Kostråd - Snabbmat

Fastfood är alltid en enkel lösning efter en lång och hektisk arbetsdag eller en festlig kväll. Men vad gör snabbmat egentligen med din kropp?

Tecknet snabbmat kommer från engelskans fast food och används för färdig varm mat som du kan köpa på kaféer, korvbilar eller liknande. Maten har flera fördelar; den är billig, många människor gillar den, den är lätt att hitta och går snabbt att äta, men det finns också nackdelar, till exempel att den är ohälsosam eller destruktiv för den traditionella matkulturen.

Maten har utvecklats i takt med det moderna samhället, där människor går ut mer för att arbeta eller ha roligt och spenderar mindre tid hemma. Maten är inte bara snabb att tillaga utan kan också ätas snabbt, vilket passar bra för en hektisk livsstil. Mycket snabbmat kan också ätas utan bestick, något som många tycker är enklare.

Vikt

En enkel pizza innehåller tillräckligt med kalorier för att täcka hälften av en vuxen kvinnas dagliga behov. Dessutom är det ofta väldigt lite fibrer i snabbmat, och eftersom fibrer ökar mättnadskänslan är det större risk för överätning när du äter snabbmat, och överätning är naturligtvis något som syns på vågen om det sker regelbundet.

Snabbmat innehåller höga koncentrationer av mättat fett, salt och mycket få näringsämnen, vilket innebär att kroppen inte kan prestera optimalt och om du bara äter snabbmat så förfaller din kropp faktiskt, vilket du kunde se i dokumentären "Super Size Me".

Energi

Fastfood är vanligtvis mycket bearbetad och innehåller dessutom ofta höga halter av transfetter och mättade fetter, tillsatt socker och mycket salt. Det betyder att när du äter ohälsosam snabbmat får du i dig en massa kalorier utan näringsvärde, vilket gör att din kropp inte har någon användbar energi.

Sjukdom

Fastfood ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar om man är överviktig. Transfettsyror som finns i stekt mat ökar nivåerna av det skadliga kolesterolet LDL. Precis som stora mängder salt kan spela en roll för blodtryck, njursten och magcancer.

Blodsocker

Mycket snabbmat innehåller ofta ingredienser med snabba kolhydrater, t.ex. vitt bröd och socker, som snabbt frigörs i blodet, till skillnad från långsamma kolhydrater från t.ex. grönsaker, som frigörs under en längre tidsperiod. Detta innebär att blodsockret stiger kraftigt när du äter snabbmat, vilket på lång sikt kan störa din insulinrespons och därmed öka risken för typ 2-diabetes.

Trots de ovannämnda riskerna med snabbmatskonsumtion bör det naturligtvis finnas utrymme för att njuta av snabbmat då och då, med gott samvete. Var bara medveten om mängden och frekvensen så att det inte blir en vana. Snabbmat behöver inte alltid vara skräpmat eller dålig mat. Med hjälp av punkterna nedan kan din snabbmat bli hälsosammare med bara några få ändringar.

Förstärk din snabbmat med extra grönsaker, hoppa över pommes fritesen och ät grönsaksstavar med dipp om du vill.

Företräcker allt som steks i en fritös

Bön för mindre ost på pizzan och hoppa över osten i smörgåsen eller hamburgaren - välj alltid grovt bröd eller rågbröd om det är ett alternativ.

Om du väljer en hamburgermeny, välj en liten eller vanlig meny i stället för en stor meny. Du kan spara många kalorier genom att välja en mindre storlek

Om du äter en thailändsk matlåda ska du hoppa över stekt ris, stekta nudlar, friterad kyckling och räkor samt vårrullar. Välj en liten portion vanligt ris och be om extra grönsaker i din maträtt.

Njut av det