Optimera din hälsa med skratt

Från bloggaren: Henriette Laugesen

Humor visar både överdrift och allvar. Skrattet bidrar dessutom till din hälsa, både fysiskt, psykiskt och socialt. Så även i kristider finns det bara goda skäl att le. Oro, till skillnad från skratt, är inte bra för dig.

Ljuset tar bort bekymmer
När vi människor drar på de leende bågarna och avger gurglande ljud, tar vi itu med livet och dess slingrande hinderbana. Humor är faktiskt ett sätt att få utlopp för bekymmer. Det är vad en humorforskare har kommit fram till i sina studier. Vi använder humor för att bli av med både negativa och positiva energier som byggs upp i kroppen. Genom att skratta får vi lättnad och befrielse från det.

Vad händer när vi skrattar
Humor och skratt har positiva effekter på både kropp och hjärna. Det finns tre saker som särskilt utmärker sig i forskningen om humor och skratt. När vi skrattar frigörs stora mängder av ett ämne som kallas immunoglobulin. Det stärker ditt immunförsvar och fungerar som en antikropp mot infektioner i kroppen. Skrattet får kroppen att frigöra endorfiner i kroppen. De har en smärtlindrande effekt på kroppen. Dessutom ger de dig energi och ger dig en känsla av lust och framgång. Det sista ämnet som kroppen frigör är serotonin. Detta är det ämne som finns i lyckopiller. Det gör dig naturligt glad över livet.

Humor tar bort ensamhet
Ensamhet, låg självkänsla och brist på humor är faktorer som hänger ihop. Forskningen visar. Humor signalerar att du vill umgås med andra. Det signalerar till andra att du är öppen för närmande och relationer och att du vill dela din livsglädje med andra. När du skrattar med andra förbättras dina sociala relationer och du blir friskare. Det finns alltså ingen anledning att inte släppa fram det goda humöret och de skratt som följer med.