Håll din kropp frisk hela livet - Ät yngre

Om du tycker att din kropp ser äldre ut än din ålder, behöver du inte oroa dig. Det kan vara dags att uppdatera dina mat- och sömnvanor. Du kan se yngre ut än du egentligen är om du behandlar din kropp rätt.

I teorin är större delen av vår kropp bara 7-10 år gammal. De miljarder celler som kroppen består av byts ständigt ut. Vissa celler byts ut varje minut, andra varje timme och andra varje månad. De äldsta cellerna vi har, t.ex. i våra ben, byts ut vart tionde år. Om cellerna i våra kroppar förnyas kontinuerligt kan vi undra varför våra kroppar blir äldre när vi blir äldre. Om cellerna aldrig åldras mer än högst 10 år, borde vi se unga och vackra ut hela livet. Och vem drömmer inte om att ha en hud lika mjuk som ett 10-årigt barn?

Tyvärr kan det dröja länge innan forskningen hittar det definitiva svaret på hur vi kan hålla oss evigt unga. Fram till dess måste vi acceptera att våra kroppar naturligt kommer att åldras i takt med att vi får sämre förmåga att omsätta näringsämnena i våra kroppar. Och vi har sämre förmåga att utnyttja de näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi får från vår kost ju äldre vi blir.

Drömmen om evig ungdom kanske inte är så attraktiv trots allt. Men att se ung och fräsch ut är fortfarande både önskvärt och tänkbart för de flesta av oss. Det är faktiskt en klar skillnad mellan att ha torrt och livlöst hår, naglar som går sönder, torr, grå och kanske oreflekterad hud och rynkor, som gör att vi ser äldre och trötta ut, och att ha glänsande och friskt hår, starka naglar och mjuk och gyllene hud som gör att vi ser unga och fräscha ut. Och det som är bra är att det finns mycket vi kan göra för att hålla oss unga och vackra.

Kollagen
Kollagen är det ämne som håller ihop kroppen och kan liknas vid ett slags lim. All vår bindväv består av kollagen, inklusive hud, benvävnad och brosk. När vi blir äldre minskar kollagenhalten i huden och den förlorar sin elasticitet. När hudens kollagen skadas får vi rynkor. Små rynkor runt ögonen är alltid ett tecken på att huden har skadats av sol, felaktig mat, brist på vätska och för lite sömn.

I kampen mot rynkor är ett tillskott av naturliga flavonoider (naturliga ämnen som huvudsakligen finns i vegetabiliska livsmedel) en bra hjälp. En av flavonoiderna har till uppgift att skydda kollagenet och kan hjälpa till att återuppbygga nedbrutet kollagen. Flavonoider och C-vitamin har ett nära samarbete, så ett tillskott av detta är också fördelaktigt. Om du vill ta extra hand om din hud kan det vara en bra idé att göra en hudrengöring varje kväll och använda en bra dag-, natt- och ögonkräm. En fuktgivande mask ungefär en gång i veckan hjälper också till att hålla huden fräsch.

Skön sömn
Det här ordet är rätt, för vi kan faktiskt sova vackert. När vi sover på natten frisätter vi hormonet melatonin, som fungerar som ett reglerande hormon. Melatonin bidrar till att sänka temperaturen och kroppens funktioner på natten och därmed också till att bromsa åldrandet av våra celler och organ. Melatonin har dock bara effekt om vi inte har tagit nikotin, alkohol och en stor måltid före sänggåendet. 8 timmars skönhetssömn varje natt är effektivt i kampen mot rynkor och nedbrytning av kroppen. 

Omega 3-6-9
I allmänhet är det viktigt att få i sig tillräckligt med essentiella fettsyror som finns i fet fisk eller fiskoljor, avokado, nötter och mandlar samt vegetabiliska oljor. Brist på essentiella fettsyror visar sig ofta i torr hud och torra leder. Torr, hård hud som lätt spricker, särskilt på händerna, och torra naglar som lätt går sönder är tecken på att du inte får i dig tillräckligt med fettsyror. Ojämn hud, eksem och förhårdnader är också tecken på fettsyrebrist i kroppen. Om du inte är bra på att äta mat som innehåller fettsyror bör du ta ett tillskott i form av oljor.

GLA
GLA är också en essentiell fettsyra som hjälper till att hålla huden smidig och elastisk. GLA fungerar som en inre kräm som mjukgör huden. GLA motverkar inflammationer och används också framgångsrikt mot hudproblem som eksem och psoriasis. GLA utvinns oftast från hundäxingplantan, som är den bästa källan till GLA. GLA produceras naturligt i våra kroppar, men produktionen försvagas bland annat av nikotin, alkohol, läkemedel och mättade fetter.

Rörelse och frisk luft
En av de största gåvorna du kan ge dig själv och ditt utseende är att gå ut i friska luften varje dag. 30-60 minuters rask promenad eller löpning varje dag är bra för både din hud och din kropp. Dessutom bör du styrketräna varje vecka för att bygga upp och bibehålla din muskelmassa. Detta kan enkelt göras genom hemträning. Om du behöver inspiration till din utbildning är du alltid välkommen att kontakta oss på Apuls.

Styrketräning stramar upp hud och muskler och ger dig en bättre hållning. Från 25 års ålder minskar din muskelmassa naturligt när du blir äldre. Det är därför viktigt att du tränar hela livet för att bibehålla din muskelmassa.

Koppar
Vävnadernas elasticitet är också kopplad till koppar. När muskel- och hudvävnader börjar slappna av är det ett tecken på kopparbrist. Nedhängande ögonlock, hängande hud i ansiktet, kinder och dubbelhaka kan ofta korrigeras genom att komplettera med koppar. Detsamma gäller om du har torrt hår som är sprucket i topparna. Sjukdomar som åderbråck är ofta också tecken på kopparbrist. När kollagenstrukturen i artärväggarna förlorar sin elasticitet blir de stela, och det är detta vi kallar åderbråck. De hårda åderbråcken kan mjukas upp igen och återfå sin elasticitet genom att ta koppar. Goda kopparkällor är lever och andra tarmar. Köp dock alltid ekologisk lever, eftersom levern är ett reningsorgan och därför innehåller de avfallsprodukter som djuret äter.

Selen
Om du är en ivrig soldyrkare bör du se till att få ett selentillskott. Selen, ett viktigt mineral och en mycket kraftfull antioxidant, ger ett mycket starkt cellförsvar och skyddar tillsammans med E-vitamin mot cellförstöring genom fria radikaler. En av selenets viktigaste uppgifter är att återskapa skadat DNA. Den här funktionen är särskilt viktig för de som gärna solar och som riskerar att få hudskador och i värsta fall hudcancer. Symtom på selenbrist är bruna leverfläckar (åldersfläckar) på huden. De bruna fläckarna är skador som uppstår när fria radikaler angriper cellerna. Attacken påverkar först de inre organen, såsom hjärtat, hjärnan och levern, och visar sig senare som så kallade leverfläckar på huden. Goda källor till selen är fisk och skaldjur.