Kryddor och örter i livsmedel

Kraftörter och kryddor är inte bara smaksättare som gör maten spännande. Kryddor är mycket hälsofrämjande på sitt eget sätt. Många av dem är kända för sina fantastiska egenskaper och sitt höga innehåll av vitaminer och antioxidanter.

Vita lökar i mat

Och antingen älskar du vitlök eller så hatar du den, men vitlök är fantastisk och har en blodförtunnande effekt som förhindrar förkalkning och blodproppar. Vitlök kan bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolet och kan motverka svamp i tarmen. Vitlök anses också ha en reducerande effekt på cancerframkallande ämnen.

Vita lökar är rika på antioxidanter som har en konserverande effekt på kroppen och stimulerar immunförsvaret. Inga skador eller biverkningar av vitlök har beskrivits, även om den har en något stark lukt.

Chili i maten

Den kraftfulla frukten är både älskad och fruktad för sin starka smak.

Chili innehåller många antioxidanter, bland annat vitamin A och C, och tros ha en positiv effekt på blodtryck och kolesterol.

Chilifrukten innehåller också ämnet capsaicin, vilket är det som ger en brännande känsla i munnen när man äter het chili.

Substansen stimulerar de nerver i munhålan och på tungan som normalt reagerar på värme och smärta, så att hjärnan tror att det brinner i munnen. När du börjar svettas och blir röd i huvudet efter att ha ätit en het chili, försöker din kropp faktiskt kyla ner sig genom att svettas och öka blodflödet till huden.

I pollentider kan chili vara en älskad hjälpare eftersom den kan hjälpa till att lindra besvär som blockerade bihålor och luftvägar. Det är också bra för matsmältningen och kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning.

Persilla i maten

Denna ört är full av järn, vilket är bra för blåsor, urinvägsstörningar och mineralbrist. Strö en stor handfull över din middag.

Persilla är känd för att lindra vitlökens irriterande följeslagare: vitlöksandedräkt. Därför är det en utmärkt idé att komplettera dina vitlöksrätter med färsk persilja.

Missbruk i mat

Ingwelkörteln är ett riktigt mirakelmedel! Förutom den goda smaken kan den ha positiva effekter vid förkylning, illamående och magproblem. Den smakar gott, starkt och friskt, vilket gör den till en vanlig ingrediens i framför allt asiatiska kök.

Ingefära finns i alla former, som tillskott, pulver, inlagd, fast, flytande etc. Men det enklaste sättet att få del av ingefärens fördelar är att riva eller skära den råa roten i kokande vatten, tillsätta lite honung och dricka blandningen som te. Nya studier visar dessutom att ingefära kan lindra det illamående som ofta uppstår vid kemoterapibehandling av cancer.

Basilika i maten

Som många andra örter är basilika full av C-vitamin och har en positiv effekt på hosta och matsmältning. Basilika stärker också nervsystemet och anses vara ett afrodisiakum.

Basilika är en klassiker i både det europeiska och asiatiska köket, även om det är olika arter som används. Det fungerar bra som ett strössel på allt från pizza till dessert, men passar också bra som huvudingrediens.

Karry i maten

Karry är en blandad krydda som kommer från Indien. Det kan finnas så många som 20 olika kryddor i en blandning: den antioxidativa gurkmejan, ingefära, kanel, koriander, kryddnejlika, muskot, spiskummin osv. I Indien är det vanligt att blanda sin egen curry.

När curryen används brukar den först "brännas" med lite fett för att få fram smaken.

Bär har den speciella egenskapen att det är ett livsmedel med en av de överlägset högsta naturliga nivåerna av kostfibrer. Det gula pigmentet i curry, som kommer från gurkmeja, kan användas som ett medel mot cancer. Det är ytterligare en bra anledning att krydda maten, curry smakar gott och ger värme till kroppen.