Yoga

Gradvis tillber fler och fler människor den gamla indiska träningsformen YOGA, eftersom det är bra för både kropp och själ. Andningsrummet - Och det betonar många människor i ett upptaget och stressat vardagsliv, där det kan vara svårt att hitta fred och tid att träna.

Här på Apuls24.se hittar du allt inom yoga utrustning, så du kan få den bästa upplevelsen när du tränar yoga.

Läs mer
Sortera efter:

Hitta den typ yoga som passar till dig

Hatha yoga, bikram yoga, yin yoga, vinyasa yoga, flow yoga, power yoga, astanga yoga, gong yoga, kundalini yoga... 

Ja, listan över olika typer av yoga verkar nästan oändlig. Och för nybörjare kan det snabbt tyckas förvirrande. För vad är det? Vad är de olika typerna av yoga bra för? Och vilken utrustning passar den där?

Det finns olika kategorier där vinyasa yoga, flow yoga, astanga yoga och power yoga är bra för dig, som vill utmana din kropp och samtidigt få högre hjärtfrekvens.

Vill du ha mer fokus på andligheten och att hitta lugnet i din kropp, kommer yogaformer som kundalini yoga, hatha yoga, restorativ yoga, yin yoga och iyengar yoga vara det självklara valet för dig.

 

"Mindfullness isn't difficult.

We just need to remember to do it"

- Sharon Saltzberg

 

Varför utöva yoga

Yoga är en form av motion för både kropp och själ, det handlar om att vara närvarande i nuet och skapa ett liv med energi och glädje. Yoga kan utövas av alla oavsett ålder och kön, och du behöver inte nödvändigtvis att vara varken smidig eller stark för att börja träna yoga. Ökad smidighet och styrka är bara några av de många fördelaktiga effekter som regelbunden motion av yoga kommer att ha, plus många mentala fördelar.

Yoga är ett otroligt bra verktyg för att skapa en paus i en stressad vardag, eftersom det skapar ett inre lugn och god kroppsmedvetenhet. Regelbunden övning av yoga kan förhindra rygg- och ledvärk, spänningar i huvudet och stress. Yoga kan samtidigt lindra sömnstörningar och matsmältningsbesvär.

Meditation är en del av yoga som ger huvudet en paus från alla tankar, vilket förbättrar mental balans, kreativitet och koncentration.

Det finns en mängd olika yogaövningar och träningsformen kan utföras på många olika nivåer, t.ex. statisk yoga och dynamisk yoga, där det är upp till den enskilda vad som funkar bäst. Det övergripande syftet med yoga är helt enkelt att lossna upp kroppens låsta leder och spända muskler, vilket leder till kroppsligt välbefinnande och frihet.

Yoga är en träningsform som stärker kroppens muskler på ett skonsamt sätt, eftersom du inte överbelastar kroppens leder med en massa extra vikt. I yoga arbetar du med din kroppsvikt och andning, och du vill inte bara träna de stora musklerna och kärnmusklerna, du kommer också att träna de mycket små musklerna som du inte får fatt på vid exempelvis löpning och cykling. Således kan yoga också vara ett bra komplement till andra typer av träning, eftersom det också tränar din smidighet, balans och mentalitet.

Spenderar du många timmar på jobbet sittandes framför en dator, kommer yoga att vara det perfekta verktyget för att smidiggöra mus-arm, värkande axlar och stel nacke. Dessutom kan en hel dag framför en dator leda till dålig kroppshållning. Här är yoga igen en fördelaktig form av träning, eftersom det kommer att styrka din kärna, det vill säga de muskler du använder för att hålla dig rank och snygg. En stark kärna kommer samtidigt att förhindra olika ryggsmärtor som diskbråck.

Yogautrustning

Det finns en mängd olika yoga-utrustning, och när du vill börja träna yoga är det självklart viktigt att ha bra utrustning, både för att göra yoga effektiv och bekväm, men samtidigt göra det mer spännande, varierat och inte minst motiverande.

Det viktigaste redskapet är en yogamatta då hela yogans betydelse är att spänna av och komma i kontakt med sitt inre och med sin kropp, och det gör det inte lättare att utöva yoga på ett kallt och hårt golv som gör det svårt att njuta av upplevelsen och flödet och släppa tankarna.

Förutom yogamattan finns det en hel del annan utrustning för yoga. Du kan t.ex. få utrustning som hjälper dig att utöva yoga mer effektivt och enkelt, som yoga handskar och yoga strumpor som gör att du får bättre grepp med underlaget. Dessutom kan du hitta yogautrustning som ökar effekten av träningen och förstärker dina muskler ytterligare, t.ex. med ett yoga gummiband. Samtidigt finns det yogaredskap för att göra träningen extra bekväm, till exempel en yoga-kudde eller yogablock.

Om du saknar inspiration för nya yogaövningar med nya former av yogautrustning, är ett bra tips att söka på youtube, som erbjuder en mängd olika yogaövningar och yoga-sessioner som du fritt kan följa hemifrån. Dessutom kan du anmäla dig till yogaklasser med en instruktör. På en yogaklass kommer det givetvis att vara en fördel och ett trevligt privilegium att kunna ta med sin egen yogautrustning så att du inte behöver använda samma yogautrustning som många före dig. Med din egen yogautrustning har du också möjlighet att träna yoga hemma, så du kan träna yoga när du vill, och inte bara vid yogatimmen.

En annan fördel med yoga är att det inte nödvändigtvis kräver mycket utrymme och det är inte våldsamt och okontrollerat som många andra former av motion, så att yoga enkelt kan utföras i en liten lägenhet utan mycket utrymme och utan att det irriterar grannen under med oljud från hopp och dans. Du behöver bara att få tag på rätt yogautrustning och så är du redo att träna yoga var som helst.

 

"Yoga is not about touching your toes,

it is what you learn on the way down"

- Jigar Gor

Yoga matta

En yogamatta är tunn och ger dig en god kontakt med underlaget och balansen. Den goda balansen är alltavgörande under avancerade yogaövningar och andra övningar där du står upp.

Yogamattor finns mellan 2 mm och 6 mm. Den mest sålda tjockleken är 4 mm och det är perfekt för de allra flesta.

Den enda anledningen till att du behöver välja en yogamatta som är tjockare än den här är om du vill ha lite bättre komfort för rygg eller knä, i vissa specifika övningar.

En bra yogamatta ska vara fast och bestå av skum i hög kvalitet. Dessutom får den väldigt gärna ha en fin färg, så du sticker ut från mängden. Det fantastiska med yogamattor är att de finns i så många olika färger och mönster.

Yoga handlar också mycket om välbefinnande och mindfullness, så det är viktigt att du väljer en yogamatta som skapar det humör du vill ha.

Den typiska längden på en yogamatta är 172-173cm, eftersom det ger dig en optimal yta för att utföra övningarna.
Bredden är typiskt 61cm, men du kan få några modeller upp till 66mm.

Yoga butik

Vi är en online yoga butik som erbjuder ett brett utbud av olika yoga-redskap och vi är alltid redo med det bästa råd och vägledning med ditt inköp av yoga-utrustning. Det kan vara svårt att välja rätt, och det är inte alltid lätt att skilja mellan vad som är bra yogautrustning och vad som inte är så bra. Därför förhandlar vår yogabutik endast hög och bra kvalitetsutrustning, så du kan säkert välja yogautrustning du vill ha.

Yoga handduk

En yoga handduk kan användas på många olika sätt, det kan användas för avkoppling i slutet av yoga sessionen, för stöd och stabilisering av olika övningar, eller för att sitta på under meditation.

En superabsorberande handduk suger upp dubbelt så mycket svett och fukt som den genomsnittliga bomullshandduken och torkar på halva tiden. Yoga handduken ökar säkerheten på din matta och är perfekt för hot yoga klasser.

Yoga block

Yogablock används för att förkorta avståndet ner till golvet och de är nästan oumbärliga om du ska prova nya positioner eller du kan inte nå marken. Yoga-block garanterar sålunda att du utför träningen korrekt.

När du känner dig bekväm med yoga som träningsform kan du börja experimentera med gummiband, bollar, foam rolls och så vidare.

Halkfria strumpor till yoga

Få en snygg och modern version av sockiplast! Oavsett om du vill träna i bara fötter eller halkfria strumpor är en smaksak. Det viktiga är bara att ha bra markkontakt så att du inte glider. Vissa föredrar att ha halkfria strumpor eftersom de undviker kalla fötter.

Bli sund och slank med yoga

Något av det smarta med yoga är att du både arbetar med din kropp och ditt sinne. Dessutom väljer många att använda yoga som en form av motion, för att man enkelt kan göra det hemma. Så länge du har en yogamatta och den yoga-utrustningen som nu krävs, så är du Good-to-go!.