Motion och D-vitamin förlänger livet

Träning och D-vitamin kan förlänga livet

Om du vill leva längre och öka din energinivå i vardagen är motion ett måste.

Ett forskarlag från King's College i London underströk nyligen detta genom att visa hur cellerna hos fysiskt aktiva människor på molekylär nivå ser snyggare ut jämfört med cellerna hos en grupp människor som föredrar soffan framför motionscykeln.

Tot 2 400 brittiska tvillingar deltog i projektet, som undersökte hur fysisk aktivitet påverkar cellerna.

Forskarnas måttstock
För att mäta detta använde forskarna cellernas telomerer, som är DNA-strängar som blir kortare och kortare när cellerna åldras. Som en del av åldrandeprocessen blir telomererna allt kortare varje gång cellerna delar sig. Denna process fortsätter fram till den dag då cellerna dör. När fler och fler celler dör börjar åldrandeprocessen, vilket gör att musklerna försvagas, huden rynkas, synen och hörseln försämras och förmågan att andas försämras.

Forskarteamet analyserade telomerer från vita blodkroppar som samlats in från de 2 400 tvillingarna och jämförde telomerlängden med hur mycket motion de båda tvillingarna tränade på sin fritid under en tioårsperiod. De fann ett direkt samband mellan telomerlängden och mängden fysisk aktivitet.

Sköt 65 dagar med motion och få 3 285 dagar tillbaka.
Personer som till exempel spelade tennis, simmade eller sprang 100 minuter i veckan hade en telomerlängd som normalt sett skulle ses hos personer som var 5 eller 6 år yngre. De mest aktiva deltagarna i studien - och det betyder i det här fallet att de tränade 3 timmar i veckan - hade en telomerlängd som gjorde dem 9 år yngre. Under tioårsperioden hade de alltså tillbringat totalt 65 hela dagar med träning, men de hade, grovt sett, fått 3 285 dagar med yngre celler och därmed betydligt mindre åldrande.
I forskningen togs hänsyn till andra faktorer som skulle kunna förvränga resultaten, till exempel att de som tränar vanligtvis röker mindre och i allmänhet inte är överviktiga.

Vitamin D verkar ha samma effekt
Vitamin D verkar ha en liknande effekt på telomerlängden, enligt en annan studie som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition.
I denna studie studerade forskarna 2 160 kvinnor i åldern 18-79 år och fann att de som hade mest D-vitamin i blodet hade längre telomerer än de med låg D-vitaminstatus. Återigen användes vita blodkroppar eftersom de delar sig snabbt och därför har snabbare telomerförkortning än andra celltyper och därför är mer lämpliga för observation.

Du kan få mer D-vitamin i kroppen genom kost, kosttillskott och solexponering under sommarmånaderna. De flesta multivitamintabletter innehåller vanligtvis endast 5 µg D-vitamin, vilket INTE räcker för att täcka dina behov. Rena D-vitamintabletter innehåller cirka 5-35 µg D-vitamin per tablett. Du kan köpa dem på apotek eller i hälsokostbutiker. Se listan över livsmedel som innehåller särskilt mycket D-vitamin i slutet av denna artikel.

Vitamin D har också en mycket positiv effekt på immunsystemet och minskar risken för bröst-, prostata- och tjocktarmscancer.

Slutsatsen av denna forskning måste vara att du med mycket liten fysisk och mental ansträngning kan förlänga ditt liv och din livskvalitet avsevärt.

Källa: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.


6 enkla sätt att vända åldrandet

1:a Blåbär är en av naturens bästa källor till antioxidanter som hämmar åldrandeprocessen och bromsar mental nedgång.

2. forskning visar att så lite som en halvtimmes träning varje dag kan öka dina chanser att bli 90 år med 30 %

3. Analyser visar att personer med ett omfattande nätverk av goda vänner har 22 procent högre sannolikhet att leva längre än personer med få vänner.

4. Tänk positivt. Studier visar att optimister generellt sett lever längre än pessimister.

5. Forskning har visat att för varje 30 gram du ökar ditt dagliga intag av C-vitaminrik frukt minskar du risken för tidig död med 10 %.

6. Hjärnskanningar visar att män som tränar regelbundet förlorar mindre hjärnvävnad när de åldras.


Livsmedel med särskilt högt innehåll av D-vitamin

D-vitamin finns främst i fet fisk som sill, lax, makrill och sardiner. Du bör dock vara medveten om att även om fisk har ett särskilt högt innehåll av D-vitamin, är fiskoljekapslar inte det.

100g
- Sillpaté: 8 µg per 100g
- Kippers i olja: 6 µg per 100g 100g
- Kycklinglår/bröst/vinge med skinn: 1.5 µg per 100g
- Smör (saltat): 0.76 µg per 100g
- Ost (alla typer): 0.31 µg per 100g