Sittande pulley Rows

Denna övning utförs oftast med ett V-grip-redskap. Övningen är en bra övning för att bygga upp ryggens muskler. Du bör dock inte underskatta effektiviteten av att använda en kabelmaskin för dina styrkeövningar, eftersom det sätt på vilket den skapar en konstant spänningsnivå genom rörelsen är ett unikt trick.

Guide till sittande pulleybågar:

  1. Sidan som vetter mot maskinen
  2. Placera fötterna på fotplattan och luta dig framåt mot handtaget
  3. Inandas och dra i handtaget tills det närmar sig den nedre delen av bröstbenet 
  4. Sväng lätt i ryggen
  5. Se till att armbågarna är så långt bakåt som möjligt när du drar handtaget mot kroppen
  6. Andas ut medan du gör övningen

Viktigt vid sittande armhävningar: När du flyttar överkroppen bakåt och svajar lite tränar du även uppresningsmuskeln. Håll också dina rörelser mjuka och kontrollerade.

För att undvika ryggproblem bör du aldrig utföra övningen med tunga vikter. Var särskilt försiktig i fasen där du rundar ryggen.

Fakta om sittande pulleybågar: Denna övning är en isoleringsövning av latissimus dorsi (den breda ryggmuskeln), teres major (en tjock och lite platt muskel som sitter längst ner på skulderbladet), posterior deltoideus (muskeln som bildar axelns rundade konturer), biceps, brachialis (en muskel i överarmen), Brachioradialis (en muskel i underarmen) och, i slutet av rörelsen när du drar ihop skulderbladen, trapezius (en muskel som löper från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna) och rhomboidei (två muskler som förbinder axelleden och ryggraden).

Goda råd för sittande pulley rows: Du kan göra den här övningen med ett underhandsgrepp för att isolera den nedre delen av trapezius (muskeln som går från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna), rhomboidei (två muskler som förbinder axelleden och ryggraden) och biceps.

Övningen kan utföras med olika handtag som ger flera fördelar.

Du kan också göra övningen med ett överhandsgrepp för att isolera den bakre delen av deltoideus (den breda ryggmuskeln) och den minsta delen av trapezius (muskeln som löper från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna).

Denna övning är både en rygg-, axel- och armövning.