Ät chili för hälsan

Ät chili för hälsan

Chili kan göra mycket mer än att bara vara ett eldigt tillägg till exotiska rätter. Chili är faktiskt kraftfullt för hälsan på flera fronter. Och när du kombinerar den med vitlök och/eller ingefära gör du både dina smaklökar och din hälsa en extra tjänst.

Framtida viktminskning
Under de senaste åren har forskare runt om i världen - i linje med det växande intresset för kroppsvård och kroppskultur - fokuserat på chilis förmåga att öka kroppens ämnesomsättning. Det betyder att chili har en viss bantningseffekt. Det är ämnet capsaicin som helt enkelt sätter igång kroppens värmepannor och ökar värmeproduktionen.
Forskare uppskattar att om du äter tre starka chilimåltider i veckan kan du gå ner drygt 2 kg per år. Och förlusten kommer huvudsakligen från överflödiga fettdepåer.

Chili tar bort smärtan
Men capsaicin kan göra mer! Ämnet tillskrivs chilins smärtlindrande effekt. Ny forskning, som bland annat publicerats i den prestigefyllda tidskriften Nature, har visat att chili praktiskt taget "bedövar" våra sensoriska nervceller till en grad som gör att de inte kan registrera smärta.

På lång sikt förväntar sig forskarna att smärtstillande chilitabletter och chilikräm kan utvecklas. Tabletterna kan användas vid huvudvärk, sår och artrit, medan krämen kan användas för att behandla/lindra muskelvärk, brännskador och psoriasis. Även i Danmark har chili börjat användas som smärtstillande medel. Centrumet för sensomotorisk interaktion vid Aalborgs universitet bidrar på ett positivt sätt till detta forskningsområde.

Chili förebygger cancer
En växande mängd forskning har visat att chili förebygger vissa cancerformer. En nyligen genomförd studie visade till exempel att två cancerformer, äggstocks- och bukspottkörtelcancer, kan förebyggas. Dessutom har laboratoriestudier på möss visat att chili hämmar tillväxten av cancertumörer.

Befolkningsstudier har till och med visat att antalet dödsfall i cancer är lägre i länder där stark chili ingår i den dagliga kosten. Det behövs dock fler vetenskapliga studier innan man kan dra säkra slutsatser om chilis cancerförebyggande förmåga.

Andra fördelar
Hälsofesten är inte över än. Om du äter mycket färsk chili och röd paprika, till exempel, får du också mycket C-vitamin. Därför sägs de förebygga förkylning, influensa och influensa. Chili har också förmågan att vidga blodkärlen, vilket har lett till påståenden om att chili kan förebygga blodproppar och att chili har en positiv effekt på kvinnors humör före menstruation. Med andra ord motverkar chili det premenstruella syndromet, även känt som PMS.

Förklaringen till denna biverkan sägs vara att kroppen efter att ha ätit chili frigör endorfiner som ger en avslappnad känsla av lycka. Ett mycket naturligt chilifyllt lyckopiller.

Hälsosam asiatisk underkombination
I många chilirätter, särskilt i thailändska rätter och i annan orientalisk mat, ingår även vitlök och ingefära, vilket bara gör njutningen ännu större - och hälsosammare!

Parsley stärker immunförsvaret, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, förebygger cancer, förebygger stress och hämmar tillväxten av bakterier och virus. Att nämna ingefärens hälsofördelar skulle också lätt kunna fylla en hel artikel i sig.

För tillfället ska jag bara nämna och lyfta fram de viktigaste fördelarna med denna extremt hälsosamma rot. Ingefära har en sänkt effekt på blodtrycket och en utmärkt förmåga att sänka kolesterolhalten i blodet.

Vetenskapliga studier har dessutom visat att ingefära har en viss hämmande effekt på bakterier och virus. Därför anses roten bland annat kunna förebygga förkylningar.

Inger ingefära har dessutom god effekt mot vissa former av artrit, åksjuka, illamående (inklusive morgonsjuka/graviditetssjuka) och huvudvärk.