Ab Wheel

Ab Wheel/ Mag Hjul är ett bra träningsredskap som kan ge dig en krossande effektiv träning av dina kärnmuskler.

Ab hjulet utmärker sig genom att enkelt kunna öka eller minska svårigheten, beroende på hur du utför träningen. Nedan på denna sida kommer vi fram med förslag på övningar, i olika svårighetsgrader.

Hjulet är också bra eftersom det stärker dina kärnmuskler i en helhet. Självklart är träningen inriktad på de primära rektus abdominus magmusklerna, men även obliques (musklerna på sidorna) och ryggen stärks väsentligt... Läs mer


Varför Ab Wheel?

Den största anledningen att träna med ett mag-hjul är den otroligt effektiva träningen som den kan ge. Det tränar inte bara dina magmuskler, det stärker också resten av dina core muskler i ryggen.

Övningarna med maghjul tränar huvudsakligen din primära rektus abdominus, men även obliques på sidorna såväl som på ryggen. Om du gör övningen korrekt, kommer du också att kunna uppnå träning på dina lår och armar.

ab wheel

Det är extremt viktigt att du gör övningarna ordentligt, för att inte skada din rygg. Ryggen ska hållas rak och du får inte svanka för mycket i nedre delen när du använder ditt maghjul.

Du bör skaffa Ab Wheel eftersom det är det perfekta sättet att uppnå extrema bukmuskler och eftersom träningen stärker din kärna i en helhet.

Om du väljer ett av de mer extrema Evil Wheel hjulen får du ännu fler träningsalternativ, eftersom du också kan klämma fast den på dina fötter.

Maghjul heter många olika saker, men de täcker samma träningsredskap. Ab Roller, maghjul, abdominal wheel, evil wheel, ab wheel m.fl.

Ab Wheel träning

Effekten av träningen, med ett maghjul, kan vara extrem! Det är dock viktigt att du börjar skonsamt så att du är säker på att träna korrekt.

Om du, utan redan mycket starka magmuskler, börjar utföra ab roller övningar på tårna, kommer du utan tvekan att utföra dem felaktigt. Det är viktigt att du lär dig rätt position för kroppen innan du utsätter den för hardcore träning. Stående ab hjul övningar är verkligen hardcore träning av kärnmusklerna, så var försiktig.

Även mycket starka människor måste börja försiktigt, för att inte göra felaktiga rörelser i rygg och ländryggen.

Lyckligtvis är det ganska lätt att känna hur din kroppshållning ska vara, om du gör övningarna, på en lättare nivå. Börja alltid med övningarna där du står på knäna, eftersom belastningen här kommer att vara betydligt mindre.
Om du gör det så märker du hur din kroppshållning bör vara.

Rätt hållning under träning med ab roller bör vara med rak och stabil rygg så du inte svankar.

Om du utför övningen fel, känner du det ganska snabbt i nedre delen av ryggen. Om du känner ont här är det viktigt att du slutar träna och se till att du utför träningen korrekt. Om du inte har en träningsguide i närheten, läs den här guiden eller titta på videoklipp med ab wheel träning på youtube.

hardcore ab wheel

Varför är en stark core muskulatur viktig?

Vad är core muskler?

Vi bör börja med att definiera vilka muskler som hör till din core / kärnmuskulatur.
Många tror att kärnmusklerna är 3-4 stora muskler i mitten av kroppen, men det här är fel.

Faktum är att dina kärnmuskler består av många olika muskler som alla arbetar i enheter av flera muskler. Dessa enheter rör sig i redan lagrade rörelsemönster och dessa är de enheter du, i en enda enhet, måste ha stärkt. Ab roller är utomordentligt bra för detta.

Den välkända forskaren och författaren Stuart McGill definierar "core" -området som alla muskler som befinner sig mellan din över- och underkropp. Specifikt mellan axelled och höftled. Men han inkluderar också lårmusklerna.

Helt specifikt är core musklerna primärt följande:

 • Latissimus Dorsi - på baksidan, från skulderbladet och ned på vardera sida
 • Obliquus Externus - på framsidan av din kropp, från revbenslut till höft på vardera sida
 • Obliquus Internus - under obliquus externus, blott med en annan fiberriktning på vardera sida
 • Serratus Anterior - på bröstkorgen under vardera armhål
 • Rectus Abdominis - de centrala magmusklerna, på framsidan från solar plexus till skambenet. Dessa blir till "sixpack", om du tränar tillräckligt hårt.
 • Transversus Abdominis - det nedersta lagret magmuskler. Går på tvärs över framkroppen från ena till andra sidan.
 • Quadratus Lumborum - nedre delen av ryggen. Från nedersta revben till höftben på vardera sida. 
 • Erector Spinae - en muskelgrupp längs ryggraden på varje sida, från nacken till svanskotan.

Dessa 8 muskelområden är dina primära kärnmuskler och om du förstärker dem stärker du din stabilitet och kontroll, i alla situationer, både vardag eller träning. Ett maghjul förstärker primärt musklerna i mitten, som kallas rectus abdominis, men också en stor del av de andra kärnmusklerna.
 

Varför är de så viktiga?

Core muskler är extremt viktiga att träna eftersom det är dessa som skapar hela grunden för din uppresta hållning. Utan starka kärnmuskler kommer du att förlora vital stabilitet och kontroll, i vardagen, under annan träning och i många andra situationer.

Starka kärnmuskler bör komma före någon annan form av motion, eftersom de utan tvekan är kroppens viktigaste muskler. (Detta är något nyblivna mammor kan garantera då många av kärnmusklerna sträckts ut under graviditeten. SÅ är det bara att komma igång med stabilitets träning.)

En stark kärna kommer att förbättra din prestanda, i alla former av träning, eftersom musklerna i första hand säkerställer att ryggen kan röra sig bakåt, framåt, roterar och utföra sidoböjningar.

Ab wheel

Vilket ab wheel ska man så välja?

Vilket maghjul du bör välja är helt upp till vilken budget du har och vilken komfort du vill ha. Kvaliteten på materialen är perfekt relaterad till priset.

Vi rekommenderar ett hjul, med bekväma gummihandtag och ett hjul, med gummibeläggning. På detta sätt får du optimal komfort samtidigt som du skyddar golvet mot repor.

Om du vill ha det ultimata abhjulet, välj ett Evil wheel som också kan klämmas fast till fötterna

Vad är ett Evil Wheel?

Ett Evil Wheel är en ab roller, men med ett betydligt större hjul och möjligheten att fästa fötterna på handtagen.

Det här alternativet ökar antalet övningar du kan utföra betydligt. Den mest populära Evil Wheel-träningen är där du spänner hjulet mot dina fötter och drar upp det under dig. Denna övning har 2 möjligheter då du kan utföra den med ansiktet mot golvet eller taket.

Förutom dessa övningar med fötterna kan du också använda ett Evil Wheel precis som ett vanligt maghjul.

Ab Wheel teknik

Rätt teknik är i överlag en mild start, med en långsam ökning i svårighet. Anledningen till detta är att din kropp ska lära sig korrekt hållning under övningarna.

Det finns i princip 3 nivåer du kan gå igenom för att få en skonsam start. Dessa 3 tekniker beskrivs nedan.

Under de två första nivåerna rekommenderar vi att man har en liten matta under knäna. Om du gör övningarna på ett hårt golv kan du uppleva smärta i knäna. Dina knän bör inte utsättas för tung belastning, så var noga med att ha en liten matta.

Nivå 1

Du börjar övningarna, med en utgångspunkt där du står på knäna och rullar framåt. Detta minskar väsentligt belastningen i träningen och är för 99% av alla personer en process som du måste gå igenom innan du kan göra övningen från tårna.

När du kan utföra 12-15 repetitioner på knäna, kan du gå vidare till nästa nivå.

Ab wheel øvelser

Nivå 2

Nästa nivå är också på knäna, men den här gången är det uppe på en träningsbänk.

Den ökade höjden gör träningen svårare, men inte så mycket som om du utför stående. Knäna ska plaseras helt ut på kanten av bänken så att du fortfarande kan sträcka ut dina ben.

Du kan gå vidare till den tredje och sista nivån när du kan utföra 12-15 repetitioner av denna övning.

Nivå 3

Naturligtvis är den sista nivån den fulla prestationen av övningen.

Här står du på dina fötter, med sträckta ben. Böj något i knäna så att du inte riskerar att översträcka knäna eller belasta ländryggen. Detta kan ha en skadlig effekt, så undvik det.

Du spänner nu allt du kan i dina kärnmuskler och rulla framåt på din Ab roller. Fokusera på hållningen och ryggen samt lyssna till din kropp.

När du rullat helt fram, håll i 1-2 sekunder och rulla sedan långsamt tillbaka.

När du kan göra 7-10 av dessa övningar garanterar vi att du får en synlig sex pack om din fettprocent är låg.

Extra hjälp

Som en extra hjälp, kan du vid alla 3 nivåer, använda ett takmonterat gummiband.
Här kan du använda ett powerband , som är fastgjort till något över dig. Du tar därefter bandet runt om magen och den vill därvid hjälpa dig upp igen när du rullat helt ut i övningen.

Power bands finns i många svårighetsgrader, så du kan lätt minska stödet allt eftersom du blir starkare. 

Handtag

Det finns i grunden två typer av handtag och sedan finns det en enkel maghjul producent med mer exklusiva handtag. Dessa är hårdplast, EVA gummi och den mer exklusiva med aluminium och rostfritt stål.

Den hårda plasten ger mindre komfort, men har en något bättre hållbarhet än EVA gummi. EVA gummi är mycket stark, så det är bara i extrema förhållanden där du kommer att se en skillnad i hållbarhet. Dessutom ger gummi ger en superkomfort och förbättrar faktiskt ditt grepp. De mer exklusiva materialen är endast gjorda av Fitwood och är aluminium och rostfritt stål.

ab wheel håndtag

Material på hjulet

Hjulets yta är antingen hård plast eller gummi.

Den hårda plasten är endast tillgänglig på de billigaste modellerna. Gummibeläggningen är tydligt att föredra eftersom den kommer att fungera bättre och samtidigt skydda golvet.

Storlek på hjulet

De flesta Ab wheel har ett hjul med en diameter på 17-18 cm.

Diametern har inte det stora inflytandet på funktionen, men tillverkarna är ändå överens om hur stora hjulen ska vara.

De stora Evil Wheel har en hjuldiameter på 34-35cm. Denna storlek är nödvändig för att du ska kunna utföra mageövningarna korrekt, med hjulet monterat på fötterna.

När du använder ett Evil Wheel skulle knäna slå mot marken om hjulet inte var 34-35 cm.

Förvaring och transport av Ab wheel

Alla våra maghjul är lätta att förvara och transportera, eftersom du kan skilja handtag från hjul. Detta gör att de inte tar upp mycket utrymme.

Avlägsnandet är enkelt eftersom du bara drar handtagen från stången och tar sedan hela stången ut ur hålet. De flesta av våra maghjul levereras faktiskt så här.

Ab roller med broms är lite svårare att skilja, eftersom bromssystemet är lite mer komplicerat att montera.

Core Wheels

Core Wheel är en relativt ny typ av maghjul, vilket avvancerar magträningen ytterligare. Här får du 2 hjul, istället för 1.

Core Wheels levereras med ett hjul för varje hand och du kan nu rulla i vilken riktning du vill. Detta gör att du kan köra hjulen till sidorna, snarare än framåt. Du kan också utföra övningarna, med 1 arm istället för 2.

core wheels

Skötsel av Ab Wheel

Ett maghjul kräver inget specifikt underhåll. Det är dock en bra idé att torka av ditt maghjul efter användning om du svettar mycket i dina händer.

Livslängden på ett maghjul är mycket hög, så du behöver inte tänka mycket över skötsel.

Tillbehör till Ab Wheel

Vi rekommenderar en bra, tjock träningsmatta som tillbehör. Denna träningsmatta ska användas för att skydda dina knän när du utför övningarna.

Om du inte skyddar dina knän, under övningarna nivå 1 och 2 ovan, upplever du stort obehag och eventuellt skador. Använd därför en bra, tjock träningsmatta med en tjocklek på minst 1,5 cm.

Om du vill ha en mindre kudde under knäna kan du välja en massagekudde eller en halvcirkulär skumrulle.

En annan del av tillbehör som kan vara extremt användbar för mindre svårigheter är ett takmonterat gummiband. Här kan du använda ett power band som är fäst vid något ovanför dig.

Vi rekommenderar dessa märken

Det finns många tillverkare som tillverkar ab roller, maghjul eftersom de är grundläggande innehåll i ett seriöst produktsortiment.

Vi har dock några märken som vi har särskilt bra erfarenheter med. Vi rekommenderar därför följande märken:

 • cPro9
 • Adidas
 • Abilica
 • FitWood

Dessa märken gör några maghjul, som alla är tillverkade i god kvalitet och ger dig bra valuta för pengarna. cPro9 levererar en bra kvalitet till ett mycket lågt pris och Adidas och Abilica levererar en sublim kvalitet, men till ett något högre pris än cPro9. FitWood - ren lyx i skandinavisk design. 


Filter

Filter

 • Pris
  -
 • Tillverkare
  Visa mer ()