Julrecept: ingefärakakor

Julen står för dörren och det är snart dags att baka julkakor - och vi fokuserar naturligtvis på hälsosamma julrecept.

Här är kriterierna för att göra hälsosamma julkakor:

  • Använd fullkornsmjöl istället för vitt, bearbetat mjöl
  • Använd inte raffinerat socker
  • Lämna ett urval av kakor för olika kostrestriktioner (veganer, glutenfria, spannmålsfria etc.)
  • De måste smaka fantastiskt!

Hvetemjölet har ersatts av fullkornsmjöl, som fungerar riktigt bra i bakverk. Istället för raffinerat socker används kokossocker, som har ett lägre glykemiskt index än vanligt vitt socker.

Fettet skärs inte bort i dessa kakor eftersom de behöver fett för att få rätt struktur.

Med fullkornsmjöl och utan raffinerat socker är dessa ingefärakakor ett hälsosammare alternativ till jul.

Förberedelse: 30 minuter | Tillagning: 8 minuter

Receptet ger 36 kakor.

Ingredienser

  • 300 g fullkornsmjöl
  • 2 tsk. malen ingefära
  • 1 tsk. bakpulver
  • 1 tsk. malen kanel
  • ½ tsk. malen kryddnejlika
  • ¼ tsk salt
  • 170 g smör
  • 200 g kokossocker
  • 1 ägg
  • 85 g melass
  • 50 g socker (för att rulla degen i)

Process

  1. Hetta upp ugnen till 180 grader.
  2. Mixa de sex första ingredienserna (mjöl, ingefära, bakpulver, kanel, kryddnejlika och salt) i en skål.
  3. I en annan skål vispar du smöret och tillsätter sedan kokosnötssockret och vispar tills det är blandat. Slå i ägg och melass. Tillsätt slutligen mjölblandningen och vispa för att kombinera.
  4. Förm degen till små bollar och rulla dem i lite socker. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med ett bra avstånd mellan dem. Tryck lite på dem så att de plattas ut lite.
  5. Bak i 8-9 minuter eller tills botten är ljusbrun. Låt dem svalna på plåten.

Njut!

Näringsinnehåll

Portion: 1 kaka

Kalorier 91 kcal Socker 7,1 g Fett 4,4 g Kolhydrater 12,5 g Protein 1,1 g
se