Dumbbell Romanian Deadlift

Denna övning tränar glutei - särskilt gluteus maximus (den stora bollmuskeln) - och erector spinae (en grupp muskler som sträcker och roterar ryggen). Dessutom är det en riktigt bra övning för musklerna på lårets baksida (utom) den korta biceps femoris-huvudet (lårets bakre muskel som bara böjer sig vid knäleden) för att underlätta kan du böja dig något i knäna. Förutom att böja knäleden är det musklerna på baksidan av låret som sträcker höftleden och lutar bäckenet bakåt. Om du står framåtböjd betyder det att musklerna sträcker upp överkroppen, förutsatt att du också gör en isometrisk sammandragning av magmusklerna och erector spinae (en grupp muskler som räcker ut och roterar ryggen).

Guide för romersk dödlyft med hantlar:

  1. Stå med lite avstånd mellan fötterna
  2. Placera en hantel i varje hand med ett överhandsgrepp, handflatorna vända mot kroppen
  3. Inandas och böj dig framåt från höfterna tills överkroppen är ungefär parallell med golvet
  4. Se till att hålla ryggen rak
  5. Återgå till utgångspositionen och andas ut

Var försiktig vid rumänsk dödlyft med hantlar: Du bör aldrig använda tunga vikter i den här övningen för att belastningen på nedre delen av ryggen inte ska bli för stor.

Fakta om hantelövningar: Om du gör den här övningen regelbundet minskar du risken för skador när du gör tunga knäböjningar.

Den negativa fasen av den här övningen - när du böjer dig framåt, men den är också riktigt bra för att sträcka ut musklerna på baksidan av låret.

Goda råd för den romerska dödlyftningen med hantel: Genom att hålla benen raka när du böjer dig framåt från höften förlänger du musklerna på baksidan av låret. På så sätt kan du bättre känna hur musklerna drar ihop sig när du rätar upp överkroppen igen. Genom att välja att böja i knäna när du böjer dig framåt från höften slappnar du av i musklerna på baksidan av låret, vilket gör det lättare att böja sig framåt.

Denna övning är både en ben- och skinkövning.