Julen står för dörren och det är snart dags att baka julkakor - och vi fokuserar naturligtvis på hälsosamma julrecept.
Här är kriterierna för att göra hälsosamma julkakor:
- Använd fullkornsmjöl istället för vitt, bearbetat mjöl
- Använd inte raffinerat socker
- Lämna ett urval av kakor för olika kostrestriktioner (veganer, glutenfria, spannmålsfria etc.)
- De måste smaka fantastiskt!

Hvetemjölet har ersatts av fullkornsmjöl, som fungerar riktigt bra i bakverk. Istället för raffinerat socker används kokossocker, som har ett lägre glykemiskt index än vanligt vitt socker.
Fettet skärs inte bort i dessa kakor eftersom de behöver fett för att få rätt struktur.
Med fullkornsmjöl och utan raffinerat socker är dessa ingefärakakor ett hälsosammare alternativ till jul.
Förberedelse: 30 minuter | Tillagning: 8 minuter
Receptet ger 36 kakor.
Ingredienser
- 300 g fullkornsmjöl
- 2 tsk. malen ingefära
- 1 tsk. bakpulver
- 1 tsk. malen kanel
- ½ tsk. malen kryddnejlika
- ¼ tsk salt
- 170 g smör
- 200 g kokossocker
- 1 ägg
- 85 g melass
- 50 g socker (för att rulla degen i)
Process
- Hetta upp ugnen till 180 grader.
- Mixa de sex första ingredienserna (mjöl, ingefära, bakpulver, kanel, kryddnejlika och salt) i en skål.
- I en annan skål vispar du smöret och tillsätter sedan kokosnötssockret och vispar tills det är blandat. Slå i ägg och melass. Tillsätt slutligen mjölblandningen och vispa för att kombinera.
- Förm degen till små bollar och rulla dem i lite socker. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med ett bra avstånd mellan dem. Tryck lite på dem så att de plattas ut lite.
- Bak i 8-9 minuter eller tills botten är ljusbrun. Låt dem svalna på plåten.
Njut!

Näringsinnehåll
Portion: 1 kaka