Läcker choklad- och karamellkaka

Denna läckra och söta kaka med choklad och karamell får du inte missa.

Kontrasten mellan den lätt bittra chokladen, den mjuka och söta karamellen och den krispiga kokosnötsbasen är otrolig.

En liten varning: den här kakan är SÅ lätt att göra och den är väldigt beroendeframkallande - så nu har vi varnat dig. 

Choklad- och karamellkaka

För en tallrik som mäter ca 20 x 20 cm.

Bund

  • 125 gram smör
  • 140 gram vetemjöl
  • 140 gram brunt mjöl
  • 50 gram kokosnöt

Karamellfyllning

  • 1 burk kondenserad mjölk (sötad)
  • 3 msk lönnsirap
  • En liten mängd salt
  • 30 gram smör

Chokladbeläggning

  • 125 gram mörk choklad
  • 25 gram smör

Process

  1. Smält smöret och blanda det med brunt socker, kokos och mjöl och blanda väl.
  2. Pressa ut degen i en form på ca 20x20 cm.
  3. Bak botten i 12-15 minuter i 175 grader tills den är ljusbrun.
  4. Under tiden som bottnen gräddas blandar du kondenserad mjölk, salt, smör och sirap. Koka upp under omrörning och låt värmen stå kvar utan att koka helt i cirka 10 minuter, så att det tjocknar och mörknar något.
  5. När bottnen har gräddats första gången, häll karamellen på bottnen och grädda i ytterligare 10-15 minuter, eller tills karamellen är fast och gyllene.
  6. Låt kakan svalna helt.
  7. Låt kakan stelna i några timmar, men helst över natten. Vid servering skär försiktigt kakan i små rutor.

Tårtan kan förvaras i kylskåpet i en vecka, och den kan också frysas. Chokladen blir lite grå när kakan står i kylskåp i flera dagar eller i frysen, men detta kan minimeras genom att packa in den ordentligt och det påverkar inte smaken. 

se