Känner dig trött

Får du 7-8 timmars sömn varje natt men är ändå konstant trött?

Du kan lätt bli supertrött och helt utmattad även om du får tillräckligt med sömn.Här är de vanligaste orsakerna till trötthet.

Dehydrerad?

Även om du inte känner dig törstig eller mår dåligt kan du vara uttorkad. Blodtrycket sjunker när du inte har tillräckligt med vätska, vilket innebär att du inte får tillräckligt med syre till hjärnan, och tröttheten slår till som att slå huvudet mot en vägg.

Drick tillräckligt mycket, helst 5-7 stora glas vatten per dag och gärna mer!

Svikt på vitaminer

Får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom din kost? Särskilt magnesium, järn och D-vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla stabila blodsockernivåer för att motverka trötthet. Magnesium och järn får du från nötter, frön, kött och grönsaker. Du kan få D-vitamin från en kort stund i solen, vilket är helt gratis!

Alkohol?

Alkohol är bra för att koppla av, särskilt efter en hektisk dag på jobbet. Men alkohol stör din sömncykel och hindrar dig från att falla in i den djupa delen av din sömncykel, vilket gör att du blir orolig. Så även om du sover, får du inte tillräckligt med sömn.

Energibehov

Äter du tillräckligt och ordentligt? Med korrekt menar du att du ger din kropp optimal mat: grönsaker, kött, fisk, grovt bröd osv. Dålig kost med ohälsosam mat med för mycket socker, fet mat etc. gör att kroppen inte fungerar optimalt och det gör dig trött, mycket trött.

Långa tupplurar?

Det är bevisat att en tupplur på upp till 30 minuter verkligen kan fräscha upp dig. Men om du sover längre än 30 minuter är det troligt att du vaknar upp tröttare än när du somnade.