Analys och spårning - en förändring av din träning

Män tenderar att ge sig själva för mycket beröm. De tror ofta att de ser bättre ut än vad de egentligen gör. Kanske är det vanligast och mest skadligt att de tenderar att tro att de är friskare och hälsosammare än vad de egentligen är.

Det fina med analys och spårning är hur ärliga de är. Genom blinkande lampor och siffror kan du få en inblick i hjärtfrekvens, blodtryck, fettprocent, muskelprocent etc. Alla viktiga faktorer för att optimera din kondition och hälsa.

Tycker du att du är i god form? Din vilopuls kan berätta det. När du kan följa din vilopuls över tid kan du ta reda på det. 50-90 slag per minut är typiskt för vuxna, men det är väldigt enkelt: ju lägre siffra, desto friskare och mer vältränad är du.

Kroppsanalys

Tot många människor använder badrumsvågen och antalet kilo som en indikator på hur friska vi är. Om du vill veta hur hälsosam du verkligen är måste du titta på mycket mer än din vikt.

Även om du har en platt mage kan den lätt täcka fett mellan de inre organen. Dina matsmältningsproblem kan bero på för lite vätska och olika dieter kan påverka din ämnesomsättning. Allt detta har en negativ effekt på din kropp, även om ditt BMI ser bra ut.

Kroppsanalys kan avslöja kroppens verkliga sammansättning och om den är i bästa skick för att fungera optimalt.

Här kan du ta reda på vilka parametrar som är viktiga för din hälsa.

Mavefat

De flesta av oss gillar inte att ha lite fett i magen, men det som oroar hälsoexperter är inte det synliga magfettet, utan det fett som gömmer sig mellan tarmarna.

Fettet mellan tarmarna är en viktig faktor för din hälsa. Därför har experter och läkare under de senaste åren börjat fokusera mer på var fettet finns på kroppen än på mängden fett. Det är därför det finns fler och fler kroppssammansättningsvågar på marknaden.
När fett ansamlas i bukhålan mellan inälvorna och runt organen beror det på en ohälsosam och inaktiv livsstil och denna fettvävnad är extremt farlig för din hälsa.

Fettet utsöndrar en mängd skadliga signalämnen som strömmar ut genom de stora blodkärlen i bukhålan och runt hela organismen. Här leder de till en ökad risk för insulinresistens, vilket är ett förstadium till diabetes och en mängd andra hälsohot.

Knogler

De flesta människor inser inte det, men dina ben är faktiskt en levande del av din organism som håller ditt skelett i form varje dag, men den återuppbyggnaden beror till stor del på hur du tränar och äter. Från 30 års ålder förlorar du gradvis benmassa, men du kan själv göra mycket för att bevara dina ben och se till att ditt skelett kan bära dig genom livet. En aktiv livsstil, en stabil vikt och en kost som är rik på kalcium och D-vitamin kan hjälpa dig att undvika osteoporos efter klimakteriet.

Fett och muskler

Muskler väger mer än fett och därför kan du ha ett högt BMI även om du har en relativt låg fettprocent.

Det finns många goda skäl att bygga upp muskelmassa. Tillräcklig muskelmassa och styrka är en förutsättning för att du ska kunna förbli rörlig när du blir äldre, och ju mer muskelmassa desto högre är din ämnesomsättning. Därför bör du tänka på att bygga upp en hälsosam muskelmassa så att du har något att dra nytta av. Styrketräning och proteinrik kost hjälper dig att öka din muskelmassa.

Höghastighetsförbränning

Ökad muskelmassa är också en viktig faktor för att öka den vilande ämnesomsättningen. Även om ämnesomsättningen i vila beror på både ålder och genetik är det faktiskt möjligt att öka den genom att träna musklerna.

Styrketräning är det bästa sättet att träna musklerna och därmed öka din ämnesomsättning i vila, men all träning räknas, så du kan också stärka dina muskler genom att ta trapporna, cykla eller städa huvudet. Ju mer musklerna används, desto högre är din ämnesomsättning i vila, och vem vill inte bränna kalorier när han eller hon ligger ner och tittar på TV?

Vätska

Ca. 60 f av din vikt består av vatten, vars främsta uppgift är att transportera näringsämnen in och avfallsprodukter ut ur cellerna, men vatten behövs också för att hålla lederna smorda, maten smält och kroppstemperaturen reglerad.

Varje dag förlorar kroppen två till tre liter vatten, och om du är mycket aktiv kan du förlora en halv eller en hel liter svett per timme. Om du inte fyller på dina vattendepåer riskerar du huvudvärk, förstoppning och kramper. Faktum är att en förlust på bara en liter är tillräckligt för att minska din prestation när du tränar.

Pulsspårning

Hjärtat är den viktigaste muskeln i kroppen. Den fungerar som en slags barometer för resten av kroppen och talar om för dig hur hårt du tränar, hur snabbt du använder din energi, om du har för lite vätska eller om du har ätit mat som du inte tål, även om du är mentalt ur balans.

Alla dessa fysiologiska variabler ger ett tal som talar om hur din kropp mår just nu.

Pulsen varierar mycket mellan människor. Idrottare kan ha en vilopuls så låg som 30 slag per minut och otränade personer kan ha en vilopuls på 100 slag per minut. Kvinnor har relativt sett mindre hjärtan än män, vilket innebär att deras hjärtan slår i genomsnitt 5-7 slag mer än männens per minut för samma arbete eller vila.

Hör du på din puls kan du få super feedback om hur hälsosam du är, hur vältränad du är och hur effektivt ditt träningspass är.

4 goda skäl att använda en pulsmätare

#1 Du vet hur frisk du egentligen är 

Förutom att exakt mäta din vilopuls, som är en bra indikator på den övergripande kardiovaskulära konditionen, innebär kontinuerlig pulsmätning också att du kan se vilken pulszon du arbetar i, hur länge du kan hålla den och hur lång tid det tar för din puls att återgå till det normala efter träning.

Om du tränar för ett specifikt mål eller en utmaning genom att övervaka pulsen under träningen kan du mäta och spåra förbättringar över tid. Till exempel hur länge du kan arbeta i zonen för maximal hjärtfrekvens innan du kollapsar (85 gånger högre än den maximala hjärtfrekvensen), och hur snabbt du måste röra dig innan du når den maximala zonen - för att nämna några användbara datapunkter.

#2 Du kommer att vilja arbeta hårdare

När du kan se exakt hur hårt du tränar handleden finns det inga ursäkter. Du kanske tror att du anstränger dig mycket, men det är få som vet vad hårt arbete egentligen innebär. Kort sagt, det gör ont. Mycket smärta.

Proportioner som hastighet och kraft kan påverkas av yttre faktorer, t.ex. vädret, men hjärtfrekvensen är alltid konstant. Så när du kan jämföra data från en bra session med genomsnittet finns det inget gömställe. Allt är upp till dig, och om du kan pressa dig själv hårdare in i toppzonen under längre och längre tid varje vecka kommer du att se snabbare framsteg än vad du skulle göra efter hundra timmar på löpbandet.

#3 Du mäter dina förbättringar på rätt sätt

Data ljuger inte. Om du stänger av klockan under några veckor, äter skräpmat och festar, kommer detta sannolikt att återspeglas i din vilopuls. Att se dessa siffror stiga kan vara den motivation du behöver för att gå tillbaka till gymmet. Träna fyra gånger i veckan och träna hårt, så kommer du snart att se att dina siffror går i rätt riktning. Förbered dig på att utveckla ett hatkärleksförhållande till siffror och grafer.

#4 Hitta ditt tempo

Att förbättra sig som idrottare handlar om variation. Du bör blanda pulszoner lika mycket som du blandar distanser, träningsmetoder (löpning, rodd, cykling) och hastighet. Få människor kan med god precision bedöma hur hårt kroppen arbetar när de springer. Med din pulsmätare kan du rikta in dig på specifika pulszoner, arbeta med dem och pressa dig själv hårdare när du vill.

Om du till exempel tränar för ett snabbt 10 km eller halvmaraton kan du blanda upp din träningsplan och pulsintensitet för att öka ditt tävlingstempo samtidigt som du håller dig inom en pulszon som du vet att du kan behålla över tid.