Magträning

Det finns många funktionella redskap och maskiner för att träna dina kärnmuskler (rygg- och magmuskler). Det finns populära hjul som är idealiska för hemträningen och de är tillgängliga till billiga priser.

Se det breda utbudet av utrustning för abdominal träning.. Läs mer


Dessutom hittar du de större och professionella maskinerna som används främst i gym. Med andra ord hittar du produkter för alla budgetar, träningsförhållanden och behov.

Både i träningscenter och för träning i hemmet, har magträningen en hög prioritet i individuella träningsprogram på grund av den platta, markerade magen eller målet om sixpack.

Även om det finns många övningar för träning av magen som inte kräver redskap, kommer rätt utrustning att hjälpa dig snabbare och lättare på din väg för att uppnå dina mål.

Du kan inte fettförbränna ett specifikt område. Dvs att det räcker inte att bara träna din mage, om det är en sixpack du går efter. Här kommer fördelarna med de olika maskinerna och redskapen, för med dem kan du effektivt variera din träning.

Trots att träning av magmusklerna för många har ett visuellt syfte med de markerade musklerna, har träningen av denna muskelgrupp dock flera hälsofaktorer:

 • Förbättra din kroppshållning
 • Förstärker den stabiliserande, centrala muskelgruppen i kroppen
 • Ökad, positiv livskänsla med träning av magmuskler

Det finns många olika typer av redskap för att uppnå dessa positiva resultat.

Vad du bör välja och vilken utrustning som är bäst för dig beror på flera parametrar - ditt nuvarande träningsläge, dina ambitioner, dina träningsförhållanden (privat eller professionell), träningsfrekvens och inte minst budget.

Magträning efter graviditet

Graviditeten utsätter kroppen för så mycket belastning, flyttar på organ och muskler, leder och ligament luckras upp. Det är många faktorer som ska falla på rätt plats igen och hela och magen får otroligt stor fokus för de flesta nyblivna mammor (och pappor som gått upp i vikt av "graviditets-sympati".. hehe). Men de viktigaste av allt är träningen av din bäckenbotten. Denna är förbunden med de inre små magmusklerna som är fundamentet för resten av din återhämtning. 

Så innan du kastar dig ut i hard-core träning av magmusklerna är det viktigt att du startar med att åter igen hitta musklerna som håller upp din bäckenbotten.

Hitta bäckenbotten musklerna:

 • Ligg på rygg och ha benen böjda och lätt isär. Du kan ev. lägga upp benen på en pilatesboll eller några kuddar så benen kommer upp i en rät vinkel. 
 • Ta några långsamma, djupa andetag så du slappnar av i hela kroppen. Känn efter så du inte har spänningar i rygg, rumpa och mage.
 • Använd dina händer och flytta dom runt på din kropp för att säkra att du inte spänner upp i magen, låren och rumpan när vi kommer till nästa punkt.
 • Knip ihop muskeln runt ändtarmen.
 • Håll knipet här och knip nu samtidigt framåt, uppåt, runt slidan och urinröret.
 • Forsätt sedan knipa uppåt så det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Det kan hjälpa att visualisera detta som ett blixtlås på dina jeans. Håll i några sekunder.

Börja i det lilla och bli inte frusterad om du inte kan komma vidare i dina knipövningar eller inte hålla det så länge åt gången. Gör övningarna så ofta du kommer i tanke om det. Om du så sitter och ammar eller innan du ska sova. Lite är bättre än ingenting.

När du så har kontroll på ditt bäcken kan du gå över till träning av dina magmuskler. Här ska du passa på med att inte göra allt för våldsamma sit-ups. En korrekt sit-up mot golvet är att föredra. Här ligger du också med böjda ben. Se till att länden rör vid underlaget hela tiden, du bör suga naveln ned mot golvet och bilden av att dra upp ett blixtlås aktiverar de små inre och nedre magmusklerna. Från detta utgångsläge kan du nu göra dina sit-ups, både raka och sneda. Kom ihåg att andas.

Håll koll på mellanrummet av dina magmuskler med dina fingrar. Området kring naveln är det ställe som helar sist. Har du rectusdiastasas (delade magmuskler, på engelska diastasis recti) bör du ALDRIG träna plankan. 

Magträning på pilatesboll efter graviditet

Här vill vi dela några magövningar på pilatesboll som styrker dina små muskler som är basen till resten av din kärna. 

Sittande balans - Tränar balans och djupa mag- och ryggmuskler

Startposition - Sitt på bollen med en bra kroppshållning. Rumpan ska ha en stabil placering och armarna hänger längs sidan av kroppen.

Rörelse - Lyft den ena foten och håll i 3-4 sekunder, sänk foten långsamt igen. Samma rörelse med andra foten. 10-15 repetitioner / sida

Öka intensitet - Är det för lätt ska du lyfta båda fötterna och hålla balansen med små bäckenjusteringar.

Tempo - Kontrollerat och långsamt tempo

Höftlyft - Tränar balans och djupa mag- och ryggmuskler

Startposition - Ligg på ryggen med bollen centrerad under skulderbladen, fötterna i golvet med axelbredd, så rumpan hänger fritt ovanför golvet. Stabilisera kroppen med händerna på höfterna och aktivera ditt bäcken och kärnmusklerna så revbenen närmar sig underkroppen. Höften pressas upp mot taket så knäna är i 90 grader.

Rörelse - Samtidigt som du håller denna aktivering lyfter du en fot i taget. Börja försiktigt med att lyfta hälen från underlaget. Håll ett par sekunder innan du byter till andra foten. Repetera ...och andas! :) 

Öka intensitet - Lyft foten mer och mer bort från underlaget. Avvancera genom att sträcks det lyfta benet och föra fotsulan mot taket. 

Tempo - Kontrollerat och långsamt tempo. 

 

Att investera i en pilatesboll gynnar både din egen återhämtning från en graviditet men ger också några fina, roliga stunder med din lilla baby. Läs om "Pilatesboll" i kategorifältet. Här bjuder vi på några övningar med din nya familjemedlem.  

Magträningsmaskin ger dig många träningsmöjligheter

Magträningsmaskiner ses, som ett resultat av deras höga kvalitet, i gym samt träningsrum i större företag. Maskinerna ger mer träningsmöjligheter än att bara träna magen. Du får också möjlighet att stärka och träna din rygg, som ett annat viktigt område.

Det är mycket viktigt att du också fokuserar på ryggen när du tränar din mage. För att få ett bra resultat med rak hållning är ryggen en viktig komponent. Med en maskin för träning av både magen och ryggen får du det perfekta tillfället att kombinera båda.

Du kan få kvalitetsmaskiner som är lätta för alla att använda. Det är av stor vikt att uppnå träningens fulla effekt, så att alla enkelt kan bestämma den önskade belastningen, vilket krävs enligt det individuella träningsprogrammet - oavsett om det är för träning i hemmet, i gymmet eller i arbetsrummet på arbetsplatsen.

Flera variationer fungerar i kombination med viktskivor. Här kan du enkelt byta vikter själv och därmed justera önskat motstånd.

Dessa professionella magträningsmaskiner har flera fördelar:

 • Många justeringsalternativ så att maskinen kan anpassas till vilken kroppshöjd som helst
 • Platsbesparande design som passar alla storlekar på träningsrum eller gym
 • Lätt och enkel att använda och träna med

Det är alltid en bra idé att ha träningsmaskiner placerade på t.ex. golvskydd som Floor Guards eller gymgolv som skyddar golvet från repor och slitage.

De senaste modellerna på marknaden är smart utformade för att spara betydande utrymme i gymmet.

Här får du en multifunktionell maskin med hög kvalitet och som bara tar lite utrymme.

Det kan vara en bra idé att vara uppmärksam på materialet på maskinens fotstöd. De mest bekväma versionerna finns med mjuka och skonsamma kuddar, vilket gör det möjligt att ta flera repetitioner, eftersom fötter och anklar inte belastas.

Magtränings hjul för flexibel och effektiv träning

Om ditt mål är att få en mer markerad eller starkare mage, är magträningshjulet (även kallad ab wheel) ett bra redskap. Det är en mycket billig investering och du kan använda den både hemma och i gymmet.

Som med många andra träningsredskap finns ett brett utbud av olika ab-hjul, vilka bland annat varierar i kvalitet.

Den allklassiska versionen är tillverkad i plast och har en kraftig aluminiumfog som skapar en kraftfull konstruktion som tål hög vikt.

Trots sin enkla design är hjulet ett effektivt redskap för många. Det är lätt att ta med sig hjulet på semester eller jobbet så att du inte förlorar, eller för den skull kommer till att sakna, din magträning. Denna klassiska utgåva är självklar för dig som nybörjare att förvärva.

Om du behöver en kvalitetsmodell med elegant och snygg design, kan du leta efter versioner i trä från finska FitWood. Dessa kan användas fördelaktigt av dig som har magträning som en vanlig del av ditt träningsprogram, och som uppskattar kvalitetsredskap som även ser bra ut i din inredning.

När du ska köpa ett mag-hjul har du flera kriterier för att välja ditt bästa verktyg från:

 • Design och pris (budgetvänligt eller exklusivt)
 • Material (plast eller trä)
 • Hälsovänlig produkt som är fri från farlig kemi
 • Ergonomiskt handtag
 • Gummibeläggning på hjul som ger extra mjuk användning mot underlaget

Om den grundläggande träningen med hjulet är för lätt för dig finns det gott om möjligheter att öka svårigheten och utmana dig själv.

Därför är ab-wheel lämplig för både nybörjare och tränade idrottare.

Effektiv magträning med övningar

Du behöver inte träna din mage i en halvtimme om dagen för att se resultat. Ofta räcker 10-15 minuter med fokuserad träning. Nedan hittar du inspiration för att få olika träningsredskap till träningen för enklare resultat.

Ab wheel

Startposition - Stå på alla fyra med knäna placerade på ett skonsam underlag (yogamatta eller Floor Guards). Greppa ditt tränings hjul, sug in naveln och aktivera dina kärnmuskler.  

Rörelse - Andas in och börja rulla ut på din utandning. Strama magen och håll positionen när du når den punkt där du inte längre kan röra sdg framåt. Andas in samtidigt som du rullar tillbaka till din utgångspunkt.

Ökad intensitet - Om du kan göra mer än 15 repetitioner från knäna behöver du ökad svårighet. Gör samma rörelse med tårna i golvet. 

Tempo - Långsamt och kontrollerat

Sneda Sit-ups på magträningsbänk

Startposition - Ligg på bänken med händerna bakom huvudet. Pressa länden ned mot bänken och sug in naveln. 

Rörelse - Sätt höger armbåge upp till vänster knä och vice versa. Andas ut när du böjer kroppen och andas in när du rätar ut dig igen. Håll hela tiden länden mot underlaget. Gör 10-12 repetitioner för varje sida. 

Ökad intensitet - Om det här är för lätt för dig kan du placera antingen en hantel eller annan vikt vid bröstet och därmed utföra rörelserna.

Tempo - Eget kontrollerat tempo. 

Uppnå resultat med magträning hemma

Magen kan man alltid träna hemma. Det är viktigt att du tränar både de raka och de sneda, samt de övre och nedre magmusklerna.

Det är också viktigt att du väljer redskapet och träningsformen som passar dig och din nivå.

Du kan välja mellan olika funktionella redskap som är perfekta för träning i hemmet:

 • Magtränings-hjul / Ab Wheel
 • Ab roller 
 • Ab mat träningsmatta 

Det kan vara både skönt och praktiskt för många som är nybörjare med att träna magen för att få hjälpmedel. Dessa kan hjälpa att säkerställa att du utför övningar korrekt. En ab roller hjälper dig att göra sit-ups på rätt sätt. Det är också viktigt att du inte överbelastar nacken och detta hjälper en ab roller att undvika. Generellt är en ab roller gynsam för dig som ska rehabiliteras då din sit-up blir skonsam för kroppen och magmusklerna kommer i fokus.

Dessutom kan du hitta speciellt utformade träningsmattor som är avsedda för magövningar. Här är mattan ergonomiskt utformad för att stödja din rygg och nacke mest optimalt när du gör magövningar. Kudden (eller mattan) finns i standard storlek, som passar alla.

Hur många repetitioner ska jag göra med varje redskap?

Det rekommenderas att du upprepar en rörelse mellan 8-12 gånger. Om du i allmänhet kan göra mer än 15 repetitioner, är det för lätt för dig och du behöver ökad intensitet.

Liksom alla andra muskelgrupper i kroppen bör magmusklerna också tränas och styrkas gradvist. Det är en viktig punkt att komma ihåg, för att uppnå resultat med din magträning bör det vara uppbyggande.

Magträningsbänk till hemmagym och träningscenter

Ett bra sätt att öka svårighetsgraden på magträningen är genom att utföra övningar på en bänk för ändamålet. Det finns specialdesignade bänkar för att träna magen. Bänkens mitt är den långa kudden, som är viklad ca 45 grader nedåt mot golvet.

Det är lätt för alla att träna på denna bänk då den är lätt att använda. Så fort du har fötterna ordentligt placerade i bänkens fotstöd, har du möjlighet att göra sit-ups i kontrollerade rörelser.

De senaste versionerna av dessa magträningsbänkar är gjorda i en praktisk design som gör att de kan vikas ihop och förvaras enkelt. Detta gör dem extra populära för hemmet, där de inte upptar mycket plats.

Många bänkar kommer i ett fast läge där kudden placeras på ca 45 grader. Detta ger dig de lämpligaste förutsättningarna för ditt träningspass, eftersom en brantare vinkel än 45 grader inte ökar svårigheten.

Å andra sidan hittar du funktionella versioner som har olika höjdinställningar på fotstödet.

Det finns bänkar för fitnesscentret som kan hantera en användarvikt på upp till 150 kg. Det gör det möjligt för nästan alla medlemmar att effektivt träna sina magar.

Få en bra start med träning på magbänk

Liksom med ab-hjulet kan du också justera och tillpassa svårighetsgraden på en magträningsbänk. 

När du tränar på bänken aktiverar du inte bara dina magmuskler. Du kommer också träna ryggen. Här är några punkter som du bör vara uppmärksam på. Se till att du får en bra böj i både knä och höft när du hittar ditt startläge på bänken. Därigenom ser du till att din länd håll rak. Idealet är om du kan ligga hela vägen ner på dina axlar medan länden fortfarande berör underlaget.

Vi har ett stort urval av magtränare från bland annat Abilica, Adidas, Hammer och många fler. 

Det är en stor fördel att träna varierat, så olika redskap är bra att kombinera. De olika maskinerna finns i många varianter, så du kan välja den utrustning du önskar.


Filter

Filter

 • Pris
  -
 • Tillverkare
  Visa mer ()