Kostrådgivning - Energibehov

En persons totala energibehov bestäms av varje organs förbrukning. Energibehovet definieras därför i termer av denna förbrukning.

Behov är den mängd som måste konsumeras för att undvika bristsymptom, eller den mängd som måste konsumeras för att upprätthålla tillräckliga kroppsreserver. Det bör dock noteras att det kan finnas stora variationer i kraven mellan individer.

Men det spelar ingen roll från vilka näringsämnen energin kommer. 

En hälsosam och varierad kost bör bestå av alla tre så kallade makronäringsämnen (kolhydrater, proteiner, protein).

I dag rekommenderar den danska hälsomyndigheten att en hälsosam och varierad kost består av:

  • 55-60 % kolhydrater
  • 10-15% protein
  • Max 30 edt

Du kan använda följande distribution:

  • 40-50 % kolhydrater
  • 20-25% protein
  • 25-35 edt

Med ovanstående fördelning ökar proteinprocenten medan fettprocenten minskar. Fördelen är att protein ger en bra och stabil mättnadskänsla. Genom att äta mer protein i kosten är det lättare att förebygga fetma, starta en viktnedgång eller helt enkelt behålla sin nuvarande vikt.

Punkten är att göra din kost mer fyllig och stimulera din ämnesomsättning, så att du kan gå ner i vikt utan att vara hungrig.

Ät tre huvudmåltider och gärna flera mellanmål under dagen. Frukosten är dagens viktigaste måltid, den ger dig en bra start och reglerar din aptit. Flera mindre måltider under dagen förbättrar mättnadskänslan.

Ät färsk frukt, grönsaker, fullkorn, potatis och baljväxter. Detta är komplexa kolhydrater som mäter.

Minska mängden mättat fett (t.ex. mjölkfett) och försök att ersätta det med enkelomättat fett, t.ex. olivolja, och en del fleromättat fett (t.ex. fet fisk och vegetabiliska oljor)

Ät mer protein. Protein mättar mer än kolhydrater. Protein är också en byggsten i musklerna. Du kan därför utan problem äta mer av t.ex. magert kött och mejeriprodukter - och helst i stället för vissa kolhydratrika livsmedel. Försök ändå att hålla nere intaget av mättat fett.