10 träningstips för att optimera din träning

Vill du få ut mesta möjliga av din tid när du tränar?

Är du typen som tränar mycket men inte känner att du får de resultat du vill ha? Och tycker du att utbildning ibland är slöseri med tid?
 

Kanske beror det på att du helt enkelt inte utnyttjar din tid när du tränar. Med rätt strategier kan du optimera dina träningsresultat.

Vi ska ha det här klart för oss: Vi lever i en tid då själva begreppet tid är en av våra mest värdefulla ägodelar. Fler människor tror inte att de har tid att träna, trots att träning alltid bör vara något man har tid för. Så när du tar dig tid att träna är det viktigt att du får ut det mesta av dina ansträngningar. Här är några av de fällor du bör undvika när du tränar.

1.      Lätta vikter och många repetitioner
Om ditt mål med träningen är att bygga upp muskelmassa och optimal muskelstyrka måste du tänka på hur många repetitioner du gör när du styrketränar. Du kommer inte långt med 30-40 repetitioner med hantlar som väger några kilo. Träna istället med tyngre vikter och gör färre repetitioner. Kom ihåg att du kommer längre med styrketräning om du kan känna att du tränar. Du vill känna hur det bränner i musklerna.

2.      Dålig planering
Du måste undvika långa likgiltiga träningspass. När du tränar ska du vara effektiv för att få ut mesta möjliga av din tid. Innan du börjar träna bör du ha planerat vilka övningar du vill göra. Se också till att du har planerat i förväg vilken typ av konditionsträning du vill göra.

3.     Fångas in i en rutin
Dina muskler vänjer sig vid de övningar du gör. Om du gör samma övningar med samma antal repetitioner dag ut och dag in kommer de därför inte längre att bli starkare med tiden. Om du alltid använder ett löpband kan du cykla eller springa i stället. Se till att du bryter vanan eftersom det ger bättre resultat.

4.      Tro många pauser
Det klassiska misstaget som många gör när de befinner sig på ett gym är att de använder maskinerna som "fåtöljer". Dels förlänger det väntetiden för andra, dels är det inte bra för din egen träning. Du bör inte vila längre än 30-90 sekunder mellan varje träningspass. Om maskinen du ska använda är upptagen kan du utnyttja tiden genom att göra några armhävningar.

5.     Var lite för social
Det är en bra idé att ha en träningspartner. Inte minst för att det ger dig motivation att komma igång med din träning. Men se till att du inte pratar dig igenom hela träningspasset. Detta tar bort fokus från övningarna och gör dem mindre effektiva. Det är en bra idé att prata medan du värmer upp och stretchar. Men fokusera på övningarna när du utför dem.    

6.      Forkert träningsmetod
Du kanske tränar hårt. Men om du inte tränar på rätt sätt kommer det hårda arbetet inte att ge dig optimala resultat. Dessutom riskerar du att skadas om du utför övningarna på fel sätt. Om du är osäker på om du tränar på rätt sätt är du alltid välkommen att kontakta oss för att få råd om din träning.

7.      Läsa eller titta på TV
Om du vill ha bästa resultat måste du ge din träning den bästa uppmärksamheten. Det är bra att läsa tidningar och titta på tv. Men om du väljer att göra dessa saker när du tränar riskerar du att förlora din träning på golvet. Se därför till att du ägnar din utbildning all din uppmärksamhet.

8.     Isolerad muskelträning
Om du utför separata övningar för varje muskelgrupp lämnar du väldigt lite tid över för varje övning. Du kan därför optimera din tid genom att träna flera muskler i en enda övning. Övningar som armhävningar, knäböjningar och marklyft är bra om du vill träna flera muskler i en och samma övning.

9.     Hyvelsyning
Det kan ta lång tid att byta kläder på gymmet. Dels måste du hitta ett skåp, dels kan du spendera onödig tid i "omklädningszonen". Därför kan du utnyttja tiden på bästa sätt genom att bikta dig hemma. På så sätt kan du lätt spara 10-15 minuter, som du kan lägga på din träning i stället.

10.    Mjuk träning
Det är perfekt om du ser till att klämma in dina träningspass när det finns "utrymme" för dem. Men många människor är mer benägna att hoppa över träningspasset eller skära ned på tiden om de tränar sent på kvällen. Det kan bero på att soffan ropar eller att familj och vänner drar. Eller helt enkelt för att du förtjänar att koppla av på kvällen. Försök istället att träna på morgonen innan du går till jobbet. Du kommer också att ha stor nytta av den energi som träningen ger dig.