Sidoplanker

Som liknar plankan är sidoplanken en isometrisk styrkeövning som går ut på att upprätthålla en position som liknar en push-up under maximal tid. Den här övningen tränar främst magmusklerna,  gluteus medius (en av de tre skinkmusklerna, är en bred, tjock muskel som ligger på bäckenets utsida), gluteus minimus (den minsta av de tre skinkmusklerna), sphincters från höften (en grupp av muskler som oftast används för att föra ihop låren)

De sekundära musklerna som tränas är skinkorna, de fyra stora musklerna på lårets framsida (quadriceps) och hamstringsmuskeln (en av de tre bakre lårmusklerna mellan höft och knä).

Guide till sidoplanker:

  1.  Lägg dig på golvet på sidan
  2.  Ligg på underarmen - med kroppsvikten på underarm, armbåge och sidan av en fot
  3. Håller positionen under maximal tid 

Vettigt om sidoplanka: Hamstrings är ganska känsliga för skador.

Fakta om sidoplanken: Plankan praktiseras ofta inom pilates och yoga, och av dessa tränare för boxning och andra sporter.

Goda råd för sidoplanka: Det finns många varianter, till exempel sidoplanka och omvänd planka. Den vanligaste plankan är underarmsplankan, som hålls i en push-up-liknande position med kroppens vikt på underarmarna, armbågarna och tårna. 

Den förlängda plankan ger betydande svårigheter till den vanliga plankövningen. För att utföra den förlängda plankan måste en person befinna sig i push-up-position och ha armarna/händerna så långt fram som möjligt.

Denna övning är både en mag-, rump-, höft- och benövning.