Infraröd Bastu

I denna guide försöker vi ge dig fullständig förståelse för en infraröd bastu och hur det fungerar. Vi kommer också att uppmärksamma dig på några detaljer som du behöver veta innan du går igång.

Infraröda bastur har verkligen varit populära de senaste åren, men är faktiskt en mycket gammal teknik som vi beskriver nedan.

Hur du vill känna behandlingen är väldigt annorlunda än i en traditionell finsk bastu. Värmen från en infraröd bastu kommer att kännas som om den kommer från insidan.
Många av våra kunder beskriver känslan, den inre värmen, som bruset av glädje genom kroppen... Läs mer


Vad är en infraröd bastu?

De infraröda strålarna, som en bastu som dessa utsänder, värmer djupt in i kroppen och ger dig ett otroligt stort antal positiva fördelar.

I en traditionell finsk bastu känns värmen torr och besvärande på huden, men i en infraröd bastu, kommer du att känna behandlingen på ett behagligt och skonsamt sätt.

Den elektromagnetiska strålning som emitteras av en infraröd bastu är faktiskt samma typ av strålning som utsänds av solen. I en infraröd bastu utsätts du emellertid endast för det infraröda frekvensområdet, vilket har alla positiva effekter.

infrarød sauna

Infraröda strålar kategoriseras som ljus, även om vi inte ser detta frekvensområde. Vi känner emellertid strålningen som värme.

Man använder också infraröd värme för nykläckta kycklingar, nyfödda grisar, i kuvöser för prematura barn och många andra ställen. När detta så är sagt, ta aldrig husdjur eller små barn med i bastun, de kan få problem.

Våglängd i en infraröd bastu

En infraröd bastu ger maximal effekt genom att ge strålning, med en våglängd på 9,4 mikron. Det är denna våglängd som bäst passar kroppens egen frekvens. Alla bastur från Finnspa och Maxxwell träffar denna våglängd och du får därför maximal effekt av behandlingen.

Man måste undvika att motverka kroppens egen frekvens och energi, så det är mycket viktigt att våglängden är korrekt. Det finns många märken som inte undersöker denna våglängd och sätter den korrekt. Därför bör du välja tillverkare som följer dessa instruktioner noggrant - som Finnspa och Maxxwell.

Infraröda strålar startar med en frekvens på 1000 GHz, där våglängden börjar vid ca. 0,3 mm. Därför är dessa strålar som används i en infraröd bastu väldigt långt från de strålar som används i en mikrovågsugn.
Dessa strålar är ca. 12,2 cm, vilket motsvarar 2,45 GHz och har därför inget att göra med strålningen i en bastu. Strålning kan användas för många olika ändamål, men typen och effekten ändras när man flyttar genom de olika frekvensområdena.

Dessa infraröda strålar som emitteras från en infraröd bastu är uppdelade i respektive nära (NIR), mellanliggande (MIR) och avlägsna (FIR) infraröda strålar. Du kan inte riktigt jämföra dessa nummer eftersom de tyvärr definieras på olika sätt i DIN, CIE och ISO-certifikat.

Vilka fördelar har en infraröd bastu?

Forskaren Dr. Toshiko Yamazaki, M.D., har gjort en grundlig undersökning av infraröda bastur. Hon påpekar att en av anledningarna till de många positiva effekterna av en infraröd bastu beror på dess förmåga att avlägsna toxiner.

Toxiner är mycket ofta den främsta orsaken till många av de brister och smärtor som många av oss lider av. Genom att ta bort dessa toxiner kommer många av de gemensamma smärtorna och andra defekter att försvinna.

infrarød sauna

Listan över positiva effekter från en infraröd bastu är ganska omfattande:

 • Stabiliserar blodtrycket
 • Smärtlindrande
 • Tungmetallavgiftande
 • Utrensande
 • Energigivande
 • Ökar blodcirkulationen
 • Stress-reducerande
 • Inflammationshämmande
 • Mjukgör stela leder

Nedan kan du se en lista över specifika sjukdomar och den registrerade effekten, efter infraröd behandling:

 • Astma, bronkit (botad)
 • Ledgångsreumatism (7 av 10 fall har minskad smärta i kliniska försök)
 • Cancer smärtor (smärtlindring)
 • Skrumplever (sjukdom bromsad)
 • Chrons sjukdom / Kronisk inflammation i tarmen (botad)
 • Kalla händer och fötter (symptom reducerad 20-25%)
 • Urinvägsinfektion (botad)
 • Magsår (botad)
 • Gastrit / magkatarr (nedsatt)
 • Hemorrojder (nedsatt)
 • Hepatit (botad)
 • Högt blodtryck (reducerat)
 • Keloider (reducerad och i vissa fall helt botad)
 • Ben sår (botad)
 • Strålningssjukdomar (reducerad)
 • Acne (botad)
 • Tinitus (kronisk patient botad efter 10 behandlingar)
 • Eksem och psoriasis (förbättring / minskning)

En infraröd bastu, som du kan se ovan, har ett otroligt stort antal positiva effekter på kroppen. Den har en stor smärtlindring, i många sammanhang, och rensar kroppen så att du uppnår ett större välbefinnande.

Infraröd bastu, hur ofta och hur länge?

Du får använda en infraröd bastu dagligen och i 20-40 minuter per behandling.

infrarød sauna hvor ofte

De flesta infraröda bastunmodellerna kan ställa in timern i upp till 60 minuters behandling. Vi rekommendera dock inte detta med mindre du använder den mycket sällan.

Vi rekommenderar att du börjar med en kortare tid, för att vänja kroppen, till behandlingen. Du bör därför följa schemat nedan om du har normal hälsa och är frisk.

Vecka 1: Infraröd behandling två gånger om dagen i 5-7 minuter
Vecka 2: Infraröd behandling en gång dagligen i 10-15 minuter
Vecka 3: Full behandling en gång dagligen, mellan 20-40 minuter
Om du följer uppstartsplanen ovan, när du börjar behandlingen i en infraröd bastu, kommer igång du på ett säkert och skonsamt sätt.

Du bör dock använda ditt sunda förnuft när du börjar behandla. Om din hälsa är allvarligt nedsatt bör du nöja dig med 4-5 minuter ett par gånger i veckan. Därefter ökar du behandlingstiden gradvist, men gör det i ett lugnt tempo.

Även med en kort behandling kommer du snabbt att känna skillnaden i kroppen så att du inte har bråttom för att komma igång med en lång behandling.
 

vand sauna

Tips vid användning av en infraröd bastu

 1. Drick mycket: Det första tipset är också det viktigaste. Var noga med att dricka mycket vätska innan du börjar din behandling i den infraröda bastun då du kommer att svettas. Ditt vätskeintag hjälper också kroppen att släppa ut det avfall som har ackumulerats
 2. Avklimatisera: Tänk på vad du gör, de nästa 60 minuterna efter att du har behandlats, i en infraröd bastu. Din hud öppnar sina porer och fortsätter att utsöndrar avfall när du lämnar din bastu. Till exempel, ta först ett bad eller dusch efter 30-60 minuter.
 3. Ta bort smink: Vi rekommenderar att du tar bort smink innan du börjar behandla dig i en infraröd bastu. Detta beror på att dina porer öppnas sig och blir mottaglig för den orenhet som är i sminken.
 4. Morgon eller kväll: Du kommer att kunna ha en bra effekt hela dagen i en infraröd bastu, men du kommer att uppleva den bästa effekten på morgonen eller strax innan du ska sova.
 5. Bra musik: De flesta infraröda bastur som säljs idag är utrustade med en radio. Så se till att du har lite avkopplande musik som ger dig en välbefinnande känsla. 
 6. Fråga din läkare: Har du några villkor som får dig att tvivla på om du kan använda en infraröd bastu? Kontakta din läkare och klargör det innan du börjar behandla i en infraröd bastu. Du kan läsa mer om våra rekommendationer i avsnittet nedan, namnet "När ska du inte använda en infraröd bastu?".
 7. Uppvärmning: Vi rekommenderar att du väntar 1-2 minuter efter att ha startat din infraröda bastu innan du går in i den. Detta beror på att värmeelementen kommer att avge något mer EMF-strålar på mycket kort tid efter att de slås på. Om du väntar dessa 1-2 minuter kommer du vara på den säkra sidan. (Läs mer om EMF under föremålet "Vad är EMF och elektromagnetisk strålning?" Nedan.)
 8. Ljusterapi: Hela anledningen till att använda en infraröd bastu handlar om välbefinnande och hälsa. De flesta infraröda bastuhus är därför utrustade med ljusterapi, eftersom det också kan få stor inverkan på ditt välbefinnande. Använd denna ljusterapi, välj en färg som passar ditt humör och njut av behandlingen.
 9. Har du några tips?: Har du några tips som du vill dela med andra? Skicka oss ett meddelande eller ring till oss och vi lägger till dem i den här artikeln. Tack så mycket för din hjälp.

 

sauna radio

Lysterapi sauna

Ska jag välja keramisk eller kol?

Vi rekommenderar alltid att du väljer en infraröd bastu med kolelement, även kallade kolplattor.

Rekommendation beror på att kolvärmeelementen utnyttjar energin mycket bättre och ger dig optimal effekt. Effekten av keramiska värmare är ojämn och inte lika kraftfull i hela området inom en infraröd bastu.

Kolelementen använder helt enkelt mindre kraft och ger bättre effekt.

Skillnaden mellan dessa två typer av infraröd bastu beskrivs i detalj i "Hur är den tekniska strukturen hos en infraröd bastu" nedan.

8-10 år sedan var det stor skillnad mellan typen av värmare som du borde välja - vilket inte är fallet idag. Vid den tiden gick strålarna från keramiska värmare vidare in i kroppen och gav en bättre effekt. Det var också så att koldioxidelementen var snabbare att värma upp, men att de keramiska bastunerna gick djupare in i behandlingen och tyvärr tog längre tid att värma upp.

Detta gäller dock inte längre eftersom kolplattorna ger en lika djupgående behandling. De är också snabbare att värma upp.

Därför rekommenderar vi alltid att du väljer en infraröd bastu med kolvärmare om du har möjlighet. De keramiska elementen kommer också att ge dig en bra effekt, men bara inte lika kraftfull.

sauna varmelegemer

Träsort till bastun: Hemlock eller röd ceder?

Dessa två typer av trä används alltid för tillverkning av en infraröd bastu. Detta beror på att hemlock och röd cederträ innehåller växthämmare som hjälper till att rensa det avfall du avger.

Båda dessa träslag är mycket resistenta mot svamp och förruttnelse.

Det röda cederträdet är dyrare än hemlock, men har också ett betydligt längre liv. Faktum är att den dokumenterat livstiden för att rött cederträ är 3,1 gånger längre, än hemlock trä. Därför används röd ceder oftast för bastur som måste vara utomhus.

Om du vill behandla ditt röda cederträ så bra som möjligt, bör du ge det en vaxolja, 1-2 gånger om året.

Påklädning i en infraröd bastu

Du kan bära precis de kläder eller smycken du vill. Oavsett vad du tar på dig kommer det inte att ha någon skadlig effekt i en infraröd bastu.

Ingen form av metall eller textil kommer att påverka strålarna.

De flesta föredrar att sitta nakna i sin privata infraröda bastu, men kom ihåg en handduk att sitta på. Om du inte vill sitta naken, är badkläder det mest bekväma att bära.

Vad är skillnaden på en finsk och en infraröd bastu?

Även om en finsk bastu och en infraröd bastu har samma positiva effekter på din hälsa, skiljer sig de två typerna av bastu i stor utsträckning.

Den största skillnaden är den värmepåverkan du kommer att bli utsatt för. Värmen har ingen inverkan på effekten i en infraröd bastu, men är i stort sett grunden för en finsk bastu.
De infraröda strålarna ger dig känslan av värme från insidan, men har ingen direkt hög temperatur i rummet självt. Alla våra infraröda bastur är dock utrustade med värmare som låter dig välja den värme du vill ha. Detta beror på att värmen också betyder mycket för den viktiga känslan av välbefinnande.

Det här alternativet att välja temperaturen själv, i en infraröd bastu, är i vår ögon en stor fördel. Vi finner ofta att våra kunder känner den starka värmen, i en finsk bastu, vilket är mycket obehagligt. Många tycker det är svårt att få djupgående behandling eftersom de har svårt att uppehålla sig i så påträngande värme

infrarød sauna

Effekten av behandlingen är också betydligt kraftfullare i en infraröd bastu än i en finsk bastu. Det beror på att värmen i en finsk bastu "startar" utanför kroppen och tar lång tid innan det börjar påverka kroppen invändigt. Infraröd bastun börjar mycket snabbare och går djupare in i behandlingen.

Tekniskt kan vi faktiskt påverka att effekten av behandlingen i en infraröd bastu är betydligt bättre än i en finsk bastu. Innan du läser siffrorna bör du veta att ju mer toxiner (avfall) du utsöndrar från huden under en behandling, desto bättre effekt har du upplevt.
Studier visar att du avger upp till 4 gånger mer av dessa toxiska ämnen, t.ex. toxiner, från huden på en infraröd bastu.
Faktum är att dessa studier visar att i en infraröd bastu utsöndras 20% av gifter och 80% vatten i ditt svett. I en finsk bastu separerar du 3% toxiner och 97% vatten.

Skillnaden i effekt är förstås enorm om du avger mer än 6,5 gånger så många toxiner samtidigt i en infraröd bastu som om du satt i en finsk bastu.

Båda bastu typerna ger dig en hälsosam och god effekt av behandlingen. Det är dock ingen tvekan om vilken typ vi skulle välja.
Vi väljer den infraröda bastun på grund av den större kraften, det enklare sättet att montera i hemmet och den större möjligheten att själv reglera temperaturen.

Portabel infraröd bastu

En infraröd tunnel kan vara perfekt för dem som inte har plats för en bastu i hemmet. Effekten du får är faktiskt lika hög som i en infraröd bastu och är mycket enklare att förvara.

Priserna är naturligtvis också lägre än en bastu, eftersom avsevärt färre resurser behövs för produktionen.

Anledningen till att du inte borde välja en infraröd tunnel är att du inte kan uppleva samma välbefinnande som i en basru. Du kan inte dela erfarenheten med andra, eftersom det bara kan vara en person i taget i en infraröd tunnel.

En tunnel är dock ett bra alternativ om du inte har mycket utrymme. De två delarna kan förvaras inuti varandra och kan därför lätt stå i ett skåp.

infrarød tunnel

När bör du inte använda en infraröd bastu?

Det finns några situationer då du inte bör använda en infraröd bastu. I vissa fall borde du helt undvika att använda den och i andra situationer kan du använda en infraröd bastu om du har pratat med din läkare först. Alla situationer beskrivs nedan.
Undgå helt en infraröd bastu om:

 • Vid graviditet och amning
 • Stroke / blodpropp i hjärnan
 • Starka hjärtkramper (angina pectoris)
 • Annan svår hjärtsjukdom
 • Hjärttumörer
 • Pacemaker
 • Stora öppna sår
 • Användning av kopparspiral som preventivmedel: (Denna situation har diskuterats i stor utsträckning, forskarna är inte överens om det är skadligt att ha en kopparspiral i en infraröd bastu. Vi rekommenderar det inte när forskare inte kan komma överens)

I dessa situationer bör du rådfråga din egen läkare innan du använder en infraröd bastu:

 • Sjukdomar där du har nedsatt svettningsförmåga (detta kan vara Parkinsons, Multipelskleros, tumörer i centrala nervsystemet, lupus, skador på nervsystemet som orsakas av diabetes och liknande.)
 • Vid användning av speciell medicinering (vissa typer av medicinering kan ha en skadlig effekt på en infraröd bastu och i vissa situationer kan effekten helt nedsättas)
 • Alkohol / missbruk
 • Hemofili eller andra blodsjukdommar
 • Feber och värmekänslighet
 • Akuta skador och svullnader
 • För implantat av alla slag (Var särskilt uppmärksam på om du upplever smärta i det område där implantatet är beläget. Om detta upplevs, sluta behandlingen omedelbart och kontakta din läkare)

Om du följer dessa instruktioner är du på den säkra sidan. Det finns flera områden där forskare inte kan komma överens om det är farligt eller inte. I dessa situationer har vi också lagt till fallet på listan, då vi önskar att vara på den säkra sidan. Vi hoppas att du gör detsamma.

Infrarød sauna kabine

Hur är den tekniska strukturen hos en infraröd bastu? 

Mycket enkelt beskrivet, uppstår de infraröda strålarna från strömmen, som i de gamla glödlamporna, när det flyter genom ett material med en viss motståndskraft. När elektronerna från denna ström går genom materialet, stöter den på atomer och det är den här processen som skapar den infraröda strålningen.

Det finns 3 metoder för att generera dessa infraröd strålar. Metoderna är kolplattor, keramiska rör samt glasrör och beskrivs nedan:

Kolplattor
Kolplattor är det vanligaste materialet i moderna infraröda bastur.
Anledningen till att denna typ är den vanligaste är på grund av flera punkter. Värmen blir mer jämn och det kräver mindre energi än i keramiska rör och glasrör.

Strålarna från kolplattor avges i en riktning. Det gör det enkelt att placera kolplattorna korrekt i kabinen så att hela rummet täcks. Användarna av den infraröda bastunen känner därför en mer jämn värme, eftersom det finns samma mängd strålning överallt.

I denna typ av IR-källa behövs ingen sköld som kan reflektera strålarna i rummet eftersom infraröda strålar emitteras i 90 graders vinkel från elementets yta.
Detta är en mycket stor fördel, eftersom det normalt kommer att bli en ganska stor energiförlust om en reflektion görs. Reflektion behövs i de andra typerna av energikällor.

Nästan alla infraröda bastuhus som vi har här på Apuls24.se, använder kolplattor. Det är också dessa vi rekommenderar. 

Keramiska rör

Denna energikälla är gjord av en metalltråd som är inuti ett keramiskt rör. Detta är en princip som är helt lik den i de gamla glödlamporna.

Denna typ av energikälla avger strålning i alla riktningar och behöver därför en sköld som kan reflektera strålarna i rätt riktning. Det här är inte helt smart, eftersom det blir en stor energiförlust på strålarna.
För att uppnå samma effekt som kolplattor, kommer tillverkaren att behöva öka strömmen avsevärt.

En infraröd bastu med keramiska rör kommer därför också att använda mer ström under användning. Dessutom blir det mindre effektivt än en infraröd bastu med kolplattor, eftersom inte alla strålar i kabinen kommer att ha samma styrka.

Värmen i en infraröd bastu som använder keramiska rör kommer att kännas mycket mer ojämn och det kommer vara svårt för tillverkaren att täcka hela bastun med strålar.

Röret runt metalltråden har ingen effekt men är bara införd för att skydda ledningen. Kolplattor avger strålning från hela ytan, men keramiska rör utsänder strålning från ett mycket mindre område. Faktum är att elementen ofta bara är 1-4 cm i diameter, inklusive keramikröret.

Glasrör

En infraröd bastu med glasrör som energikälla, fungerar faktiskt precis som den med keramiska rör. Den enda skillnaden är att metalltråden sätts in i ett glasrör istället för ett keramiskt rör.

Metoden med glasrör i en infraröd bastu har alltså samma nackdelar som bland annat är ojämn värme och en betydligt större energiförbrukning.

Montering av en infraröd bastu?

“Är det svårt att montera en infraröd bastu?”. Denna fråga får vi riktigt ofta. Svart är klart och tydligt “Nej, överhuvudtaget inte”.

Själva monteringen av våra infraröda bastur, är inget annat än lysande. Du får bastun levererad på en pall, där den är uppdelad i 6 plattor - de fyra sidorna, toppen och botten. 

Metoden är sådan att du placerar botten där bastun ska stå. Ta sedan en sida och sätt på ramen.
Det är en stor fördel om du kan få en annan person att hålla den här plattan medan du hämtar den nästa. Dessa två plattor klickas nu ihop med det smarta klick-systemet på sidorna och kan nu stå för sig själva.

Du monterar nu de sista 2 sidorna, varefter du sätter på taket. Hela enheten ska inte ta mer än 30 minuter för en person som aldrig har monterat en infraröd bastu innan. Så enkelt är det!

Bekymmer om monteringen bör därför inte vara en grund till att låta bli att unna sig detta lilla wellness hus.

Montering af infrarød sauna

Vilken strömkälla ska en infraröd bastu ha?

Detta är en av de största fördelarna med en infraröd bastu. Den behöver bara ett vanligt 220V stömuttag!

När du väl har fått din bastu och monterat den, sätter du bara kontakten i ett uttag och du är redo att starta behandlingen.

Alla våra infraröda bastur är också mycket billiga i el. En infraröd bastu för 2 personer med kolvärmare, kostar normalt 1,5-3 kronor per timme att använda.

Vad är EMF?

För att förstå konstruktionen av en infraröd kabin är det viktigt att förstå vad EMF är. 
EMF är en förkortning för ElektroMagnetiska Fält och detta fält finns där det finns el - därför också i samband med en infraröd bastu.

Dane H.C. Ørsted beskrev detta fenomen helt tillbaka 1820, då han upptäckte att det alltid kommer att finnas ett elektromagnetiskt fält när elektronerna rör sig.

Det betyder faktiskt att du utsätts för dessa EMF-fält överallt där du är. Dessa fält finns också i ledningar i ditt hem, i din dator, din rakapparat och alla andra elektriska saker.

Forskare runt om i världen är fortfarande oense om hur skadliga de elektromagnetiska fälten är. I många sammanhang misstänks EMF att orsaka abort, leukemi, Lou Gehrigs, cancer och många andra fruktansvärda sjukdomar.
Användningen av mobiltelefoner i synnerhet är mycket kontroversiell eftersom de avger ett mycket högt EMF-värde och hålls ofta mycket nära hjärnan i längre perioder.

Nedan kan du läsa varför EMF är viktigt i samband med en infraröd bastu.

Vad har EMF med en infraröd bastu att göra?

Den infraröda bastun motverkar faktiskt de skadliga effekterna som EMF-fältet utsätter oss för.
Det finns ett antal forskare runt om i världen som har forskat på detta under de senaste decennierna. De japanska forskarna i synnerhet har gjort mycket arbete med detta och har gjort många försök.

En infraröd bastu består emellertid av elvärmare och det kan därför inte undvikas att de också kommer att avge en viss mängd EMF. Däremot är våra tillverkare ständigt och mycket fokuserade på att sänka detta värde så mycket som fysiken tillåter.
Därför kan du vara helt lugn när du förvärvar en av våra modeller.

Det finns många modeller på marknaden som inte går lika mycket i kontroll och EMF-värden som vi gör och därför måste du passa på med vilka varumärken du väljer. Vi rekommenderar starkt att du väljer en tillverkare och en återförsäljare som du har tillit till.
Det är viktigt att både återförsäljaren och tillverkaren gemensamt kämpar för att infraröda bastur ska vara så skonsamma och effektiva som möjligt. Det är en nyckelfråga här på Apuls24.se.

Utsändningen av EMF från de erkända producenterna Finnspa och Maxxwell ligger långt under de värden som EU fastställt som maximalt. Även under maximal styrka är de fortfarande mindre än hälften av detta värde.

Utrensening av gifter i kroppen i en infraröd bastu

Du kommer att uppleva den största separationen av slaggprodukter (gifter, toxiner och tungmetaller) när en infraröd bastu utsänder strålning på 9,4 mikron. Detta beror på att strålarna i denna frekvens passar perfekt med människokroppens frekvens.

När denna balans är perfekt separerar du flera produkter. Studier visar effekten av detta kommer att vara störst när en infraröd bastu har en temperatur på 35 ° C.

Därför, om målet med din behandling i en infraröd bastu är bortskaffandet av slaggprodukter, bör du fokusera behandlingen till denna temperatur.

Läs mer om våglängden längst upp i denna beskrivning, under ämnet "Våglängd i en infraröd bastu".

Behandling av muskel- och ledvärk i en infraröd bastu

En infraröd bastu har ett stort antal fördelar - läs mer om detta under "Vilka fördelar har en infraröd bastu?".

Många av dessa fördelar är relaterade till muskel- och ledvärk. En infraröd bastu har en oerhört lugnande effekt på detta område och du kommer fort att känna en effekt.

muskelsmerter og ledsmerter

Hur lång tid det tar innan du känner denna effekt är naturligtvis individuell från person till person. Men det är vår uppfattning att de flesta människor kommer att få en effekt efter några veckors daglig behandling.

Det är blodcirkulationen som ger syre till den skadade vävnaden. Denna blodcirkulation förbättras signifikant vid behandling i en infraröd bastu och detta har stor inverkan på muskelsmärtor och ledvärk.

Smärtlindring av gikt i en infraröd bastu

Personer med reumatoid artrit (gikt smärtor) kommer att uppleva en bra effekt av behandling i en infraröd bastu.

Faktum är att 7 av 10 personer har minskad smärta efter behandling. Denna effekt ska inte misstas och de många goda rapporterna från nöjda kunder bekräftar bara dessa studier.

Det är bland annat den erkända forskaren Dr. Sherry Rogers, från New York, som visat denna effekt.

Observera dock att du inte bör använda en infraröd bastu om du lider av lupus eller reumatoid artrit som attackerar vävnader och organ.

Viktminskning i en infraröd bastu

Om målet med din behandling är viktminskning, kommer du också att kunna uppnå detta i en infraröd bastu.

Den ideala temperaturen för detta är 42ºC och här kan du bränna upp till 800 kalorier, vid en halvtimmes behandling. Det motsvarar faktiskt 50 minuters löpning (För en man på 80 kg som löper 5 km/minut).

Det är en mycket stor effekt, att bara sitta och njuta av behandlingen.

infrarød sauna vægttab

Infraröd bastu är en gammal teknologi

En infraröd kabin är definitivt inte en ny teknik. De goda effekterna har varit kända över 100 år och tekniken har använts i hälsokontext i hundratals år.

Den gammeldags infraröda bastun fungerade mer som en kroppslåda, där de infraröda strålarna kom från små lampor.

På insidan var det många små lampor runt en stol i mitten. Användaren satte sig på stolen och lådan stängdes med ett hål för huvudet. Effekten var densamma, men idag har det blivit mycket bättre att utnyttja energin och optimera effekten.

Helt tillbaka till medeltiden har några liknande traditionella finska bastur använts, så den faktiska effekten av en bastu (oavsett typ) har varit känd under otroligt många år.

Ger infraröd bastu uttorkad hud?

De traditionella finska bastunerna, på grund av den mycket höga värmen, kan orsaka uttorkning av huden. Värmen i en finsk bastu kan vara så hög som 100 grader och här har den en skadlig effekt på hudens fuktighet.

Det spelar ingen större roll än att man dricker en massa vatten naturligtvis och smörjer huden med fuktighetskräm om du upplever torrhet. Den här höga värmen på huden har dock andra fördelar, eftersom den vanliga svettningen som du kommer att uppleva i en bastu (oavsett typ) ökar surheten i huden och ökar hudens skyddande funktion.

I en infraröd bastu får huden inte den här hårda belastningen, men du upplever samma goda fördelar - och mer. Den ökade blodcirkulationen, den ökade produktionen av vita blodkroppar som förstärker immunsystemet och den ökade metabolismen är alla fördelar som du också kommer att uppleva i en infraröd bastu.

Om du är osäker på vilka andra fördelar en infraröd bastu ger dig, läs "Vilka fördelar har en infraröd bastu?" Ovan.

Kan en infraröd bastu stå utomhus?

Dessvärre är våra infraröda bastur inte byggda för att stå utomhus, i vind och väder året runt.

Vi har många kunder som önskar att placera sin infraröda bastu utomhus, eftersom de inte har plats för det inuti huset. Om du önskar detta finns det två alternativ för det.

 1. Bygg ett skjul: Den enklaste lösningen är att bygga en form av skjul för en infraröd bastu. Ett enkelt litet skjul ger skydd för en infraröd bastu samt ev. ett område för ombyte av kläder. 
 2. Bygg din egen bastu: Vi har två olika DIY bastu-kit som du kan använda om du vill ha en utomhusbastu. Om du bygger din egen, levererar vi alla värmare, kontrollboxar, kontrollpaneler etc., så att du kan bygga en bastu av material som tål utomhus användning. Vi hjälper naturligtvis med vägledning i byggprocessen

Är en infraröd bastu samma som ett solarium?

Svaret är tydligt nej. De infraröda strålarna får inte på något sätt jämföras med de mycket skadliga UV-strålarna. De infraröda strålarna är i ett helt annat frekvensområde än farliga UV-strålar och IR-strålarna, och är därför helt ofarliga.
Infrarött skadar inte huden och bör inte jämföras med antingen UV-strålar från ett solarium eller att vara i solen utan solskydd.

Solarium kontra infrarød sauna

Infraröd bastu till bra pris

Här på Apuls24.se har vi alltid ett bra erbjudande på infraröd bastu. Ta en titt på vårt urval och om du behöver vägledning till vilken modell du behöver, kan du alltid kontakta vår kundtjänst.


Filter

Filter

 • Pris
  -
 • Tillverkare
  Visa mer ()