Pilatesboll

En träningsboll går under många namn, t.ex gymboll, vilket är den engelska termen. Så finns det terapibollar, som de ofta kallas av sjukgymnaster. Men det är inte så ofta att vi använder terapier i det dagliga talet. Ofta kallas de gymbollar eller träningsbollar. Dessutom finns det också uttryck som swissball. Men det vi allra helst vill kalla denna multifunktionella, färgglada sak är ändå Pilatesboll.
Dessa termer är olika uttryck för samma träningsredskap - Ett träningsredskap som är perfekt för träning av mage, rygg och balans. Det finns många träningsövningar med pilatesbollar och det är bara fantasin som ställer gränserna. Om du saknar inspiration för övningar med pilatesboll kan du läsa längre ner på sidan. Se vårt stora sortiment av BOLLAR... Läs mer


Pilatesboll / Gymboll

Enkel hemmaträning med pilatesboll eller gymboll - även kallad träningsboll - är extremt effektiv och kan göras på mycket litet utrymme. Träning med pilatesbollar är en av träningsformerna som har den bredaste målgruppen. Det är ett av de träningsredskap som sjukgymnasten oftast rekommenderar i många sammanhang. Inte nog med att det bara är ett mycket funktionellt träningsredskap, så är pilatesbollen också en av de viktigaste redskapen i rehabilitering.
Anledningen till att pilatesbollen används för rehabiliteringsövningar är att träningen är mycket skonsam och därmed belastar dina senor och muskler så lite som möjligt. Det är av samma anledning att mycket träning för gravida kvinnor innehåller övningar med pilatesboll. Det finns många möjligheter att träna de nödvändiga områdena utan att belasta din kropp på ett onödigt sätt.

Vilken pilatesboll ska jag välja?

Det finns många typer av bollar och de har alla olika funktioner. Det är viktigt att du överväger syftet med din pilatesboll. Ska du använda en Gymboll för träning eller en Pilatesboll som kontorsstol. Men viktigast av allt är typen av boll.

Vi rekommenderar att du väljer boll baserat på dina behov och bollens funktion. Nedan har vi guide för att välja rätt pilatesboll baserat på dina behov:

Pilatesboll – vilken storlek?

När det gäller pilatesboll för fitness är det fördefinierat vilken storlek du behöver utifrån din höjd. Därmed inte sag att du inte kan träna med en boll av annan storlek - storlekarna är vägledande och ger dig en uppfattning om vad det optimala ska vara. Det finns också en skillnad i armlängd och liknande så dessa siffror är genomsnittliga:

Pilatesboll till Träning:

  • 45cm lämpar sig till en person på under 149 cm
  • 55cm lämpar sig till en person på 150-159 cm
  • 65cm lämpar sig till en person på 160-179 cm
  • 75cm lämpar sig till en person på 180-194 cm
  • 85cm lämpar sig till en person på 195+ cm

Pilatesboll som stol:

  • 45cm lämpar sig till en person på under *159 cm
  • 55cm lämpar sig till en person på *160-174 cm
  • 65cm lämpar sig till en person på *175-194 cm
  • 75cm lämpar sig till en person på *195-197 cm
  • 85cm lämpar sig till en person på *198+ cm

* Dessa höjder är vägledande eftersom det kan finnas en stor skillnad i benlängd och kroppshöjd. Om det behövs, kontakta en sjukgymnast annars är du alltid välkommen att ringa och fråga oss om råd.

 

Billig träningsboll

Vi har alltid ett stort utbud av billiga bollar. Vi strävar efter att ha hela sortimentet och därmed också de billigaste gymbollarna på marknaden. Men det är inte alltid det billigaste valet som är bäst. Återigen rekommenderar vi att du tittar på dina behov och köper bollen i en kvalitet som matchar detta.

Pilatesboll som stol

Använd pilatesbollen som kontorstol och upplev en förbättring av din hållning och avlastning för ryggen. Det kan vara en stor fördel att sitta på en pilatesboll som en stol som skonar ryggen och nacken för en spänd position.

Vi strävar efter att alltid ha det bästa möjliga urvalet av pilatesbollar. Det viktigaste för oss är att du hittar rätt produkt. Därför är du alltid välkommen att kontakta oss om du behöver vägledning. Vi förhandlar också förvaringsstativ för dina pilatesbollar.

Övningar med pilatesboll - träningsövningar på boll.

Det finns många bra träningsövningar med en pilatesboll. Du har möjlighet att stärka hela kroppen och uppnå en fortlöpande träning som utan tvekan kommer att vara givande för dig. Övningarna kan vara enkla så att alla kan vara med. Men nivån kan också ökas till några mera tekniska övningar, där det krävs mycket styrka och uthållighet för att klara det.

Vi rekommenderar att du börjar försiktigt med övningarna. Börja t.ex med en liggandes övning på golvet. Sträck armarna över huvudet med bollen mellan händerna. Gör en sit-up och placera bollen mellan fötterna - varefter du återgår till startpositonen igen (med bollen mellan fötterna). Gör ännu en sit-up och hämta bollen, sträck armarna över huvudet med bollen. Repetera. 

En annan övning kan vara armhävningar på pilatesbollen. Det kan göras på flera sätt:

Starta i utgångsläget med händerna på bollen (du står antingen på knä eller tårna). Gör sedan armhävningar medan du håller balansen med bollen. Därmed stimulerar du många fler muskler än under armhävningar på normalt sätt.

Ett annat sätt att göra armhävningar med bollen är att ha fötterna på bollen i startpositionen och armarna i golvet. Detta kräver mer balans men ger stor effekt på dina övningar. Prova sedan en armhävning på "normalt sätt" och upplev den stora skillnaden med och utan boll. 

Pilatesboll till barn

Fler och fler väljer att köpa pilatesbollar till sina barn. Bollen används som en del av deras lek. Det kan vara en riktigt bra idé, eftersom pilatesbollen är en riktigt bra sensorisk upplevelse. De är roliga att leka med och ger många möjligheter till kreativt tänkande. Det är också mycket skönt att använda som en stol för dem som spenderar många timmar sittandes framför datorn, vid ritbordet eller lego-byggandet. Här är träningsbollen ett bra sätt att minska belastningen. 

Pilatesbollen är också ett fantastisk redskap för att stimulera motoriken hos bebisar. Börja i det försiktiga och placera bebisen på magen på bollen. Håll i barnet så bollen inte rullar iväg! Ta försiktigt fatt i barnets ben/anklar och triila lugnt bollen och barnet fram och tillbaka. Många ungar älskar denna motoriska lek och allteftersom barnet känner sig trygg med rörelsen kan man ta ut rörelsen mera så att barnet närmast hänger upp-och-ner. Prova sedan att rulla bollen med barnet på ryggen. Sluta övningen om barnet blir oroligt. Du kan också sitta på bollen med barnen i famnen och guppa i stilla tempo upp och ner. 

Redondoboll

Det finns många typer av träningsbollar. Den stora pilatesbollen och så är det också den mindre bollen; Redondobollen. Träningsformer som yoga och pilates har tagit redondo bollen till sig och du kommer att upptäcka att redondo är ett känt redskap för många bra övningar.

Historien bakom träningsbollen

Den första träningsbollen uppfanns 1963 av en italiensk fabrik som specialiserade sig i plast. I början kallades dessa bollar "Pezzi bollar" och användes av Mary Quinton, en brittisk fysioterapeut som arbetade i Schweiz för behandling av nyfödda och spädbarn genom fysisk terapi. Senare integrerades bollen av Dr. Susanne Klein-Vogelbach till rehabiliteringsgrogram för vuxna med ortopediska eller medicinska problem. Tränignsbollen har den stora fördelen att underlaget för din träning blir instabil och därmed använder kroppen många fler muskler för att hålla stabiliteten. Det är speciellt mag- och ryggmusklerna som stimuleras genom träning på en träningsboll.