Träna dina lungor - tips och övningar

Det är bra för alla att träna sin andning. Om du lever med en lungsjukdom är det särskilt bra för dig och dina lungor att göra andningsövningar.

Att ha svårt att andas kan också få dig att känna dig sjukare. Därför är det viktigt att träna lungorna och andningen. Du kan också bli bättre på att hantera andfåddhet om du gör andningsövningar.

Hur vi andas

Vi andas med en muskel, även kallad diafragma eller andningsmuskel. Vi andas med denna muskel, som ligger som en kupol under lungorna och hjärtat och ovanpå organen och tarmarna. Andningsmuskeln är som en oval cirkel och är via muskler och bindväv förknippad med lungorna, hjärtat, organen, tarmarna och inte minst de djupa musklerna i ryggen och buken samt musklerna i bäckenbotten.

Lungorna fungerar som reservoarer där utbytet av syre och avfallssubstansen koldioxid sker. Detta utbyte sker mest effektivt i botten av lungorna, och därför är det viktigt att använda denna del av lungorna när man andas.

Likt en pump för luften

Ansvarsmuskeln är den motor som pumpar in och ut luft ur lungorna. Den fungerar helt enkelt som en kolv som rör sig ner och upp med varje andetag. När muskeln rör sig nedåt och plattas ut och trycker på bukinnehållet nedanför, expanderar buken åt alla håll.
Lungorna är sammanfogade med andningsmuskeln, vilket är anledningen till att de sträcker sig elastiskt nedåt och expanderar. Det innebär att trycket i atmosfären är högre än trycket i lungorna och att luft tränger in. Detta är en inandning. När andningsmuskeln rör sig uppåt igen faller bukinnehållet på plats och lungorna drar sig elastiskt tillbaka, vilket gör att luften kan sippra ut ur lungorna igen. Detta är en utandning.

Ansvarsmuskeln rör sig upp och ner som en kolv och pumpar in och ut luft ur kroppen. Ju mer andningsmuskeln aktiveras och rör sig, desto mer luft kan du dra in och ut ur kroppen. Poängen är att utvidga lungorna så mycket som möjligt så att luften kan tränga in.

Hjälper musklerna

Vi har några hjälpmuskler för att andas. De sitter fast på revbenen och bröstet högt upp i axelområdet. De kan utvidga lungorna ytterligare så att mer syre kan komma in i lungorna. Under ett normalt vilande andetag behöver vi inte använda de kompletterande musklerna. I stället är dessa muskler avsedda att användas vid behov, till exempel när vi är andfådda.

Genom näsan

Att andas genom näsan gör luften fuktig, varm och ren. Det är också mer lugnande för kroppen, nervsystemet och musklerna. När du blir trött är det naturligt att använda munnen också.

Kontrollera dig själv

Du kan kontrollera din egen andning genom att lägga en hand på magen och en hand högre upp på revbenen för att känna om du är på rätt väg. Lägg en hand på ryggen på olika ställen - du bör känna en rörelse även här, men mindre än på framsidan och sidan.

Varför andas vi inte optimalt?

Många av oss använder inte kroppens optimala andning. Det kan finnas många orsaker till detta: vår livsstil, stress, kultur, kilo, dålig kost, dålig hållning, stela muskler och leder, tankar, känslor, oro, för lite sömn, medicinering, rökning och föroreningar.

Tränad andningsmuskel

Ofta är våra andningsmuskler otränade och vi använder dem inte optimalt. Detta innebär att vi gör olika kompensationer för att kunna andas naturligt. Dessa kompensationer är inte lämpliga för kroppen.
Det viktigaste är att vi inte syresätter kroppen tillräckligt bra. När kroppen inte är tillräckligt syresatt prioriteras syre till de områden där det är viktigt: hjärnan, hjärtat och organen. Detta är smart, men till exempel den dåliga axeln förbises - den är inte viktig. Hjärnan, till exempel, får inte heller tillräckligt med syre, vilket gör att man lättare blir trött, till exempel, och jag skulle kunna fortsätta att räkna upp negativa reaktioner som kommer in i kroppen, både fysiskt och mentalt, om vi inte andas optimalt och med våra andningsmuskler.

Den icke-optimala andningen

När du inte andas optimalt har du följande tendenser i större eller mindre utsträckning:

 • Aandningen är snabb, ytlig, ofta genom munnen.
 • Skulder-, nack- och bröstmusklerna arbetar tillsammans, medan buken, revbenen och ryggen inte rör sig som de ska.

Symtom på dålig andning

Det kan finnas många symtom på suboptimal andning. Några av de vanligaste är:

 • trötthet
 • muskelspänningar i rygg, axlar och nacke
 • Dålig blodcirkulation och matsmältning
 • Svår rygg

Astma och hyperventilation är dessutom ett objektivt tecken på andningsstörningar. Här är det relaterat till en obalans mellan syre och koldioxid i blodet och lungorna.
Och om man upplever onödig tidig andfåddhet vid fysisk ansträngning kan det också vara relaterat till andnings- och lungproblem. Problem med ansamling av avfallsprodukter är också ett känt problem. Ofta ses detta till en början som en oren och fet hud. Kroppen försöker trycka ut avfallet genom huden. 70 av vårt avfall måste gå ut genom andning.

Ett gott andetag

 • Ökar din lungkapacitet så att du har mer motorisk kraft för fysisk aktivitet.
 • Rengör kroppen från avfallsprodukter och nya näringsämnen skickas runt via den ökade blodcirkulationen.
 • Optimerar matsmältningen genom att massera organ och tarmar.
 • Sköter ditt nervsystem.
 • Sänder energi runt kroppen och syre till varje liten cell.
 • Ger en vacker och vital hud.
 • Gör mindre muskelspänningar och bättre hållning.
 • Stärker hjärtat, som masseras och stimuleras med varje andetag.
 • Sänker blodtrycket genom att påverka den lugnande delen av vårt nervsystem.
 • Väldigt avkopplande för både kropp och själ.
 • Stimulerar alfavågsaktiviteten i hjärnan, vilket bland annat stärker koncentrationen och inlärningsförmågan.

Bättre resultat med rätt andning

Sträckövningar är en effektiv genväg till bättre resultat.

Det är verkligen bra att kombinera daglig fysisk träning med andningsövningar. När du är fysiskt aktiv och tränar din kropp förbättrar du din kondition och dina muskulaturers styrka och uthållighet.

Forskning har visat att även elitidrottare på bara fyra veckor kan förbättra sina tider med upp till 4,5 % genom att fokusera på sin andning. Det motsvarar en minskning av 2-3 minuter av tiden för en 40 km lång cykeltur.

Andra studier visar att vanliga dödliga motionärer kan uppnå ännu större förbättringar. Särskilt vid konditionsträning som löpning, cykling, simning och rodd är effektiv andning bra för prestationen.

#1 - Känn din andning

Mål: Denna övning visar om du använder hela din andningsmuskel och tränar dig i att göra det.

Startposition: Grip med ett tånggrepp runt midjan i det mjuka köttet strax under revbenen. Placera tummen på baksidan och resten av fingrarna på framsidan. Tryck in den lätt med alla fingrar. Slappna av i axlarna. Du kan göra övningen liggande, sittande eller stående.

Övningen: Andas. När du andas in känner du hur dina fingrar pressas ut när andningsmuskeln pressas ner och organ och bukinnehåll måste ge vika för trycket ovanifrån. Låt magen expandera. När du andas ut känner du hur dina fingrar sluter sig igen. Kontrollera att det finns rörelse på baksidan av tummen. Fortsätt tills du har tagit 10 andetag. Kom ihåg att all luft måste gå ut ur lungorna innan du kan andas in igen.

#2 - Vågen

Mål:Du tränar dig i en optimal andningsrytm - oavsett om du tränar eller gör andra saker.

Startposition:Du kan antingen ligga på rygg (1A) eller på mage (2A). Om du ligger på rygg, placera en hand på magen och den andra på den nedre revbenskanten på sidan. Du kan lägga en kudde under huvudet och axlarna. Du kan antingen placera fötterna som på bilden eller ligga med utsträckta ben och en handduk under knäna. Detta hjälper dig att komma in i en mer avslappnad position. Om du ligger på mage, lägg händerna under pannan.

Övningen:Du tar ett djupt andetag och andas ut helt och hållet. Starta sedan vågen. Andas djupt in i magen, expandera den (1 A) och låt luften rulla upp över revbenen mot bröstet. När du andas ut släpper du bara ut luften igen så att du känner hur bröstet, revbenen och magen faller tillbaka på plats (1 B). Utandningen ska vara lite längre än inandningen. Kom ihåg att släppa ut all luft varje gång. När du ligger på mage kan du känna att ditt andetag går i pilens riktning, dvs. från svanskotan och korsbenet upp genom ryggraden (2). Gör minst 10 bra vågor.

#3 - Frimärket

Mål:Övningen väcker och tränar andningsmusklerna. Den stimulerar också matsmältningen och rengör kroppen.

Startposition: Sitt tillbaka i stolen med ryggen avslappnad mot ryggstödet och placera båda händerna på magen - en vid naveln och en strax under. Du ska sitta bra med båda fötterna på golvet och axlarna ska vara avslappnade.

Övningen: Börja några djupa andetag genom att känna hur andningsmuskeln stampar ner på inandningarna, medan buken rör sig naturligt ut mot händerna. Andas sedan ut och känn hur andningsmuskeln drar ihop sig och hur magen naturligt faller tillbaka på plats.
För den här övningen ska du inte fokusera på att trycka ut luften - låt det ske av sig självt, men låt all luft sippra ut innan du tar ett nytt andetag. Dina andetag bör vara torra och mer intensiva än normalt i vila.

#4 - Sträck ut sidorna

Mål: Du stärker andningsmusklerna och expanderar lungorna på båda sidor. Du spänner också revbenen, musklerna och bindväven, vilket ger dig mer utrymme för att andas.

Startposition:Övningen kan göras i tre positioner, sjöjungfru (bild 1), sittande (bild 2) eller stående (bild 3). När du sitter eller står, håll bäckenet stilla under sträckningen. Du får den mest effektiva sträckningen med sjöjungfrun, så om du kan sitta så, gör det. Du kan lägga en kudde under din rumpa för att göra positionen bekvämare.

Övning:Oavsett utgångsposition, sträck dig åt sidan med en arm över huvudet. Håll axlarna och huvudet så avslappnade som möjligt. I sjöjungfrupositionen sträcker du på samma sätt som benen. Andas in i ställningen och föreställ dig att en ballong blåser upp sig vid din sida. På utandningen sipprar all luft ut ur ballongen igen. Det ska kännas som om du sträcker ut dig från baksidan av revbenen. Gör övningen med 10 bra andetag på varje sida.

#5 - Katter

Mål:Du stärker andningsmusklerna och utvidgar lungorna samtidigt som du masserar lungorna och bukinnehållet.

Startposition: Stå på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Nu ska du runda och svänga ryggen och andas ordentligt.

Övning: Andas ut och töm dina lungor helt på luft när du rundar ryggen och skjuter den mot taket som en katt. När du andas in igen svänger du ryggen från svans till huvud, samtidigt som du tänker på att göra ryggraden lång och drar händerna lätt mot knäna. Fortsätt med djupa andetag tillsammans med ryggrörelserna.
Tänk på att skjuta bort golvet med händerna när du rundar och svänger. Använd några långa, svala andetag där du verkligen kan känna hur andningen driver dina rörelser - håll inte andan, fortsätt bara att skicka luft genom kroppen för att ge bränsle till hela rörelsen.
När du har rundat 5-10 gånger avslutar du med att stå upp och pressa ryggen mot taket. Håll ställningen så länge du kan och känn hur det känns som om en ballong masserar dig inifrån. Fokusera på att runda extra hårt där du känner dig som styvast.

#6 - Ballongen i ryggen

Mål:Du stärker särskilt andningsmusklerna och förlängningen av lungorna på baksidan.

Startposition: Placera dig i en av de tre positionerna som visas (bild 1, 2 eller 3), som alla är olika startpositioner. Prova dem och hitta den som fungerar bäst för dig. Du kan också göra övningen i alla tre positionerna.

Övningen: Föreställ dig att du har en stor ballong i ryggen. När du andas in blåser ballongen upp sig helt och hållet. När du blåser ut ballongen går den upp igen. Känn efter var i ryggen det känns mest stelt och fokusera på det området. Känn också hur du kan massera ryggen med din andning. Fortsätt tills du har gjort minst 10 bra ballonger.

Lungföreningens övningar

Fysioterapeut Lotte Paarup från Åndedrættet.nu har skapat dessa övningar i samarbete med Lungföreningen. Du kan använda övningarna i din vardag när och var du vill.

Respirationsövning: låg visselpipa i munnen vid andnöd

Övningen kan hjälpa dig med andfåddhet och hjälpa dig att hålla luftvägarna öppna.

Det är en övning där du ger motstånd mot luften du andas ut. På så sätt ökar du trycket i luftvägarna och håller dem öppna.

Respirationsövning: lång och långsam utandning

Övningen lugnar din kropp och gör bättre användning av syre.

Det är en övning där du lär dig att göra en långsam och lugn utandning.

Aandningsövning: skapa utrymme

Övningen gör området bakom bröstet, ryggraden och lungorna mer avslappnade. Ett område som ofta är mycket stelt och därför viktigt att arbeta med.

Aandningsövning: andas genom näsan

Övningen lugnar dig och hjälper dig att bättre utnyttja syret i kroppen.

Detta är en övning som hjälper dig att andas genom näsan.

Aandningsövning: bygg upp flexibilitet i bröstet

Övningen ger dig mer flexibilitet och elasticitet i området runt bröstet, så att du får bättre andning och bättre kontroll över din andnöd.

Det är en övning som hjälper dig att skapa mer flexibilitet i bröstet.

Aandningsövning: djupare andning

Övningen hjälper dig att andas djupare - att "andas med magen".

Det är en övning som hjälper dig att andas djupare och är bra för att lugna kroppen.

Fysiskt aktiv med lungsjukdom

Om du lever med en lungsjukdom är det viktigt att du håller dig fysiskt aktiv med motion. Det är en viktig del av behandlingen av din lungsjukdom. Träning gör dig friskare. Dina muskler blir starkare och din uthållighet förbättras.

Du kan inte förbättra din lungfunktion med träning, men du kan förbättra din andning och din fysiska kondition. Det beror på att förbättrad kondition, muskelstyrka, cirkulation och humör gör att du blir andfådd.

Träning bidrar också till att förbättra din livskvalitet. Alla människor, även de med lungsjukdomar, bör leva ett fysiskt aktivt liv. Motion hjälper dig att hålla din kropp frisk. Samtidigt förebygger och minskar det obehag från en rad sjukdomar och tillstånd.

När du tränar regelbundet får du:

 • Starkare muskler och ben
 • Starkare hjärtmuskel och bättre blodcirkulation
 • mindre andfåddhet
 • bättre balans
 • Bättre humör

Övningar för dem som lever med en lungsjukdom

Du kan inte förbättra din lungfunktion med träning, men med träning kommer du att märka att din andning blir mindre ansträngd och att du blir mindre andfådd. Detta beror på att din kondition och muskelstyrka förbättras och att det krävs mer för att du ska bli andfådd.

Övningarna som vi visar dig här är gjorda i ett samarbete mellan projektledare, doktorand, cand.scient.san, fysioterapeut Henrik Hansen och sjuksköterska Lisbeth Østergaard, Forskningsenheten för kroniska sjukdomar och telemedicin - Centrum för klinisk forskning och prevention i Bispebjerg.

Utbildningsprogrammet består av:

 • Ett uppvärmningsprogram på cirka 5 minuter.
 • Sex övningar

Träningsprogrammet tar totalt sett 30-35 minuter.

Introduktion till utbildningsvideor

6 övningar för lungpatienter

Det finns 6 träningsövningar på svårighetsnivåerna normal och lite svår.

Svårighetsgrad: normal

Svårighetsgrad: lite svår

Fysisk träning hjälper patienter med KOL

Fysisk träning hjälper KOL-patienter att hantera sig själva bättre och inte minst att uppnå bättre livskvalitet och mindre oro.

Omkring 430 000 danskar beräknas ha KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), men mindre än hälften har fått en diagnos.

COPD är en obotlig lungsjukdom som kännetecknas av andnöd, hosta och slem i luftvägarna och lungorna. KOL kan inte botas, men utvecklingen kan stoppas genom att sluta röka om du fortfarande röker. Och oavsett hur dålig deras lungfunktion är kan de flesta med KOL bli bättre om de rör på sig.

Hur man tränar

Träningen bör inledas med en uppvärmning, till exempel på en motionscykel eller med raska promenader. Sedan kan du träna överkroppens rörelser - svängövningar med armarna och sidoböjningar med så mycket rörelse som möjligt. Det är viktigt att försöka röra sig lite mer varje gång du tränar. Benen kan flyttas med hjälp av stolsövningar eller stående övningar, där benen kommer ut i alla riktningar.

Att flytta hela kroppen genom luften påverkar hur väl du kan använda dina muskler för att hjälpa dig att andas. Ju mer avancerad sjukdomen är, desto mer ansträngning krävs för att utvidga lungorna för att blåsa ut luften igen. Detta beror på att lungvävnaden har förlorat sin elasticitet och att luften ofta fastnar i lungorna. Därför kan det också vara bra att lära sig lämpliga andningstekniker under träning - de övningar som vi har gett dig kan vara till hjälp.

Att vara stark är en fördel eftersom det krävs mer energi och styrka för att andas när man har KOL. Därför är det en bra idé att träna lite styrketräning. Om du vill träna med vikter eller genom att bära ved är en smaksak.

Fitness förbättrar livskvaliteten

Det är också viktigt att ägna tid åt konditionsträning, som verkligen får upp pulsen under längre tid. Det kan kännas som om dina lungor kollapsar och du inte kan andas, men det är viktigt att fortsätta och fortsätta för att öka din kondition. Det finns många sätt att få upp pulsen, och ju mer vältränad du är, desto bättre klarar du av saker som att leka med barnbarnen eller göra vardagliga saker i hemmet. Det kan vara att delta i kurser som pilates eller yoga. Det kan bli en bra skogspromenad.

Flera studier visar att livsglädjen ökar när människor är mer fysiskt aktiva och tar mer kontroll över sin egen sjukdom. Därför minskar ökad fysisk kondition också risken för depression och ångest.

Med andra ord, oavsett hur mycket din lungfunktion är nedsatt eller hur avancerad din KOL är, är det dags att komma igång. Det är alltid möjligt att må lite bättre genom att röra på sig.

Har du någonsin varit rökare?

Dina lungor kommer aldrig att bli desamma. Som före detta rökare måste du leva med den nedsatta lungfunktion som rökningen har gett dig.

Men måla inte djävulen på väggen. Det finns mycket du kan göra för att bättre utnyttja den lungkapacitet du har.

Vi är alla likadana när det gäller att våra lungor blir svagare med åldern. Men om du har rökt kan du vara ganska säker på att lungornas ålder har passerat din faktiska ålder. Om du vill stoppa rökningstakten som gör att dina lungor åldras måste du sluta röka. Men tyvärr kan du inte återfå det du har förlorat. För tidigare rökare handlar det alltså om att bättre utnyttja den lungfunktion man har.

För alla människor använder vi inte vår fulla lungkapacitet. Men för före detta rökare, där den totala kapaciteten är mindre än den borde vara, är det ännu mer meningsfullt att använda en del av den outnyttjade kapaciteten. Fysisk aktivitet är den självklara vägen till bättre utnyttjande av lungkapaciteten. Vilken typ av träning du väljer är mindre viktigt. Om du följer hälsomyndighetens rekommendationer om 30 minuters motion per dag räcker det. Det är allt du behöver. Men det är viktigt att välja en aktivitet som du tycker om.

Dotter, sång och yoga är bra lungträning

Yogainstruktörer, sångpedagoger, skrattterapeuter och andningsexperter tror alla att de kan hjälpa före detta rökare att utnyttja sin lungkapacitet bättre. Det är dock något konstlat med att gå med i en skrattklubb, men själva idén om att skratta och använda lungorna på detta sätt är bra. Sång och yoga är verkligen bra för lungfunktionen eftersom du lär dig att andas bättre.

Förutom att du använder din lungfunktion på ett bättre sätt genom dessa aktiviteter, kan motion - i alla former - också få dig att sluta tänka på nikotinbegäret.

Sist: grinade upp

Ljus är inte bara bra för humöret utan också för hälsan. Särskilt lungorna gynnas av regelbundna skratt. Hanne Gottlieb, skrattterapeut, instruktör och ägare av Laughter Institute, säger: "När jag själv slutade röka saknade jag plötsligt det djupa andetaget när jag andades in. Vi kan få det med ett skratt. När vi skrattar andas vi hela vägen ner till den kvarvarande luften i botten av våra lungor. Det är luften som vi aldrig får byta eftersom de flesta människor andas för ytligt."

Hon har också erfarenhet av att ett skratt framkallar en välgörande hosta hos tidigare rökare. Många före detta rökare lider av slembildning i luftvägarna. Ett skrattanfall kan utlösa ett hostanfall för att rensa luftvägarna. Slemmet är fullt av bakterier, och när det kommer upp är vi mindre lätt angripna av luftvägssjukdomar.

En övning: Grin en sång. Ja, det stämmer. Sjung en sång som du kan melodin till, till exempel en barnvisa. Du behöver inte känna till orden. Ersätt orden med skrattande ljud som hihi, haha och hoho. Fortsätt tills du har slutat skratta åt sången. Det är ett enkelt sätt att få ett skratt.

Sång: ge din andedräkt motstånd

Sång stärker din andning. Så mycket att Hillerød sjukhus har inrättat en sångkör för KOL-patienter. Men du behöver inte lida av en allvarlig lungsjukdom för att dra nytta av sångövningar.

När du börjar sjunga får du prova många saker för att förbättra din andning. När du sjunger använder du lungorna mer i de extrema lägena och får en bättre känsla för hur du andas på bästa sätt.

En avledd effekt av att sjunga är att du blir mer fokuserad på vad som är bra för din röst. Den ökade slemproduktionen efter att ha slutat röka gör att många måste gå och rensa halsen. Men det är en dålig idé. När du tar sånglektioner får du vanligtvis höra att du inte ska rensa halsen. Att rensa halsen är som sandpapper på stämbanden. Det är mycket bättre att hosta.

En liten övning: Välj en lätt låt som du känner till väl. Samla ihop läpparna som om du skulle andas in genom ett mycket tunt sugrör. Andas sedan in och börja sjunga på utandningen - med normala läppar. Rynka ihop läpparna igen nästa gång du andas in, och fortsätt sedan att sjunga. På detta sätt gör du en andning med motstånd. Du kommer att märka hur du automatiskt aktiverar dina djupa magmuskler och fyller dina lungor från botten och uppåt.

Yoga/andningsträning: träna dina muskler

Bara 20 minuters yoga tre gånger i veckan förbättrar din lungfunktion avsevärt. Det har en grupp thailändska forskare kommit fram till efter att ha testat 58 friska unga människor med en genomsnittsålder på 20 år. Hälften av de 58 deltagarna tränade yoga och använde sig av ställningar som katten, trädet och kamelen, som förbättrar bröstväggens funktion.
Den andra hälften levde som vanligt. Efter sex veckor uppvisade yogagruppen betydande förbättringar i andningskapacitet, både när det gäller inandning och utandning. Den andra gruppen uppvisade ingen förändring.

Lungornas uppgift är att transportera syre från luften till blodet. Syre ger energi till kroppens celler och hjärna, vilket ger dig kraft att göra de många saker du behöver göra under dagen. Dålig lungfunktion innebär att musklerna inte får tillräckligt med syre för att producera energi, vilket gör hjärnan och musklerna trötta.

Men glöm lungorna och fokusera på dina andningsmuskler. De allra flesta människor har andningsmuskler som är alltför otränade. Om du tidigare har rökt är det ännu mer löst eftersom din lungvävnad är styvare och mer oelastisk. Så börja arbeta med det.

Att träna andningsmusklerna är en viktig del av yogan, men att stretcha och träna andra muskler hjälper också ex-rökare.
Om en ex-rökare har haft dålig andning i många år kan det bero på att musklerna runt bröstet och bukmusklerna är spända. När du börjar engagera dem sträcks och stärks de, och det ger bättre andning.

Visst övningar: Andningsexperten Lotte Paarup rekommenderar att du börjar med att lära dig att andas djupt. Ligg på rygg med en kudde eller händerna på magen. Andas så djupt du kan. Känn hur magen rör sig upp och ner, och känn hur dina andetag rör sig upp mot revbenen och hela vägen upp på ryggen. Släpp ut all luft varje gång. Spänn inte magmusklerna. Slappna av helt och hållet och låt bara dina andningsmuskler arbeta lugnt. Upprepa övningen i några minuter.

Prioritera andningen - den är viktig.

På Apuls är vi specialiserade på allt som rör träningsutrustning och träningsmaskiner, så att vi kan erbjuda våra kunder de bästa lösningarna för en hälsosammare livsstil. Utforska vårt spännande utbud på denna webbplats idag!