Militära pressen

Militärpressen är en grundläggande övning som tränar dessa muskler:

  • Förre och mellersta delen av deltoideus (muskeln som bildar axelns rundade konturer)
  • Triceps
  • Övre delen av pectoralis major och pectoralis minor (den stora och lilla bröstmuskeln)
  • Övre delen av trapezius (en muskel som löper från baksidan av skallen och vertikalt ner på varje sida av ryggraden till en av de sista bröstkotorna)
  • Serratus anterior (en muskel som har sitt ursprung på ytan av bröstkorgens 1:a till 8:e revben)

Guide till militärpress:

  1. Stå med benen något isär
  2. Grip skivstången med ett överhandsgrepp och låt den vila på övre delen av bröstet
  3. Inandas och tryck stången rakt uppåt
  4. Andas ut när skivstången är över huvudet
  5. Upprepa övningen, t.ex. 15x3

Viktigt för Military Press: Var försiktig så att du inte svänger ryggen för mycket. Både ryggpressen och militärpressen ger mycket tryck på halsryggen, så du måste vara i god form innan du gör den här övningen och inte ha några nackproblem. Idag finns det många utmärkta maskiner som inte belastar nacken så mycket, det är helt enkelt möjligt att hitta bra alternativ till dessa två grundläggande övningar. 

Goda råd för Military Press: Om du vill belasta den främre delen av deltoideus (muskeln som bildar axelns rundade konturer) lite mer kan du placera armbågarna lite längre fram. Om du vill träna den mellersta delen av deltoideus mer intensivt kan du flytta armbågarna lite längre ut på sidan.

Små grepp, armbågarna framåt: tränar främst den främre delen av deltoideus (muskeln som formar axelns rundade konturer) och den övre delen av pectoralis major och minor (de stora och små skelettmusklerna som förbinder ryggraden med skulderbladet)

Bredt grepp, armbågarna ut åt sidan: Tränar främst den främre och mellersta deltoideusmuskeln (muskeln som bildar axelns rundade konturer)

Denna övning är både en axel-, triceps- och bröstövning.