Viktskivor

Kom igång med viktträning hemma med viktskivor

Viktskivor är helt grundläggande redskap i samband med styrketräning, och betydande effekter kan uppnås med hjälp av dem. De finns i många versioner och storlekar, och du kan använda dem för många träningsändamål... Läs mer


Förutom storlekarna på dessa träningsredskap varierar de också i kvalitet. Detta är viktigt för dig att veta när du vill investera i din egen utrustning.

När du ska välja utrustning med hänsyn till den storlek och vikt som passar dig, är det viktigt att du är bekant med både träningsnivå och de många produktmöjligheterna. Härmed kan du bara välja de versioner som passar dig.

Det finns generellt 2 versioner av viktplattor på marknaden:

  1. Vanliga viktskivor
  2. Bumper Plates

Din träningsform är avgörande för vilken version som är idealisk för dig att välja. Bumper Plates har fördelen att de har samma storlek i modell, oavsett vikt. Dessa kan användas i de flesta crossfit övningar.

Om du tränar bänkpress eller liknande styrketräning, är de vanliga viktskivorna lämpliga.

Förutom version och modell måste du också vara medveten om vilken håldiameter du behöver och du måste också välja material och kvalitet.

I denna guide kommer vi igenom alla element, så att du kan göra det mest kvalificerade valet i förhållande till dig.

Viktskivor på 30 mm är idealiska för träning i hemmet

Vid val av vikter i denna kategori är det viktigt att de passar din skivstång.

Den stora fördelen med dessa viktskivor (och vad som gör dem särskilt populära) är deras praktiska storlek, vilket är perfekt för träning i hemmet.

Om du inte har det största utrymmet i ditt hem för att skapa ett träningsområde, är det bra att titta på viktskivor med en håldiameter på 30 mm.

Detta är den platsbesparande lösningen då de kan enkelt förvaras under sängen eller i ett hörn.

Även om dessa versioner är speciellt praktiska, var dock medvetna om att de flesta träningsredskap riktar sig mot de större 50 mm viktskivorna.

Därför är versionerna av 30 mm det bästa valet för dem som redan har en skivstång och extrautrustning hemma på just 30 mm.

Du kan använda viktskivorna både till hantlar och skivstång.

Vilket material ska jag välja på mina viktskivor?

Det finns 2 klassiska material på dessa styrketräningsredskap:

  1. Gjutjärn utan beläggning
  2. Järn med fast gummibeläggning

Järn är det klassiska och mest använda materialet på marknaden.

Den robusta kvaliteten betyder att skivorna har ett lång livslängd och kan tåla mycket. Detta material finns på skivor med en håldiameter på 50 mm och 30 mm.

Att välja skivor av detta material ger dig två stora fördelar när du behöver träningsutrustning i ditt hem. För det första är det ett billigt material. För det andra är inga luft irritationer associerade med järn som material.

Dessutom kan du hitta versioner av plast eller med gummibeläggning, som har den stora fördelen att de är skonsamma mot ditt golv.

Du hittar viktskivor med gummiyta i många olika modeller, vilket tyder på att denna kvalitet är av prioritet när det gäller hemmabaserad träningsutrustning.

Viktskivor på 50 mm garanterar hög kvalitet på din standardutrustning

Det rekommenderas att välja skivor med en håldiameter på 50 mm. Detta beror på att den allra största delen av all styrketräning har just producerats för att passa detta mål.

Därför kan du med fördel söka efter dessa produkter när du behöver köpa dina egna viktskivor för träning i hemmet. Härmed är du säker på att få det bredaste möjliga sortimentet att välja mellan.

Dessa skivor är tillgängliga med en vikt på 1,25 kg och upp till 30 kg.

Du hittar dessa skivor från olika märken och i olika prisklasser, vilket speglar kvalitet.

Nordic Fighter, ODIN, Abilica, Thor Fitness är bara några av de ledande varumärkena du hittar i den här kategorin.

Du kan hitta olika mönster och modeller på 50 mm skivorna. Oavsett om du väljer vanliga versioner eller föredrar Bumper Plates är helt upp till dig.

De många träningsmöjligheterna med 50 mm

Sammanliknat med maskiner är de fria vikterna effektiva träningsredskap, där du kan få fler möjligheter av din träning.

Träningen kommer ofta att vara mer krävande, eftersom under övningarna behöver du mer stabilitet och styrka än vad du behöver med en maskin som "håller dig" i en position.

När 50 mm betecknas som standardutrustning betyder det också att med de här verktygen har du de bästa träningsmöjligheterna. Du kan använda viktskivor för mycket mer än bara hantlar eller viktstänger.

Som basutrustning kan du använda skivorna för en mängd olika övningar. Med dem kan du träna både axlar, lår, biceps, triceps, bröst och rygg.

Bänkpress, axelpress, dödlyft, lounges, squat - möjligheterna är många. Detta ger dig optimala möjligheter att sätta ihop ett träningsprogram som tar hänsyn till bara de muskelgrupper du vill träna och stärka.

Utnyttja möjligheten att hitta billiga, högkvalitativa viktskivor

När du behöver anskaffa eller komplettera din utrustning är det av stor betydning att kunna få de bästa produkterna för billiga pengar.

Detta gäller både om du är nybörjare på fältet eller om du är en erfaren styrketränare.

Här på Apuls24.se hittar du ett brett sortiment av hög kvalitet till låga priser.

Och du kan få värdefulla rabatter på både vanliga viktskivor och Bumper Plates - utan att äventyra kvaliteten. Eftersom det är viktigt att du har utrustning av god kvalitet.

Det kommer dock att finnas en prisskillnad mellan dessa två produkttyper av viktskivor. Därför är det viktigt att kunna köpa båda versionerna från de ledande varumärkena och modelltyperna i fältet.

Bumper Plates är vanligtvis dyrare än de vanliga. Det handlar om att få en träningsprodukt av högsta kvalitet. Denna utgåva används av mer erfarna och professionella utövare. Bumper Plates är konstruerade för att motstå "bounce" (det vill säga att de släpps på golvet).

Du kan hitta rabatter på många olika viktklasser och storlekar.

Speciellt för dig som nybörjare kan det vara en bra idé att köpa din träningsutrustning till billiga priser. Detta kan ge dig optimala möjligheter att få erfarenhet av denna utrustning för träning utan att behöva investera hela din förmögenhet.

Apuls säljer produkter från de ledande varumärkena på marknaden.

Varumärket kommer att ha stor betydelse för kvaliteten på din träningsutrustning. Och du kan hitta kvalitetsprodukter från dessa ansedda varumärken för billiga pengar.

Viktskivor från flera av de ledande märkena har testats baserat på ett så kallat "droptest". Under detta test mäts skivorna utifrån hur många kast de kan tåla innan de går sönder. Genomsnittet i detta avseende är med en siffra på 15 000. Du kan använda detta testresultat som en nyckelfigur när du vill utse en kvalitetsprodukt.

Funktionell nybörjarutrustning med viktskivor på 25 mm

Ju högre vikt en viktskiva har desto tjockare blir den oftast. Detta gäller oavsett material och varumärke. När du väljer en produkt med en håldiameter på 25 mm har du det minsta träningsredskapet du kan välja i den här kategorin. De klassiska håldiametrarna är 25 mm, 30 mm. och 50 mm.

Men du kan enkelt välja dessa mindre versioner om du är nybörjare. Du hittar de klassiska versionerna av gjutjärnsutrustningen i många storlekar. Du kan välja mellan 5 och 10 kilo och upp till 20 och 25 kilo.

När du är nybörjare är pris och funktion av stor vikt för ditt val av träningsutrustning. Skivor på 25 mm i håldiameter kan du använda för alla klassiska övningar (både lyft, bänkpress eller lounges) och du kan skapa erfarenhet av utrustningen.

När du väl har blivit bekant med styrketräningen kan du alltid avancera i utrustning och välja produkter med t.ex. gummibeläggning

Vårda din träningsutrustning hemma

När du väl har blivit en erfaren utövare med flera stänger och skivor att hålla reda på, behöver du praktisk förvaring för din träningsutrustning. Du kan anskaffa funktionella ställningar som inte tar upp mycket utrymme i ditt hem så du effektivt kan hålla koll på både skivor och stänger.

Den största majoriteten som styrketränar hemma har flera viktskivor i olika storlekar och olika material.

Dessa ställningar har också det värde som gör att du kan vårda din utrustning och skona den för ytterligare slitage genom att förvara det lämpligt.

Köp viktskivor i förhållande till individuell träningsnivå

Det finns en bred marknad för att köpa viktskivor enkelvis. Och du bör identifiera de redskap som bäst passar dig baserat på följande parametrar:

  • Material
  • Pris
  • Märke
  • Vikt
  • Håldiameter

Det är viktigt för funktionen och inte minst effekten av din styrketräning att dina redskap passar dig och din kropp.

När du väljer gummi-viktskivor med en inre metallring får du främst en kvalitetsprodukt med lång livslängd. Därefter får du styrketräning som skonar dig på bästa möjliga sätt.

Den inre metallringen, som finns tillgänglig i många versioner, säkrar dig mot skador i samband med montering på skivstången.

Dessutom kan du hitta speciella praktiska modeller med hål för händerna längs skivans kanter. Dessa gör det extra lätt att montera och använda träningsutrustningen i hemmet.

Den klassiska versionen eller Bumper Plates?

När du letar efter skivor med 50 mm i håldiameter kommer du stöta på båda versionerna av träningsredskapet (klassisk version eller bumper plates).

Om du är nybörjare i fältet, rekommenderas att gå till de klassiska versionerna, eftersom dessa i funktion och material är helt funktionella till denna nivå.

När det gäller Bumper plates kommer skivorna att anges med olika färger i förhållande till deras specifika vikt.

Det viktigaste är att du köper utrustning som passar din styrka och träningsnivå så att du får ut det mesta av styrketräningen.

Bra viktskivor

Bra viktskivor är oumbärliga i all slags styrketräning, eftersom du kan uppnå en enorm effekt med extravikt.

Det finns i grunden två typer av viktskivor - vanliga och Bumper plates. De vanliga finns i många olika storlekar, medan bumper plates är av samma storlek oavsett vilken vikt du väljer. Dessutom har de funktionen att de kan klara kast från en stående position.

Vilka viktplattor ska jag välja?
Först och främst bör du ta valet mellan vanliga viktskivor eller bumper plates. Bumper plates är väl lämpade för crossfit övningar, men om du vill använda dem i bänkpressar och liknande, kommer vanliga skivor att passa fint.

De flesta professionella viktskivor är tillverkade som bumper plates och de kan naturligtvis användas för både crossfit och tyngdlyftning.

Nästa sak att tänka på är vilken håldiameter du behöver. Den professionella standarden är 50 mm och all vår utrustning som har denna dimension görs i god kvalitet. Det är också möjligt att få viktakivor med en håldiameter på 25 mm och 30 mm. När du väljer håldiameter på viktskivorna är det viktigt att det passar din viktstång.

Det sista valet handlar om kvalitet och material. De flesta kommer att klara sig med Bumper plates från t.ex. Eurosport. Dessa finns i vikterna 2,5kg, 5kg, 10kg, 15kg, 20kg och 25kg. Viktskivorna har ett skarpt pris och du får skivor av god kvalitet.

Vi rekommenderar alltid 50mm viktskivor och stänger eftersom det gradvis blir standard på alla träningsredskap i god kvalitet. Den enda situationen där du borde välja en mindre håldiameter är om du i förväg har viktskivor som borde passa till.

Kedjor
En ny typ av "viktskiva" som har uppstått nyligen är Jordan Lifting Chains-kedjor. Dessa kedjor har den stora fördelen att öka vikten, ju högre viktstången lyfts. Dessa kedjor är idealiska till exempel för Crossfit. Dessa Lifting Chains är tillgängliga i 13,5 kg, 20 kg och 27 kg.

Om du behöver ytterligare vägledning vid inköp av viktskivor är du välkommen att kontakta vår kundservice.