbt pressa upp hanteln och långsamt föra ner den till startpositionen.

 

Axelpress med hantlar ger flera träningsvariationer

Det klassiska redskapet för träningsformen är när du använder skivstång. Du kan dock uppnå många fler träningsvariationer när du använder hantlar. Dessutom ger hantlar dig större frihet och rörelseomfång och är viktiga när det gäller att få ut det mesta av träningen.

Du kan arbeta med både din fotposition, din pressrörelse och din position för att skapa så mycket rörlighet som möjligt i träningen.

Nedan kan du se vilka träningsvariationer du kan utföra med hantel träning:

 • Alternativt press med hantel i stående position
 • Ettarms stående press med bred fotposition
 • Sittande press med eller utan ryggstöd

Det är din nuvarande styrka och träningsnivå som bestämmer vilka övningar som är rätt för dig att utföra. Du hittar många olika typer av hantlar på marknaden som passar både nybörjare och övade och erfarna styrketränare.

Är det nytt för dig att börja utföra pressövningar som "stressar" dina axlar, var noga med att börja skonsamt. Det betyder att du bör träna med vikter som ger dig medel belastning. Därmed kan du bäst undvika belastningsskador som ett resultat av tung lyftning. Du hittar massor av viktklasser och storlekar, så du har alltid möjlighet att skapa progression med axelpress träning.

Sittande eller stående axelpress?

Oavsett om du sitter eller står, kan du välja att träna dina axlar växelvis eller samtidigt. Det kan dock vara en fördel för dig som nybörjare att börja axelträningen i sittande läge, där det vanligtvis ställs mindre krav på din stabilitet och balans. Detta gör det möjligt att bygga styrka i axlarna, varefter du kan skapa progression i träning genom att flytta till stående övningar.

Det är inte nödvändigt för din träningsförmåga att använda en speciellt utformad träningsbänk för att utföra sittande övningar. Du kan också använda en vanlig, platt bänk. Det viktigaste är att se till att du har en bra stabilitet runt ryggen.

Om du är ny till träningsformen kan du med fördel placera bänken mot en vägg så att du kan stödja dig själv i den här positionen.

För dig som är övad i axelträningen, kan du välja att utföra övningarna utan ryggstöd.

Axelpress maskin för dig som vill säkra korrekt teknik

Det kan vara till nytta för många att använda en maskin när man tränar ett visst område av kroppen. När du använder en maskin får du större chans att utföra en övning som axelpress på rätt sätt, eftersom maskinens design och teknik hjälper dig.

När du med hantel eller skivstång utför övningar i fri kroppsställning, kommer i stället din kropp att vara säkert placerad med en maskin.

Det är möjligt för alla att använda maskinen eftersom den kan justeras enligt enskild individ.

Dina armar kommer att köra i ett visst rörelsesmönster som maskinen skapar förutsättningen för.

Den klassiska maskinen är utformad med en bänk. Var noga med att ställa in höjden från början för att passa dig och din kropp.

Benen ska placeras i en vinkel så att fötterna är ordentligt placerade på underlaget. Du använder dina fötter för att balansera.

Som med all annan träning bör du var noga med att lyssna på kroppen under träning.

Så uppnår du korrekt teknik med en maskin för axelpress

Din teknik är A och O när det gäller att skona din kropp under träning och undvika onödig belastning på axlarna.

Nedan får du ett par tips som du kan använda när du tränar med maskinen.

 • Var noga med att ha dina armbågar i 90 graders vinkel vid startpositionen
 • Undvik att översträcka dina armar när du pressar upp
 • Sänk armarna långsamt och kontrollerat ner till startpositionen

Det är viktigt att du börjar med att ställa in handtagen och sätet på maskinen.

De moderna versionerna av maskinen är tillgängliga med justerbar belastning från ett viktmagasin (som är kabelstyrd). Här kan du enkelt placera en "spinne" i antalet vikter som du vill pressa med.

Detta gör att alla kan träna axlar, triceps och bröst. När du väljer en kvalitetsutgåva får du en maskin som kan hålla upp till en användarvikt på upp till 120 kg.

Dessa maskiner är populära redskap bland både män och kvinnor i gym. Dessutom kan du träna med maskinen hemma, eftersom den är tillgänglig i praktiska och platsbesparande konstruktioner.

Skapa mobilitet i överkroppen med axelpress

Shoulder press (som på svenska är översatt till axelpress) är kopplad av många som den klassiska axelträning med antingen skivstång eller hantlar.

Militärpress (military press) är en version av axelträning som främst tränar axelns framsida samt övre delen av bröstet och tricepsen.

Dessa 3 områden är kroppens grundläggande delar som gör det möjligt för oss att uppnå en stor rörlighet i vår överkropp:

 • Axel: Ansvarig för att vi kan höja och sänka våra armar
 • Bröst: Ansvarig för att samla våra armar framför oss
 • Triceps: Ansvar för att sträcka ut våra armar

Med andra ord, när du gör axelpress, tränar du och förstärker kroppens mobilisering och flexibilitet.


Filter

Filter

 • Pris
  -
 • Tillverkare
  Visa mer ()