God morgon

Good Mornings är en övning som tränar glutei - särskilt gluteus maximus (den stora bollmuskeln) - och erector spinae (en grupp muskler som sträcker och roterar ryggen). Dessutom är det en riktigt bra övning för musklerna på lårets baksida (utom) den korta biceps femoris-huvudet (lårets bakre muskel som bara böjer sig vid knäleden) för att underlätta kan du böja dig något i knäna. Förutom att böja knäleden är det musklerna på baksidan av låret som sträcker höftleden och lutar bäckenet bakåt. Om du står framåtböjd betyder det att musklerna sträcker upp överkroppen, förutsatt att du också gör en isometrisk sammandragning av magmusklerna och erector spinae (en grupp muskler som räcker ut och roterar ryggen).

Guide till Goodmornings:

  1. Stå med lite avstånd mellan fötterna
  2. Placera en skivstång över trapezius (en muskel som löper från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna), antingen i axelhöjd eller något lägre
  3. Inandas och böj dig framåt från höfterna tills överkroppen är ungefär parallell med golvet
  4. Se till att hålla ryggen rak
  5. Återgå till utgångspositionen och andas ut

Viktigt för goda morgnar: Du bör aldrig använda tunga vikter i den här övningen på grund av belastningen på ländryggen.

Fakta om Good Mornings: Om du gör den här övningen regelbundet minskar du risken för skador när du gör tunga knäböjningar.

Den negativa fasen av övningen - när du böjer dig framåt, men samtidigt är den riktigt bra för att sträcka ut musklerna på baksidan av låret. 

Goda råd för Good Mornings: Genom att hålla benen raka när du böjer dig framåt från höften förlänger du musklerna på baksidan av låret. Detta hjälper dig att känna hur musklerna drar ihop sig när du sträcker upp överkroppen igen. Genom att välja att böja i knäna när du böjer dig framåt från höften slappnar du av musklerna på baksidan av låret, vilket gör det lättare att böja sig framåt.

Denna övning är både en ben- och skinkövning.